• Πολιτική

    Ευάγγελος Αποστολάκης: Ο «ΟΥΚάς» που έγινε «παιδονόμος» και σκιά του Στέφανου Κασσελάκη

    Ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κύπρο και πίσω του ο Ευάγγελος Αποστολάκης

    Ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κύπρο και πίσω του ο Ευάγγελος Αποστολάκης


    H πρώτη επίσημη επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στο εξωτερικό ήταν φυσικά στην Κύπρο και δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη.

    Αλλωστε οι συνομιλίες με τους Κύπριους αξιωματούχους είναι πάντοτε βαρύνουσας σημασίας για όλους τους πολιτικούς.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, είχε και ένα λόγο να είναι πιο προσεκτικός αφού μόλις τρεις ημέρες προτού εκλεγεί είχε προβεί στο λεκτικό ατόπημα χαρακτηρίζοντας το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρος ως «τουρκικό κρατίδιο».

    Για το λόγο αυτό ο κ. Κασσελάκης πήγε «διαβασμένος» για τις ελληνοκυπριακές σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και γενικότερα πώς έπρεπε να κινηθεί στη Μεγαλόνησο.

    Δεν πέρασε ασφαλώς απαρατήρητο ότι ο κ. Κασσελάκης είχε βασικό «σωματοφύλακά» του τον πρώην υπουργό Αμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

    Ως δεύτερος «σωματοφύλακας» βεβαίως ήταν η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, η οποία γνωρίζει τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό καθώς είχε εκλεγεί κοινοβουλευτική εκπρόσωπος για την Κύπρος και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Τα φώτα στην πρώτη αυτή επίσκεψη ασφαλώς έπεσαν στον «στραταίο», τον πρώην ΟΥΚά, κ. Αποστολάκη, ο οποίος προεκλογικά είχε εκφράσει την αμέριστη στήριξή του στον κ. Κασσελάκη.

    Είχε αποτελέσει μάλιστα «πρωταγωνιστής» στο βίντεο του νέου προέδρου από τη Μακρόνησο, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

    Αλλά και μετά την εκλογή Κασσελάκη ο κ. Αποστολάκης ήταν αυτός που βγήκε πολλές φορές στα κανάλια για να στηρίξει το νέο πρόεδρο και να απαντήσει σε θέματα όπως η στρατιωτική θητεία του κ. Κασσελάκη, η πρότασή του για επαγγελματικό στρατό κ.λπ.

    Σίγουρα ο κ. Αποστολάκης θα έκανε εντατικά «φροντιστήρια» στον πρόεδρο προτού μεταβεί στην Κύπρο ενώ η παρουσία και του ιδίου ασφαλώς είχε στόχο να μη γίνουν λάθη στις συνομιλίες με τους Κύπριους αξιωματούχους καθώς και στις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, λόγω της απειρίας του σε τέτοιου επιπέδου επαφές.

    Ποιος, όμως, είναι ο κ. Αποστολάκης που θα είναι στο εξής η ασπίδα του προέδρου και ο βασικός του σύμβουλος στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας;

    Από την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Κύπρο

    Θα είναι απλά το «δεξί χέρι» του κ. Κασσελάκη ή όπως λένε οι άσπονδοι εχθροί του θα μετατραπεί σε «παιδονόμο» προκειμένου να «μαζεύει» τα λάθη του άπειρου προέδρου;

    Σίγουρα ο κ. Αποστολάκης δεν έχει πολλά χρόνια στην πολιτική, μόλις 4 χρόνια μετρά στον ενεργό στίβο.

    Από τις αρχές του 2019 όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον επέλεξε ως διάδοχο του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας, ο κ. Αποστολάκης έβαλε πλώρη για την πολιτική χωρίς απαραίτητα να το επιδιώκει διακαώς, και χωρίς να έχει κομματική ταυτότητα.

    Αλλωστε, το 2021, και με τη ΝΔ στην εξουσία, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές ο κ. Μητσοτάκης είχε για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ως πρώτη του επιλογή τον πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

    Το «βατράχι» των ΟΥΚ, με τις πολλές στρατιωτικές περγαμηνές φάνταζε ιδανικός υπουργός για τον κ. Μητσοτάκη παρά το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να γίνει το 2015 αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

    Προς μεγάλη έκπληξη όλων ο κ. Αποστολάκης δέχθηκε να γίνει υπουργός αν συμφωνούσε και ο κ. Τσίπρας, όμως, μία ώρα μετά πήρε πίσω την απόφασή του καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να μιλούν για «αποστασίες».

    Ο ναύαρχος παρέμεινε πάντα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού εξελέγη και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ευάγγελος Αποστολάκης
    Ευάγγελος Αποστολάκης

    Εχθροί και φίλοι

    Οι σχέσεις του με την οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι γνωστές, ούτε ο ίδιος τις έχει κρύψει. Η καταγωγή κοινή από την Κρήτη, μέλος του δ.σ. της Motor Oil ο κ. Αποστολάκης απολάμβανε πάντα τη φιλία του με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη.

    Ισως κάποιοι μάλιστα αδίκως να συνδέουν αυτή τη φιλία με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς, όπως και τώρα με την εκλογή Κασσελάκη.

    Ο ναύαρχος, πάντως, έχει πλέον πολλούς εχθρούς και φίλους, τόσο εντός του κόμματος όσο και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου στη μάχη διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, όμως με την έλευση του Στ. Κασσελάκη τάχθηκε υπέρ του και πλέον είναι η «σκιά» του.

    Η καριέρα του στον ελληνικό στρατό είναι πλούσια. Διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, υπαρχηγός Στόλου, Επιτελάρχης και το 2013 αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτιλίας. Το 2015 επελέγη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενώ είναι παρασημοφορημένος με Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα και Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

    Με την παρουσία του στην Κύπρο, δίπλα από τον Στέφανο Κασσελάκη αποδεικνύει πόσο ισχυρή θέση έχει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ και στον στενό κύκλο του νέου προέδρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Τσίπρας ως «Νέρωνας» και η δημοκρατία του χαβαλέ

    Επιχείρηση: «Τελειώστε τον Κασσελάκη» – Τι κρύβει η κατά μέτωπο επίθεση από το Μαξίμου

    Πόρτο Χέλι: Και ο Κόλσον διεκδικεί το «φιλέτο» των 627 στρεμμάτων στο «Μονακό της Ελλάδας»

                                                                 

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ