• Πολιτική

    Έκλεισε η συμφωνία για την πρώτη κατοικία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών

    Στο Μαξίμου συζητούν για αύξηση της επιδότησης του ρεύματος


    Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνηση και των τραπεζών για την ισχύ του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, στη συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές καταλήγουν πως η διάρκεια ισχύς του νέου πλαισίου θα είναι ένας χρόνος, αρχής γενομένης, πιθανότατα, από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τους νέους δικαιούχους. Μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια (πιθανόν 3 χρόνια) μόνο για τους δανειολήπτες που είναι μακροχρόνια άνεργοι, ασθενείς και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

    Σύμφωνα με τις τράπεζες, το χρονικό όριο ήταν απαραίτητο προκειμένου ο νόμος να προστατεύσει δανειολήπτες που επλήγησαν από την κρίση. Αν η διάρκεια του νόμου είναι απεριόριστη θα δημιουργούνται διαρκώς νέα κόκκινα δάνεια.

    Παράλληλα συμφωνήθηκε στα εισοδηματικά κριτήρια να προστεθούν και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, κάτι που αυξάνει το όριο εισοδήματος για πενταμελή οικογένεια, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πηγές, κοντά στα 40.800 ευρώ.

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα όρια για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας και το υπόλοιπο δανεισμού παραμένουν τα ίδια με αυτά που συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση.

    Τέλος για όσους έχουν καταθέσει αίτηση για εισαγωγή στο παλαιό πλαίσιο προστασίας (νόμο Κατσέλη), αλλά δεν έχουν καταφέρει να πάρουν ακόμα δικάσιμο για το αν είναι επιλέξιμοι, συμφωνήθηκε τον τελικό λόγο για την τύχη τους να έχουν τα δικαστήρια, άσχετα από το αν κριθούν επιλέξιμοι από τον έλεγχο κατά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

    Όπως είναι γνωστό στην πλατφόρμα μπορούν να υπαχθούν δάνεια που ήταν κόκκινα μέχρι τις 31/12/2018 και, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα επανεξετάζονται ανά τριετία.

    Κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζουν πάντως ότι η τελική απόφαση γι’ αυτές τις εκκρεμείς αιτήσεις θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό. «Στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης» ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

    Αυτό δείχνει πως το σχέδιο παίρνει την τελική του μορφή και κατευθύνεται προς τη βουλή, όπου αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Φ. Καραβίας (Eurobank), X. Μεγάλου (Πειραιώς), Β. Ψάλτης (Alpha Bank), Π. Μυλωνάς (Εθνική) καθώς και ο επικεφαλής του NPL Forum της Ένωσης Τραπεζών Θεόδωρος Καλαντώνης, με τους αρμόδιους υπουργούς για το νέο θεσμικό πλαίσιο της πρώτης κατοικίας.

    Η νέα συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς παρά τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας, οι δύο πλευρές εντόπισαν ότι υπάρχουν ενστάσεις για το νέο πλαίσιο. Όπως άλλωστε δήλωσε ο κ. Καραμούζης: «οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν και να γίνουν και από τις δύο πλευρές έντιμοι συμβιβασμοί». Το τελικό σχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί από στους θεσμούς μέχρι το Σαββατοκύριακο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρώτη κατοικία: Νέα συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου

    ΔΙΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη Κατοικία: Εμπλοκή στη συμφωνία – Διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ