• Πολιτική

    Τσιόδρας: Έχουμε επαναφέρει το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών δυναμικά στο προσκήνιο

    • NewsRoom
    Ο διευθυντής Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας

    Ο διευθυντής Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας


    Για την ακύρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα καθώς και για την παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μίλησε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

    «Πρόκειται για βρετανικό φάουλ. Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν τον λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι “ κοίταξε να δεις, δεν θα γίνει η συνάντηση και δες τον αναπληρωτή πρωθυπουργό”. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών και της επιστροφής στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

    «Ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, το έχει θέσει στο παρελθόν, το έθεσε και την Κυριακή στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC και είχε πει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι πάγια ελληνική θέση την οποία εξέφρασε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

    «Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το θέτουμε μετ’ επιτάσεως, βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο. Η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.

    «Επειδή έχεις μια διαφορετική θέση, δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις μια συνάντηση. Κάνεις τη συνάντηση, ανταλλάσσεις επιχειρήματα. Από εκεί και πέρα το τι θα γίνει με την επιστροφή των γλυπτών δεν είναι θέμα μόνο της σημερινής κυβέρνησης της Βρετανίας», πρόσθεσε.

    «Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και αρκετό καιρό. Είναι μια εθνική προσπάθεια η οποία χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα, πράγμα το οποίο γίνεται.

    Συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο για την επανένωση των μαρμάρων στην Αθήνα. Δε νομίζω ότι σταματάει η προσπάθεια εδώ.

    Υπάρχουν πάρα πολλοί στη Βρετανία πλέον που λένε ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστέψουν στην Αθήνα. Δεν ήταν το ίδιο πριν από κάποια χρόνια. Όλη η προσπάθεια που έχει γίνει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, σιγά σιγά κερδίζει έδαφος στην Βρετανία», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

    Δ. Τσιόδρας: Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μια μεγάλη τομή

    Μιλώντας για τον νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που παρουσιάζεται σήμερα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε:

    «Νομίζω ότι αυτό το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα από τον κ. Φλωρίδη είναι μία μεγάλη τομή, και για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης -είναι ένα θέμα το οποίο μας ταλαιπωρεί δεκαετίες, με πάρα πολλές επιπτώσεις, όχι μόνο κοινωνικές αλλά και οικονομικές- και δεύτερον, ένα πλαίσιο πολύ πιο ορθολογικό σε σχέση με την έκτιση της ποινής».

    «Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση τελευταία για το ποιοι βγαίνουν έξω, πώς βγαίνουν έξω. Η υφ’ όρων απόλυση γίνεται πολύ πιο αυστηρή πλέον. Δεν πάνε μόνο με βάση τυπικές διαδικασίες, αλλά και με βάση την προσωπικότητα του δράστη και γίνεται μια συνολικότερη εκτίμηση», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο ζάμπλουτος γιος μεταναστών – «Παιδί» της Goldman Sachs, πνιγμένος στα σκάνδαλα

    Κωστής Χατζηδάκης: Mείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους του ελευθέρους επαγγελματίες

    Νίκη Κεραμέως: Αναλαμβάνει Πρόεδρος του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ



    ΣΧΟΛΙΑ