• Πολιτική

    Ένας φίλος του Ομπάμα ως υποψήφιος για Πρόεδρος των ΗΠΑ

    • NewsRoom

    Ο Μπάρακ Ομπάμα με τον Ντεβάλ Πάτρικ


    Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντεβάλ Πάτρικ, αποφάσισε, αν και καθυστερημένα, να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τον προεδρικό θώκο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη σε βίντεο στην επίσημη ιστοσελίδα του.

    Ο Πάτρικ, στενός φίλος και σύμμαχος του πρώην προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, είχε αποκλείσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κίνησης, αλλά από τότε μιλούσε με Δημοκρατικούς συνεργάτες και χορηγούς για την έναρξη μιας εκστρατείας.

    Το βήμα του σε ένα ήδη γεμάτο ρινγκ, κάνει τον Πάτρικ τον 18ο υποψήφιο στην κούρσα των Δημοκρατικών για το 2020. Μάλιστα, την ίδια ώρα, ορισμένοι Δημοκρατικοί εκφράζουν αβεβαιότητα σχετικά με τη δυναμική της τρέχουσας ομάδας υποψηφίων του κόμματος.

    «Σε ένα πνεύμα βαθιάς ευγνωμοσύνης για όσα μου έδωσε αυτή η χώρα, με αποφασιστικότητα να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο, αμεσότερο αμερικανικό όνειρο για την επόμενη γενιά, ανακοινώνω σήμερα την υποψηφιότητά μου για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε στο βίντεο του ο Πάτρικ.

    Η κίνηση έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον Δεκέμβριο του 2018, όταν είπε ότι δεν θα κατέβει για πρόεδρος, αναφέροντας σε μια ανάρτηση στο Facebook την «σκληρότητα της εκλογικής μας διαδικασίας» και τον αντίκτυπο που θα είχε σε όσους ήταν κοντά του.

    «Μετά από πολλή συζήτηση, προβληματισμό και προσευχή, αποφάσισα ότι η προεδρική καμπάνια του 2020 δεν είναι για μένα», ανέφερε ο Πάτρικ στη σελίδα του στο Facebook το περασμένο έτος. Ο Πάτρικ είπε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του ανησυχούσαν ότι η «σκληρότητα της εκλογικής μας διαδικασίας θα έπληττε τελικά τους ανθρώπους τους οποίους η Νταϊάν κι εγώ αγαπάμε, αλλά που δεν είχαν προετοιμαστεί για το ταξίδι».

    Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την Πέμπτη το πρωί, ο Πάτρικ σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Νιου Χάμσαϊρ αργότερα μέσα στην ημέρα για να καταθέσει τα έγγραφά του, το πρώτο επίσημο βήμα για να μπει στις πρωταρχικές ψηφοφορίες.

    Ο Πάτρικ μπήκε στα βιβλία της ιστορίας ως ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, που υπηρετούσε από το 2007 έως το 2015. Ήταν όμως μόλις ο δεύτερος μαύρος εκλεγμένος κυβερνήτης της χώρας από την εποχή της Ανασυγκρότησης.



    ΣΧΟΛΙΑ