• Πολιτική

    Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο: Τα τηλεφωνήματα του Τραμπ και μια ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων εν αναμονή

    • Νένα Σώκου


    Στο ευρωπαϊκό διπλωματικό πεδίο μεταφέρεται σήμερα και αύριο η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα βρεθούν Πέμπτη και Παρασκευή στο Βερολίνο, σε μια άτυπη συνάντηση κατά την οποία ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει δεσμευθεί να φέρει στο τραπέζι έτοιμο κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

    Πάντως, μετά τις προσπάθειες του Βερολίνου με την επίσκεψη του Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα, χθες υπήρξε εμπλοκή και του Λευκού Οίκου. Εν μέσω έντονης και δύσκολης προεκλογικής περιόδου, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους οποίους εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη ένταση.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντ.Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα διαλόγου στην τουρκική πλευρά υπό την προϋπόθεση της άρσης του καθεστώτος των απειλών και των εντάσεων, κάτι που είπε και νωρίτερα χθες στην Βουλή: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

    Από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα: «Ο δρόμος για την διευθέτηση της μίας και μόνης διαφοράς που έχουμε μεταξύ μας, αυτή της υφαλοκρηπίδας, είναι ανοιχτός υπό έναν όρο, να σταματήσουν αμέσως τις προκλήσεις. Σταματούν οι προκλήσεις – Ξεκινούν οι συζητήσεις. Στην ιστορία άλλωστε πρώτοι οι Έλληνες καθιέρωσαν τον κλάδο ελαίας» είπε χαρακτηριστικά.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δημιουργεί κλίμα έντασης και όχι η Τουρκία, ενώ υπογράμμισε ότι η Άγκυρα θα αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» τη βούλησή της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων

    Λίγες ώρες νωρίτερα, βέβαια, είχε στείλει πρωτοφανή μηνύματα σε βάρος της Ελλάδας, απειλώντας ουσιαστικά με πόλεμο, ενώ στα περιστατικά προκλήσεων προστίθεται και η συμπεριφορά των τουρκικών ακταιωρών στη Χάλκη.

    Η επέκταση στα 12 μίλια

    Εχθρική ήταν, πάντως, από τον τουρκικό Τύπο και η υποδοχή της είδησης ότι η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια θεωρώντας την κίνηση αυτή προάγγελο παρόμοιας κίνησης και στο Αιγαίο, γεγονός που σύμφωνα με αναλύσεις Τούρκων αναλυτών μπορεί να κλιμακώσει το ήδη τεταμένο κλίμα.

    Φτάνοντας στα άκρα υπάρχουν φωνές στην Τουρκία που θεωρούν ακόμη και casus belli την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

    Αργά το βράδυ, ο Νίκος Δένδιας, κλείνοντας χθες την συζήτηση στην Βουλή, ανακοίνωσε ότι μετά το Ιόνιο θα υπάρξει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία της Αιγύπτου, νότια της Κρήτης.

    Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά, πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε – στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό – τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

    Δύσκολα τα πράγματα…

    Ενδιαφέρον έχει πάντως και ένας διάλογος που δεν έπρεπε να έχει ακουστεί, καθώς οι δύο συνομιλητές δεν ήξεραν ότι τα μικρόφωνά τους είναι ανοιχτά.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέ Μπορέλ και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κάρενμπαουερ είχαν έναν διάλογο που έδειξε την ανησυχία του Βερολίνου για την εξέλιξη της διπλωματικής του προσπάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ερωτηθείσα η Κάρενμπαουερ για το πως πάει η διαπραγμάτευση, απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

    Με την σειρά του ο κ. Μπορέλ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο» και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι». «Η Άνγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τον Ερντογάν την Παρασκευή» του απάντησε η Γερμανίδα υπουργός.

    Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κ. Κάρενμπαουερ δήλωσε ότι η ελληνοτουρκική κρίση δεν είναι μόνο θέμα των δυο χωρών, αλλά «μας άφορα όλους την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».



    ΣΧΟΛΙΑ