• Πολιτική

    Ένταση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Οι διαφωνίες της «Ομπρέλας» στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση, έφεραν ένταση στη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να πάρει τον λόγο.

    Η «Ομπρέλα», δια του Δημήτρη Βίτσα, ζήτησε η πρότασή της να τεθεί σε ψηφοφορία με δύο ξεχωριστές κάλπες (στη μία κάλπη το ερώτημα για εκλογή προέδρου από το Συνέδριο και στη δεύτερη το ερώτημα για εκλογή κεντρικής επιτροπής από το συνέδριο). Ωστόσο, τελικά, οι σύνεδροι αποφάσισαν να ακολουθηθεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να ψηφιστεί ενιαία, σε μια κάλπη.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας τον λόγο, ανέφερε πως οι δυο ξεχωριστές κάλπες έχουν νόημα, καθώς κάποιος μπορεί να διαφωνεί με την πρόταση για εκλογή προέδρου από το συνέδριο αλλά να συμφωνεί με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από αυτό.  Ανέφερε δε πως η ενιαία κάλπη τίθεται σαν «εκβιασμός».

    Η παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου προκάλεσε ηχηρές αποδοκιμασίες από μερίδα των παρευρισκόμενων. Μάλιστα, πολλοί του ζήτησαν να κατέβει από το βήμα, ενώ άλλοι φώναζαν ειρωνικά «ας κατέβεις εσύ, να δούμε πόσο θα πάρεις».

    Απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε πως  η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα έχει «ενιαίο πολιτικό σκεπτικό». Όπως είπε, αν «έσπαγε» η κάλπη, αυτό θα σήμαινε διάσπαση του πολιτικού σκεπτικού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και θα ισοδυναμούσε με εκλογικό κόλπο.

    Μετά την απόρριψη της πρότασης Βίτσα-Τσακαλώτου από τους συνέδρους, το Σάββατο θα στηθούν δυο κάλπες και όχι τρεις, όπως ζητούσε η Ομπρέλα. Στη μία θα τεθεί η πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Στη δεύτερη, η πρόταση της Ομπρέλας για εκλογή προέδρου και ΚΕ από το συνέδριο.

    Όπως ανακοίνωσε εν τω μεταξύ, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, η οποία παρενέβη και η ίδια προς εκτόνωση των οξυμμένων πνευμάτων, οι κάλπες θα ανοίξουν αύριο το πρωί στις 12 και θα κλείσουν το απόγευμα στις 7 μμ.

    Διαβάστε επίσης:

    Φίλης: Έντονη κριτική σε Τσίπρα και αιχμές για Πολάκη



    ΣΧΟΛΙΑ