• Πολιτική

    ENTONO ΠAPAΣKHNIO: O Mητσοτάκης, οι νέες business του Αγίου Όρους και η… «Nίκη»

    Κυριάκος Μητσοτάκης-Άγιον Όρος

    Κυριάκος Μητσοτάκης-Άγιον Όρος


    Στο Άγιο Όρος μεταβαίνει -στην εξ αναβολής λόγω της τραγωδίας των Τεμπών επίσκεψη- ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα με αφορμή την εορτή του Αγίου Πνεύματος, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι στο περιθώριο της εκεί παρουσίας του, θα διερευνηθούν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Ιεράς Κοινότητας μέσα και από τη νέα χρηματοδότηση αναγκαίων έργων από πηγές του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν εκ νέου το τιμόνι της χώρας.

    Η μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον γιό του Κωνσταντίνο, «έκλεισε» κατά την πρόσφατη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με μέλη της Ιεράς Επιστασίας που συνόδευαν την εικόνα «Αξιον Εστί» στην Αθήνα, συνάντηση η οποία προσδιορίστηκε να λάβει χώρα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

    Πιθανότατα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα διανυκτερεύσει είτε στη Μονή Βατοπεδίου είτε στη Σίμωνος Πέτρα, είτε στη Μονή Ξενοφώντος, που επισκέπτονταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν βρισκόταν στο Όρος.

    Ωστόσο, εκ των πραγμάτων, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται την ίδια ώρα που εντείνονται οι συζητήσεις για την επιρροή που ασκούν μοναστήρια και εκκλησιαστικοί παράγοντες υπέρ του κόμματος «Νίκη» του θεολόγου κ. Δημήτρη Νατσιού που έφτασε στην είσοδο της Βουλής, αγγίζοντας το 3% την πρώτη Κυριακή.

    Η ΝΔ έχει ως βασικό στόχο την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο πήχης της οποίας ανεβαίνει περίπου στο 40% στην περίπτωση που στη νέα Βουλή εισέλθουν η «Πλεύση Ελευθερίας» της κας. Ζωής Κωνσταντοπούλου και το «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα-Νίκη» του θεολόγου από την Πιερία.

    Με τις φήμες για προνομιακές σχέσεις  του τελευταίου με τον ευρύτερο χώρο της εκκλησίας και μοναστήρια της Βορείου Ελλάδος, ακόμα και της Χερσονήσου του Άθω, να εντείνονται.

    Ο Νατσιός και τα μοναστήρια

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ραντάρ της Πειραιώς έχουν μπει τα ποσοστά της «Νίκης» σε συγκεκριμένες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και το προφίλ «υψηλών»- θεσμικών υποστηρικτών της, ακόμα και μοναστηριών, παλαιοημερολογιτών και μη, και ιερωμένων από…άμβωνος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ των Μονών που υποστηρίζουν ένθερμα το κόμμα του κ. Νατσιού είναι οι Μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου, ενώ… μέντορας του κόμματος είναι μοναχός που διαβιοί σε κελί της Αναστάσεως-Καψάλα, το οποίο αποτελεί υπάγεται στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα.

    Ο συγκεκριμένος μοναχός και η Μονή Φιλοθέου έχουν σηκώσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της Νίκης, βασιζόμενοι σε μια αντιεμβιλιαστική ρητορική, αλλά και σε απόψεις που βασίζονται στο τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».

    Το «εργοτάξιο» του Αγίου Όρους

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Κοινότητα Αγίου όρους Άθω συγκαταλέγεται και στη λίστα των περιοχών οι οποίες θα επωφεληθούν από ανελαστικά έργα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως σύγχρονες υποδομές, εγκαταστάσεις και δίκτυα λυμάτων ή και επεξεργασμένων υδάτων για ανάγκες ύδρευσης, η συμβασιοποίηση των οποίων πρέπει να γίνει ως το τέλος του 2023 και η ολοκλήρωσή τους ως το τέλος του 2025.

    Το Άγιο Όρος συμπεριλαμβάνεται και σε έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας δικτύου μονοπατιών, ύψους 30 εκατ. Ευρώ, συνολικά.

    Σημειώνεται ότι η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, μετά από αίτημα των ίδιων των Μονών, περιλαμβάνεται στο εν λόγω πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι θρησκευτικός προορισμός και όχι φυσιολατρικός, χωρίς να υπάρχει δέσμευση ελέγχων που ορίζει η ελληνική νομοθεσία, λόγω του καθεστώτος της περιοχής, ενώ δικαίωμα συμμετοχής φέρεται να έχουν και νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας, πχ μοναστήρια.

    Το Άγιο Όρος έχει προβλεφθεί να μετατραπεί σε «εργοτάξιο» και εξαιτίας των έργων που εντάχθηκαν στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθούν 20 νέα έργα, προϋπολογισμού άνω των 18,5 εκατ. ευρώ.

    Στόχος των έργων είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κτιριακού αποθέματος του Αγίου Όρους, προκειμένου να αναδειχθεί και να προβληθεί η ιστορική του αξία, ενώ, ταυτόχρονα, θα επιλύονται λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.

    Στα έργα περιλαμβάνεται η αποκατάσταση ναών, κελιών και γενικότερα κτισμάτων, άλλα εκ των οποίων χρονολογούνται ακόμη και από τη Βυζαντινή εποχή, τον 10ο και 11ο αιώνες και άλλα από το 1757 καθώς και τα μέσα του 19ου αιώνα.

    Επίσης, προσφάτως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε κονδύλι 5 εκατομμυρίων για έργα ενεργειακής αναβάθμισης της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έργο το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2025.

    Οι έρευνες για ξέπλυμα Χρήματος

    Πριν από λίγους μήνες δεν είχε περάσει απαρατήρητη και η αναβάθμιση σε Διεύθυνση του αστυνομικού Τμήματος στις Καρυές, ενώ ήταν σε εξέλιξη και έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος για ύποπτες μεταφορές χρημάτων από το εξωτερικό προς ατομικούς λογαριασμούς μοναχών του Αγίου Όρους

    Οι καταγγελίες Φλωρίδη

    Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης– με καταγωγή από το Κιλκίς όπου εργάζονταν ως εκπαιδευτικός ο πρόεδρος του Νίκη κ. Νατσιός- προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες, συνδέοντας αμέσως την αυτοδυναμία της ΝΔ με την εκλογική πορεία και του κόμματος Νίκη.  «Γιατί, εάν ένα κομμάτι μετακινηθεί προς τους μουτζαχεντίν, αυτά τα σκοτεινά πρόσωπα, είναι το κόμμα κάποιων μοναστηριών έξω από το Άγιο Όρος και κάποιων μέσα στο Άγιο Όρος, τα οποία έχουν τόσο φανατισμό, τα οποία είναι τόσο αντιχριστιανικά μοναστήρια, γιατί ο χριστιανισμός είναι θρησκεία της αγάπης, αυτοί το μίσος που έχουν και κουβαλάνε δεν μπορείτε να το φανταστείτε»

    “Πριν από το Πάσχα, ένα από αυτά τα μοναστήρια είχε τη γιορτή του. Τα μοναστήρια έχουν τις δικές τους γιορτές τους εκεί, όταν λοιπόν γίνεται αυτό, οι άλλες μονές στέλνουν αντιπροσωπείες από μοναχούς για να μετάσχουν στη γιορτή. Ε, λοιπόν οι μοναχοί που πήγαν από τη Μονή Ξενοφώντος, η οποία είναι πιστή στο Πατριαρχείο όπως και πρέπει, επειδή είχε ταχθεί υπέρ της απόφασης του Πατριαρχείου για τον Αρχιεπίσκοπο Ουκρανίας κόντρα στη Ρωσία, από αυτό το μοναστήρι τους έδιωξαν από τη γιορτή, τους έδιωξαν ως φιλοπατριαρχικούς, παρόλο που το Άγιο Όρος υπάγεται απευθείας στον Πατριάρχη”, ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.

    “Πρέπει να αρχίσουν να ξυπνάνε εδώ κάτω στην Αθήνα” τόνισε ο πρώην υπουργός. “Δείτε με ποιον συνωμοτικό τρόπο στήθηκε αυτό το κόμμα, το οποίο ξαφνικά το ανακάλυψαν οι δημοσκόποι στις δημοσκοπήσεις, μέσα από αυθόρμητες απαντήσεις, χωρίς το κόμμα αυτό να έχει εμφανιστεί. Έχετε δει ποτέ τέτοιο πράγμα;“.

    Διαβάστε επίσης

    To «Νίκη», το «Προς τη Νίκη», ο «Σωτήρας», η «Ελληνική Παιδεία» και η Εκκλησία της Ελλάδος



    ΣΧΟΛΙΑ