• Πολιτική

    Αίτημα «βόμβα» των εισαγγελέων προς ΗΠΑ για Novartis: Πείτε μας αν οι προστατευόμενοι μάρτυρές μας έχουν καταθέσει και στην Αμερική κι αν είχαν οικονομικά οφέλη

    αρειος παγος


    Νέα τροπή, ενδεχομένως με απρόβλεπτες διαστάσεις, λαμβάνει η έρευνα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για τις καταγγελλόμενες άνωθεν παρεμβάσεις στην υπόθεση της  Novartis.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εισαγγελείς απέστελλαν αίτημα στις ΗΠΑ, ζητώντας απάντηση για το αν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis στην έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα  έχουν καταθέσει και στην έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φαρμακοβιομηχανία. Είτε ως προστατευόμενοι μάρτυρες είτε ως απλοί μάρτυρες.

    Σε καταφατική απάντηση, οι Έλληνες εισαγγελείς ζητούν από τους Αμερικανούς να τους αποστείλουν αντίγραφα των καταθέσεων των 3 μαρτύρων αλλά και να τους ενημερώσουν αν από τις καταθέσεις αυτές αποκόμισαν, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, χρηματικά οφέλη,  ποια είναι αυτά ή αν προσδοκούν οικονομικά  οφέλη όταν  ολοκληρωθεί η έρευνα των Αμερικανών.

    Επιπλέον, με το αίτημα που απεστάλη στις ΗΠΑ μέσω δικαστικής συνδρομής, ζητείται ενημέρωση για το εάν έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές αρχές άλλοι μάρτυρες (εκτός από τους προστατευόμενους) που να αναφέρονται στην Ελλάδα και σε θετική περίπτωση, να μας αποσταλούν  αντίγραφα και των δικών τους καταθέσεων.

    Επιπλέον, ζητούν ενημέρωση για την πορεία των ερευνών των αμερικανικών αρχών κι αν έχουν περατωθεί και σε θετική περίπτωση ποιο είναι το αποτέλεσμα τους. Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι το ελληνικό αίτημα έχει ελάχιστες πιθανότητες να ικανοποιηθεί καθώς στις ΗΠΑ τηρείται με ευλάβεια η μυστικότητα των μαρτυρικών καταθέσεων.

    Ωστόσο, αν τελικώς απαντήσουν και προκύψει ότι οι τότε 3 και σήμερα 2 Έλληνες προστατευόμενοι μάρτυρες (ο κ. Μανιαδάκης είναι πλέον κατηγορούμενος) οι ίδιες νομικές πηγές λένε ότι  η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητώς τα οικονομικά αντάλλαγμα ή την υπόσχεση ανταλλαγμάτων σε μάρτυρες.

    Κι αν προκύψει κάτι τέτοιο, οι καταθέσεις ακυρώνονται!

    Μετά την αποκάλυψη του αιτήματος προς τις ΗΠΑ, μάλλον καθόλου τυχαία δεν ήταν η χθεσινή κατάθεση στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου του δικηγόρου Παύλου Σαράκη, που είναι νομικός παραστάτης των προστατευόμενων μαρτύρων στην Αμερική.

    Στη Βουλή και οι νέες καταθέσεις

    Το έγγραφο των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιλαμβάνεται στα νέα αντίγραφα της δικογραφίας που αποστέλλονται στη Βουλή.

    Κατόπιν αιτήματος της Βουλής οι εισαγγελείς διαβιβάζουν σήμερα τα υπόλοιπα αντίγραφα της δικογραφίας για να συσχετιστούν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής.

    Το πρωί κατέθεσε στους εισαγγελείς ο Άδωνις Γεωργιάδης.



    ΣΧΟΛΙΑ