• Πολιτική

    Στην Κύπρο ο Κασσελάκης: Κατέθεσε στεφάνι, έψαλε τον εθνικό ύμνο

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη


    Επίσκεψη στη Λευκωσία πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, έως τις 5 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της οποίας συναντάται με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Για «εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση», όπου συζήτησαν «πάρα πολλά θέματα ενδελεχώς», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κύπρο.

    Ο κ. Κασσελάκης επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεώρησε καθήκον του η πρώτη επίσκεψή του εκτός Ελλάδας, «να είναι εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία».

    Τόνισε από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί όπου διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

    Συνομιλίες για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

    Επίσης τόνισε «τη στήριξη που προσφέρουμε στον Πρόεδρο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και για διορισμό απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της ΕΕ προς δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

    «Όσον αφορά στην ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Πρέπει να αξιοποιηθούν και ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά βεβαίως και ως προς την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

    Επιπλέον ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις «και τόνισα, από πλευράς μας, τη σημασία που αποδίδουμε στο συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας».

    Σημείωσε ότι «αυτό εξάλλου το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα 3+1 αλλά και με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που έχουν φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Είναι προσπάθειες οι οποίες καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

    «Επίσης, στο θέμα του συντονισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η ελληνική ομογένεια. Είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και θεσμικά, θα προσπαθήσω να προωθήσω σε επικείμενη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ», είπε ο κ. Κασσελάκης.

    Όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία, ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

    (ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών κατά την επίσκεψή του στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη Λευκωσία, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία έως τις 5 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της οποίας συναντάται με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία/k vavaroutas
    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών κατά την επίσκεψή του στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη Λευκωσία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Αμηχανία στην πρώτη του κατάθεση στεφάνου

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης συνοδευόμενος από τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματος Ευάγγελο Αποστολάκη και άλλους συνεργάτες του, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία, όπου είναι θαμμένοι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα 1955-1959 με όραμα την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

    Ο Στ. Κασσελάκης περιηγήθηκε στους χώρους των Φυλακών όπου βρίσκεται η αίθουσα της αγχόνης και τα κελιά των μελλοθανάτων, όπου έζησαν τις τελευταίες στιγμές τους οι αγωνιστές πριν εκτελεστούν από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

    Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται τα μνήματα των πεσόντων κατά την εισβολή του 1974 αλλά και αυτά όσων πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους το 1964 κατά τη διάρκεια της τουρκικής ανταρσίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά από σύντομη ενημέρωση της εθνοφρουράς Κύπρου κατέθεσε στεφάνι στον τύμβο. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών και αγνοούμενων που έπεσαν στις μάχες του 1964 και του 1974 και στη συνέχεια έψαλε τον εθνικό ύμνο.

    Στον χώρο βρίσκεται και ένα αεροσκάφος Νοράτλας, πανομοιότυπο με αυτά που είχε στείλει η Ελλάδα στη Κύπρο στις 21 Ιουλίου 1974 για να συμβάλλει στην άμυνα του νησιού με την Α’ Μοίρα Καταδρομών. Στο ίδιο σημείο είχε καταπέσει από φίλια πυρά ένα από τα αεροσκάφη. Είχε σκοτωθεί τόσο το πλήρωμα όσο και οι καταδρομείς πλην του Θανάση Ζαφειρίου που είχε πηδήξει από το Νοράτλας χωρίς αλεξίπτωτο.

    Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης

    Τετάρτη 4/10

    Από τις 08:30 έως τις 09:00: Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας – Αεροσκάφος Norartlas – Mνημείο Μάνας του Αγνοουμένου.

    Από τις 09:30 έως τις 10:15: Kατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Από τις 10:45 έως τις 11:45: Ακρόαση από τον Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη – Δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

    Από τις 12:05 έως τις 12:50: Επίσκεψη στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

    Από τις 13:15 έως τις 13:45: Συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

    Από τις 13:55 έως τις 15:15: Γεύμα με τον γγ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

    Από τις 15:30 έως τις 16:00: Συνάντηση με την πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αννίτα Δημητρίου.

    Από τις 16:00 έως τις 16:10: Σύντομη ξενάγηση στη Νεκρή Ζώνη από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας.

    Από τις 18:00 έως τις 18:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλα Παπαδόπουλο.

    Από τις 18:30 έως τις 19:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών – ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο.

    Από τις 19:00 έως τις 19:30: Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ), Μαρίνο Κλεάνθους.

    Από τις 19:30 έως τις 20:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

    Στις 20:30: Δείπνο παρατιθέμενο από τον πρέσβη της Ελλάδας

    Διαβάστε επίσης:

    Σχοινάς: Χρειαζόμαστε το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο τώρα

    Μητσοτάκης: Το έργο ανάπλασης του Ελληνικού κινείται με μεγάλη ταχύτητα – mononewsTV

    Χαρδαλιάς: Δεν θα διστάσω να κηρύξω την Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά

     ________________________                                                                                         

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ