• Πολιτική

    Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την έρευνα και τους επιστήμονες κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος

    Ο πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος


    Τη στήριξη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, στα αιτήματα και την κινητοποίηση των ερευνητών ενάντια στη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά την κατάθεση ψηφίσματος από τον Σύλλογο Ερευνητών και Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    «Ζούμε μία από τις πιο δυσάρεστες στιγμές στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, μιας και η κυβέρνηση έχει επιλέξει να επιτεθεί στην επιστήμη γιατί η έρευνα και τα δεδομένα που η επιστήμη αυτή κομίζει ενοχλούν τον κ. Μητσοτάκη» ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

    «Εμείς, στην αντίθετη κατεύθυνση, πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί το ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό και η έρευνα καθαυτή στην Ελλάδα γιατί, είναι ίσως το μοναδικό όπλο που έχουμε και για να υπάρξει ανάπτυξη αλλά και κοινωνική συνοχή στο μέλλον. Το μοναδικό ακόμη όπλο για να αναστείλουμε το brain drain», υπογράμμισε και προσέθεσε:

    «Δεν θέλουμε η Ελλάδα να χάνει τα πολυτιμότερα “εφόδια” της χώρας για το μέλλον, που δεν είναι άλλα από τη γνώση και τους επιστήμονές μας. Δεν μπορεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο με την τόσο πρωτοπόρο και ποιοτική έρευνα να υπάγεται σε μία Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο μάλιστα δεν έχει καν οργανόγραμμα και δεν έχει καμία σχέση με το ερευνητικό αντικείμενο του Εθνικού Αστεροσκοπείου».

    Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η έρευνα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας

    Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι «η έρευνα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και να καλύπτει όλους τους φορείς της γνώσης και της προόδου στην Ελλάδα» ενώ υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «από την αρχή καταγγείλει αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης και το συγκεκριμένο άρθρο που πρέπει να αποσυρθεί».

    «Έχουμε σημειώσει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει με αυτόν τον τρόπο τη δική της ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών, πλημμυρών και εν γένει φυσικών καταστροφών», προσέθεσε.

    «Η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει, την ανασφάλεια, που η ίδια δημιουργεί στην ελληνική κοινωνία, στην έρευνα και στους ερευνητές. Εμείς όμως θα στηρίξουμε την έρευνα και την κοινωνία», τόνισε.

    «Οφείλω να σάς συγχαρώ για τη στάση και τον αγώνα σας. Από τη μεριά μας υπερβαίνουμε τις κομματικές αναγνώσεις και σας υποστηρίζουμε, γιατί η έρευνα και η πρόοδος είναι κάτι που αφορά όλες και όλους στην Ελλάδα.

    Για αυτόν το λόγο, θα υποστηρίξουμε τα αιτήματά σας, με όλους τους τρόπους που μπορούμε και όχι μόνο μεθαύριο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, όπου θα ταχθούμε κατά της μεταφοράς του Εθνικού Αστεροσκοπείου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», είπε ο επικεφαλής τής ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατέληξε:

    «Θα σας στηρίξουμε και το επόμενο διάστημα γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο αγώνας δεν θα σταματήσει και δεν πρέπει να σταματήσει εδώ, γιατί δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο».

    Διαβάστε επίσης:

    Αυγενάκης: Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού

    Πιερρακάκης: Στο α’ τρίμηνο του 2024 οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σχολείο

    Νίκος Ταχιάος: Ξεκινά ο σιδηρόδρομος από τις 15 Δεκεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ