• Οικονομία

    Οριστική σύνταξη fast track τον Ιούλιο για αιτήσεις που υπεβλήθησαν τον Απρίλιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης


    Εντός Ιουλίου αναμένεται να καταβληθούν οι πρώτες συντάξεις με την διαδικασία fast track σε όσους συνταξιούχους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης τον περασμένο Ιούλιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης υπεβλήθησαν μετά την 1η Απριλίου 2022 και δεν ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα από τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, θα διεκπεραιωθούν με μέθοδο του fast track και καταβληθεί το ποσό της σύνταξης και τα αναδρομικά έως το τέλος του επόμενου μήνα. Με τη νέα μέθοδο ο συνταξιούχος εντός τετραμήνου θα λάβει τα χρήματα που του οφείλονται.

    Αναλυτικότερα, εάν η προθεσμία του τριμήνου δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ.

    Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις fast track θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη που καθίσταται ληξιπρόθεσμη μετά τις 31/3.

    Επί της ουσίας θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία της «σύνταξης εμπιστοσύνης» ώστε η σύνταξη να βγαίνει γρήγορα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο ψηφιοποιημένο ιστορικό. Έτσι θα γίνεται ο υπολογισμός και οι έλεγχοι θα ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο. Οι έλεγχοι δεν θα είναι δειγματοληπτικοί αλλά θα αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.

    Πώς θα διενεργούνται οι έλεγχοι μετά την έκδοση των συντάξεων

    Εφόσον εκ των υστέρων προκύπτει ποσό σύνταξης μεγαλύτερο από αυτό που έδωσε ο πρώτος fast track υπολογισμός, τότε το επιπλέον ποσό θα δίνεται αναδρομικά στον ασφαλισμένο. Σε περίπτωση που προκύψει μικρότερο ποσό σύνταξης θα επιστρέφεται επίσης αναδρομικά στον e-ΕΦΚΑ.

    Οι πράξεις απονομής συντάξεων που εκδόθηκαν με ταχείες διαδικασίες ελέγχονται εντός τριών ετών από την έκδοσή τους και σε κάθε περίπτωση, έως την πάροδο πέντε ετών από την έκδοση. Αν προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που λήφθηκε υπόψη για την έκδοσή τους ήταν λανθασμένο, οι πράξεις μεταρρυθμίζονται ή ανακαλούνται κατά περίπτωση. Τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καταλογισμούς εις βάρος του συνταξιούχου που εκτείνονται χρονικά πέραν της τριετίας.

    Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που ελήφθη υπόψη για την έκδοση της σύνταξης είναι μεγαλύτερος του πραγματικού χρόνου μέχρι δυο (2) έτη, επιτρέπεται στον ασφαλισμένο να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εντός ενός έτους, είτε με καταβολή, είτε με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη σύνταξη, είτε με συνδυασμό των δυο τρόπων.

    Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται είτε με την τρέχουσα αξία τους, είτε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου. Εάν ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, η πράξη απονομής σύνταξης διατηρεί την ισχύ της και δεν συντρέχει περίπτωση αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΦΚΑ: Ξεκινά η έκδοση συντάξεων fast track και «συντάξεων εμπιστοσύνης»



    ΣΧΟΛΙΑ