• Πολιτική

    Δένδιας: Υπάρχει εντολή για επέκταση των χωρικών υδάτων και νότια της Κρήτης

    • NewsRoom


    Στην αποκάλυψη πως έχει δοθεί εντολή στους ωκεανογράφους και για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και προς την πλευρά της Αιγύπτου, νότια της Κρήτης, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά το κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο (μερική).

    Μάλιστα, απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως σήμερα το πλαίσιο είναι τελείως διαφορετικό, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει επέκταση χωρικών υδάτων με ΑΟΖ. Υπογράμμισε, φυσικά, πως θα προηγηθεί της επέκτασης των χωρικών υδάτων το κλείσιμο των κόλπων.  «Βεβαίως θα προηγηθεί το κλείσιμο των κόλπων, και μετά η επέκταση των χωρικών υδάτων. Τις λεπτομέρειες τις ξέρετε άλλωστε τους ίδιους ειδικούς επιστήμονες χρησιμοποιούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Δένδιας απάντησε και στις ειρωνείες του ΣΥΡΙΖΑ για την επικοινωνία με τον στρατάρχη Χαφτάρ.  «Είναι εύκολο να ειρωνεύεται κανείς αφ’ υψηλού. Στην περίπτωση της Λιβύης η χώρα συνετάχθη με τη νομιμότητα και αυτό είναι το Λιβυκό Κοινοβούλιο. Την μοναδική εκλεγμένη αρχή από το 2017. Πώς αποδέχεται όμως η διεθνής κοινότητα ως συνομιλητή το καθεστώς; Είναι για να μην υπάρξει το απόλυτο κενό. Και ξεχνούν ορισμένοι ότι από πέρυσι το φθινόπωρο που υπεγράφη και κατατέθηκε στον ΟΗΕ το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ακόμα δεν έχει αναρτηθεί. Οφείλω να ευχαριστήσω για αυτό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΕΗ τον κ. Αντόνιο Γκουτέρες στην συνάντηση που θα έχουμε την επομένη. Η πραγματικότητα είναι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και η νόμιμη ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία».

    Τέλος, αναφορικά με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο κ. Δένδιας ανέφερε πως λυπάται, πολλές φορές, γι’ αυτά που διατυπώνει. «Επιλέγει κάθε φορά τα στοιχεία που τον βολεύουν. Τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα πέραν των χωρικών υδάτων. Εάν προσχωρήσει στην ιδέα ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σημαίνει ότι προσχωρεί στην αντίληψη των χωρών που δέχονται τις διεθνείς συνθήκες. Και είπα να κουβεντιάσουμε επί αυτής της βάσης. Μην τις μνημονεύεται ως ελαττώματα της συμφωνίας».



    ΣΧΟΛΙΑ