• Οικονομία

    Σεντένο: Προσωρινός ο νέος νόμος για την προστασία της α’ κατοικίας – Πότε θα εκταμιευθεί το 1 δισ.

    • NewsRoom

    Μάριο Σεντένο, επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης


    «Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της και αυτό ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη» τόνισε ο Μάριο Σεντένο μετά το τέλος του Eurogroup.

    Ο κ. Σεντένο είπε ότι «θα δώσουμε εντολή στην ΕΚΤ και τον ESM να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Έτσι θα επιστραφούν τα κέρδη από τα ομόλογα με το ποσό να ανέρχεται στα 970 εκατ. ευρώ».

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, «ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις”, ενώ όπως τόνισε σχετικά με τη δόση “πρέπει να προχωρήσουν πρώτα οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις χώρες από τις οποίες απαιτείται έγκριση και μετά θα γίνει η εκταμίευση”» Μάλιστα, τόνισε ότι «η εκταμίευση στέλνει ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα συνεχίζει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και την αναπτυξιακή ατζέντα».

    Αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Μάριο Σεντένο υπογράμμισε ότι ελήφθη υπόψη η δήλωση της Αθήνας ότι το νέο πλαίσιο είναι προσωρινό και θα τερματιστεί στα τέλη του χρόνου, ενώ πρόσθεσε ότι θα παρακολουθούνται οι επιπτώσεις που θα έχει.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι η απόφαση ήταν έτοιμη μετά τις έντονες και όχι πάντα εύκολες συζητήσεις με τους θεσμούς. Εγινε εφικτή χάρη στο θετικό αποτέλεσμα της έκθεσης της Κομισιόν.

    Η Ελλάδα πήρε τα μέτρα που χρειάζεται για να ενισχύσει την φορολογική διοίκηση, να προχωρήσουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. Ως προς το τελευταίο δήλωσε ότι έχει στόχο να προστατεύσει τους αδύναμους χωρίς να υπονομεύσει την ικανότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είναι μεγάλο βάρος, όχι μόνο στην Ελλάδα.

    «Επιμείναμε να είναι προσωρινό μέτρο», τόνισε συμπληρώνοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

    Οπως είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί η απόφαση δίνει ένα σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η χώρα είναι σε διαδικασία μεταρρύθμισης της οικονομίας της και οι ευρωπαϊοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurogroup: «Ναι» στη δόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φ. Καραβίας: «Πρέπει να βιαστούμε να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή τραπεζική κανονικότητα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκαλυπτικό: Ο Δουζόγλου, τα deals των 116 εκατ. και η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ