• Πολιτική

    Eνόχληση της κινεζικής πρεσβείας στην Aθήνα για ομιλητή στο Athens Democracy Forum

    • NewsRoom


    Την ενόχλησης της εξέφρασε η κινέζικη πρεσβεία στην Αθήνα μέσω ανακοίνωσης της για την ομιλία του Νέιθαν Λο κατά τη διάρκεια του Athens Democracy Forum για το θέμα του Χονγκ Κονγκ.

    «Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας, και καμία χώρα, οργανισμός ή άτομο δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε αυτές» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τσεν Γουέντι. «Η Κεντρική Κινεζική Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η Διοίκηση του Χονγκ Κονγκ έχει τη δυνατότητα να δώσει τέλος στη βία, να επαναφέρει την τάξη και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, την τάξη και το νόμο στο Χονγκ Κονγκ. Κάθε προσπάθεια, κάθε μορφής, να φέρει το χάος στο Χονγκ Κονγκ και να περιορίσει την Κίνα είναι καταδικασμένη να αποτύχει» τονίζει ο κ. Γουέντι.

    Με τη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της κινέζικης πρεσβείας, Τσεν Γουέντι σχολιάζει τις παρατηρήσεις του κ. Νέιθαν Λο κατά τη διάρκεια του Athens Democracy Forum. «Παρατήρησα ότι ο κ. Νέιθαν Λο, ένας άνθρωπος (που τάσσεται) ‘υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ’, και ο οποίος είχε προσκληθεί να λάβει μέρος σε συζήτηση σήμερα το πρωί (στο ADF), λασπολόγησε την κεντρική, κινέζικη κυβέρνηση, διαστρέβλωσε τα γεγονότα σχετικά με το σύστημα ‘μια χώρα δύο συστήματα’, υπεραμύνθηκε, έως ωραιοποίησε, τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ και έφτασε ακόμα και να υποστηρίξει την ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ. Θα ήθελα λοιπόν να αποσαφηνίσω ορισμένα θέματα και εν συντομία να αναφερθώ στις απόψεις της Κίνας επί των θεμάτων αυτών» ανέφερε ο κ. Τσεν Γουέντι και πρόσθεσε: «Ο κ. Νέιθαν Λο χαρακτηρίστηκε ως ‘πολιτικός και ακτιβιστής’ στην ιστοσελίδα (του ADF), αλλά δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε ακτιβιστής υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο κλειδί του κινήματος ‘υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ’. Είχε καταδικαστεί μερικά χρόνια πριν για την υποκίνηση των πολιτών να λάβουν μέρος σε μια παράνομη συγκέντρωση. Πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα κλειδιά πίσω από τις ακραίες βιαιότητες στο Χονγκ Κονγκ τους τελευταίους μήνες».

    Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας, «Οι παρατηρήσεις του κ. Νέιθαν Λο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο φόρουμ διαστρέβλωσαν απολύτως την αλήθεια και απέδειξαν και πάλι ότι προωθεί μια αντικινεζική ατζέντα και προσπαθεί να διασπείρει το χάος και τη βία στο Χόνγκ Κονγκ. Η κινεζική πλευρά αντιτίθεται αποφασιστικά στην παραχώρηση βήματος σε ανθρώπους σαν τον κύριο Νέιθαν Λο, για να διαδώσει την παραπλανητική και λασπολογική ρητορική του».

    Όπως ανέφερε ο κ. Τσεν Γουέντι «Πρόσφατα, ένας ακραίος εξεγερμένος όχλος υπονόμευσε σοβαρά την έννομη και την κοινωνική τάξη στο Χονγκ Κονγκ, και η συμπεριφορά του εξετράπη του σκοπού της ελεύθερης συγκέντρωσης και της διαδήλωσης και μετεξελίχτηκε σε ακραία βίαια εγκλήματα. Αυτό απείλησε σοβαρά τη σταθερότητα και τη δημόσια ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. Εκατοντάδες ατόμων, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, υπέστησαν τραυματισμούς λόγω της βίας». Σημείωσε, δε, ότι «Οι βίαιες πράξεις έχουν προκαλέσει την οργή μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι πραγματικά νοιάζονται για το μέλλον του Χονγκ Κόνγκ, τόσο στη Κίνα όσο και στο ίδιο το Χονγκ Κονγκ. Τέτοιες ενέργειες επίσης καταδικάστηκαν από τους πολίτες σε όλον τον κόσμο οι οποίοι τρέφουν αληθινή εκτίμηση για την ειρήνη και την ελευθερία» είπε ο κ. Τσεν Γουέντι και τόνισε: «Καμία χώρα και καμία κοινωνία δεν ανέχεται τις παραβιάσεις του νόμου και τις πράξεις βίας, υπό τον μανδύα της προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Η υποστήριξη και υπόθαλψη της βίας αποτελούν εξόφθαλμη παραβίαση της εννόμου τάξεως και σοβαρή παραβίαση του δημοσίου συμφέροντος».



    ΣΧΟΛΙΑ