• Πολιτική

    Πώς ο Ρίσι Σούνακ τίναξε στον αέρα τις ελληνοβρετανικές σχέσεις – Το παρασκήνιο της ρήξης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρίσι Σούνακ δεν συναντήθηκαν ποτέ


    Ως «φύλακας» των Γλυπτών του Παρθενώνα που παρανόμως βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, θέλησε να εμφανιστεί ο Ρίσι Σούνακ. Κι αυτή ήταν η πραγματική αιτία της ακύρωσης του ραντεβού που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Το παρασκήνιο της διπλωματικής κρίσης που συνέβη ξαφνικά στο Λονδίνο είναι πλούσιο, ωστόσο, φαίνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, θέλησε να εμφανιστεί στην αντίθετη πλευρά απ’ ότι ο επικεφαλής των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ ο οποίος συζητά την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, με δανεισμό ή με άλλους τρόπους.

    Η ουσία της ρήξης στις σχέσεις Σούνακ – Μητσοτάκη είναι ότι ο πρώτος, υπό το βάρος της δημοσκοπικής κατάρρευσης, κι ενόψει εκλογών, θέλησε να αναδείξει μια σκληρή συντηρητική ατζέντα για το καυτό θέμα των Γλυπτών, κάνοντας ωστόσο μια απρέπεια που ενόχλησε σφόδρα την ελληνική κυβέρνηση.

    Και μάλιστα στην πρωθυπουργική αποστολή στο Λονδίνο απορούσαν πώς ο Σούνακ οδηγήθηκε σε αυτή την απρέπεια από τη στιγμή που γίνονται εδώ και μήνες και επίσημες συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών με κάποιου είδους δανεισμό.

    Από τη μια δηλαδή το Βρετανικό Μουσείο – και σίγουρα και μέλη της βρετανικής κυβέρνησης- διαπραγματεύονται με την Αθήνα, κι από την άλλη ο Ρίσι Σούνακ, επικαλέστηκε τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στο BBC όπου μίλησε για τα Γλυπτά, επανέλαβε το αίτημα της επιστροφής τους στην Ελλάδα και χρησιμοποίησε το επιχείρημα της τεμαχισμένης «Μόνα Λίζας» για να δείξει πώς δεν μπορούν τα Γλυπτά να βρίσκονται τεμαχισμένα σε δύο διαφορετικά μέρη.

    Την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης συναντούσε τον επικεφαλής των Εργατικών, ο οποίος έχει θετικές προθέσεις ως προς την επιστροφή, χτύπησε το τηλέφωνο της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου, Αννας Μαρίας Μπούρα.

    Ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ, ενημέρωνε για την ακύρωση του ραντεβού Σούνακ – Μητσοτάκη, επικαλούμενος αλλαγή στο πρόγραμμα του πρώτου.

     

     

    Τελικά όλοι αντιλήφθηκαν ότι ο λόγος ήταν τα Γλυπτά και η δικαιολογία ότι ο πρωθυπουργός μίλησε στο BBC.

    Στην ελληνική διπλωματική αποστολή επικράτησε παγωμάρα, αλλά και οργή για τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, και μετά από μια σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη αποφασίστηκε να βγει η εξής δήλωση, δηλωτική της ενόχλησης. «Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ακόμη περισσότερο, πάντως, ενόχλησε το γεγονός ότι ο κ. Σούνακ πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας, μια απρέπεια που ασφαλώς δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Η ελληνική αποστολή γνώριζε ότι η πραγματική αιτία της ακύρωσης της συνάντησης ήταν ότι ο κ. Σούνακ δεν ήθελε να φανεί μπροστά στο βρετανικό κοινό ότι συνομιλεί για την επιστροφή των Γλυπτών. Μάλιστα οι Βρετανοί διέρρεαν ότι ο πρωθυπουργός είναι αντίθετος στις συζητήσεις του βρετανικού Μουσείου με την Αθήνα.

    Βεβαίως, και στη Βρετανία όλοι αναρωτιούνταν γιατί ο κ. Σούνακ δεν συνάντησε τον Κ. Μητσοτάκη κι εκεί, επίσημα να του δηλώσει την αντίθεσή του στο θέμα της επιστροφής, αλλά επέλεξε να δυναμιτίσει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Σε δεινή θέση ο Σούνακ

    Ο κ. Σούναν, ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση, και με τον αντίπαλό του, Εργατικό, Κιρ Στάρμερ, να βρίσκεται 20 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις, θέλησε να δηλώσει την αντίθεσή του στην επιστροφή ώστε να κερδίσει ό,τι μπορεί από το συντηρητικό βρετανικό ακροατήριο.

    Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για την τεμαχισμένη Μόνα Λίζα σε αντιπαραβολή με τα τεμαχισμένα Γλυπτά, προκάλεσε αίσθηση στη βρετανική κοινή γνώμη, η οποία ούτως ή άλλως είναι διχασμένη ως προς την επιστροφή τους ή όχι στην Ελλάδα.

     

    Κιρ Στάρμερ, εν αναμονή πρωθυπουργός

    Φαίνεται, πάντως, ότι το unfair του κ. Σούνακ γύρισε μπούμερανγκ καθώς τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τον κατακρίνουν γι’ αυτό, χαρακτηρίζοντας κακή την αντίδρασή του και τη γενικότερη στάση του απέναντι σε μια σύμμαχο χώρα.

    Βρετανοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζοντας με σκωπτικό τρόπο την παράλογη στάση του πρωθυπουργού της χώρας τους και την ακραία αντίδρασή του απέναντι στην Ελλάδα δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν την έκφραση που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί και ταιριάζει γάντι στην προκειμένη περίπτωση: «RishiSunak has lost his Marbles» (σ.σ. όπου Marbles τα Μάρμαρα).

    Που σημαίνει σε μετάφραση του έγκυρου λεξικού Collins ότι οι ιδέες ή η συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ είναι πολύ παράξενες, σαν να έχει τρελαθεί.

    Τα ελληνοτουρκικά

    Βεβαίως κάποιοι βάζουν και τα ελληνοτουρκικά στο τραπέζι τονίζοντας ότι μπορεί να είναι και μια από τις αιτίες της συμπεριφοράς του κ. Σούνακ. Οι σχέσεις του είναι αρκετά καλές με τον Ταγίπ Ερντογάν, και πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την πολιτική του φιλοτουρκική. Παράλληλα, κάποιοι δεν απέκλειαν ότι ο κ. Σούνακ έχει συμφωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο για την πώληση Eurofighter, κάτι που ο κ. Ερντογάν επιθυμεί διακαώς προκειμένου να πάρει τη ρεβάνς για τα F-16.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρίσι Σούνακ: Αδύναμος να αντιπαρατεθεί στο ελληνικό αίτημα για τα Γλυπτά
    Πυρά των Βρετανών κατά του Σούνακ: «Επιλέγει την Ακρόπολη ως λόφο για να πεθάνει»
    BBC: Οι Βρετανοί επιβεβαίωσαν την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα
     



    ΣΧΟΛΙΑ