• Πολιτική

    Επιφυλακτική η Αθήνα: Κατ’ αρχήν θετικό πρώτο βήμα η συμφωνία του Βερολίνου – Περιμένουμε την συνέχεια

    • NewsRoom
    Δένδιας

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα απέναντι στις εξελίξεις στην Λιβύη και σε όσα συμφωνήθηκαν χθες το βράδυ στο Βερολίνο.

    Μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για το γεγονός ότι η χώρα δεν ήταν προσκεκλημένη στη διαδικασία, ενώ χαρακτήρισε όσα συμφωνήθηκαν «κατ’ αρχήν σαν ένα θετικό πρώτο βήμα».

    «Η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

    Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Δένδια έχει ως εξής:

    «Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και να χαρακτηρίσω τα Συμπεράσματα του Βερολίνου, κατ’ αρχήν σαν ένα θετικό πρώτο βήμα. Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και θετικό, γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Βεβαίως, όμως, είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα.

    » Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια.

    » Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης γιατί -και κυρίως- δεν συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου -την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ- του Δεκεμβρίου.

    » Μία απόφαση που μας δεσμεύει όλους. Και μάλιστα, όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών.

    » Ο Ύπατος Εκπρόσωπος [της ΕΕ] ο κ. Borrell, με διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και ότι αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου.

    » Βεβαίως όμως, οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου».



    ΣΧΟΛΙΑ