• Πολιτική

    Ενόχληση, πικρία ή πολιτικό τέχνασμα; Τα σενάρια του βρετανικού Τύπου για την στάση του Σούνακ

    • NewsRoom
    Ρίσι Σούνακ - Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ρίσι Σούνακ – Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η ενόχληση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης, από την πλευρά του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ κυριαρχεί στους τίτλους του βρετανικού Τύπου.

    Τα σενάρια, το παρασκήνιο ακόμα και τα προσωπικά αισθήματα του Σούνακ, ο οποίος αποφάσισε να αιφνιδιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, αποτελούν το μεγαλύτερο αίνιγμα για τους βρετανούς δημοσιογράφους που προσπαθούν να εξηγήσουν την συμπεριφορά του πρωθυπουργού τους.

    Πολιτιστικός πόλεμος ή πικρία;

    Ο Guardian επικαλείται δηλώσεις του Ed Vazey, ενός συντηρητικού πρώην υπουργού Πολιτισμού και προέδρου του Parthenon Project, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτιστικούς πολέμους».

    Σε δηλώσεις του στο BBC Radio 4 ανέφερε ότι ο Σούνακ έβαλε τον εαυτό του στο επίκεντρο μιας διαμάχης, την ώρα που ο George Osborne, πρόεδρος του βρετανικού Μουσείου πάλευε να βρει μια λύση.

    Ο Vazey έκανε λόγο για μια περίεργη στάση που του θύμισε την «ευθιξία» που επικρατούσε σε παραδοσιακούς πολιτιστικούς πολέμους, όταν η Βρετανία έμπαινε σε πόλεμο όταν κάποιος τολμούσε να αμφισβητήσει την ιστορία της.

    Οι FT σε παραπολιτική τους στήλη έθεσαν δύο πιθανά σενάρια: κρίση πικρίας από την πλευρά του Σούνακ ή έντονα προσωπικά συναισθήματα του Σούνακ για τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

    «Πρόκειται για μια κρίση πικρίας επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε πρώτα τον Κίρ Στάρμερ; Αυτό πιστεύουν ορισμένοι βουλευτές των Τόρις. Ένα έξυπνο τέχνασμα για να επιτεθεί στους Εργατικούς για την προθυμία του Starmer να αφήσει το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα 2.500 ετών γλυπτά; Αυτή είναι μια άλλη θεωρία που κάνει το γύρο του κόσμου.

    Εγώ είμαι στην ομάδα «Νομίζω ότι αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να αντανακλά απλώς τα προσωπικά συναισθήματα του Ρίσι Σουνάκ για τα Μάρμαρα» ειλικρινά, αναφέρει ο υπογράφων της στήλης στους FT.

    Το παρασκήνιο

    Σε άλλο άρθρο τους οι FT αναφέρθηκαν στο παρασκήνιο που έκανε τον Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση. Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, ανώτερη πηγή των Συντηρητικών σημείωσε ότι η συνάντηση ακυρώθηκε λόγω των «σχολίων» του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από την εκδήλωση ότι το να είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι σα να «κόβεται στη μέση» η Μόνα Λίζα.

    Το πολιτικό παιχνίδι ενόψει των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να μη ληφθεί ως ένας βασικός παράγοντας της κίνησης του Σούνακ.

    «Ο Σούνακ θέλει να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ εμφανίζει τον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης, ως κάποιον που είναι έτοιμος να τα παρατήσει», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Οι Financial Times την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψαν ότι ο Στάρμερ δεν θα στεκόταν εμπόδιο σε μια τέτοια συμφωνία εάν γινόταν πρωθυπουργός.

    H στάση του Σούνακ προκάλεσε νέα επίθεση από τους Εργατικούς, με τον Independent να αναφέρει ότι «Οι Εργατικοί επιτέθηκαν στον Ρίσι Σουνάκ ως “αδύναμο” επειδή σνομπάρει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια διαμάχη για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων».

    Διαβάστε επίσης:

    Τσιόδρας: Έχουμε επαναφέρει το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών δυναμικά στο προσκήνιο

    Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο ζάμπλουτος γιος μεταναστών – «Παιδί» της Goldman Sachs, πνιγμένος στα σκάνδαλα

    Πώς ο Ρίσι Σούνακ τίναξε στον αέρα τις ελληνοβρετανικές σχέσεις – Το παρασκήνιο της ρήξης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ