• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά – Ερντογάν: Είμαστε αδέλφια

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Το μήνυμα ότι το επόμενο βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του χρησιμοποίησε τον όρο «αδέρφια» για Έλληνες και Τούρκους προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο μεταξύ μας που δεν μπορεί να λυθεί».

    Μητσοτάκης: Εξαιρετικά σημαντικό ότι οι χώρες μας βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι

    Ξεκινώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε κρίσεις όπως την τριετή πανδημία, έναν πόλεμο στην καρδία της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή κρίση αλλά και μεγάλες ενεργειακές καταστροφές.

    Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε:

    «Ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε περιφερειακές συγκρούσεις. Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις.

    Κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αναζητούν λύσεις και αν δεν γεφυρώνονται, να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση στο Βίλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε το νήμα της συνεργασίας.

    Ο οδικός χάρτης τον οποίο υιοθετήσαμε συμπεριέλαβε 3 επίπεδα ανάμεσά τους τον πολιτικό διάλογο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς συναντιόμαστε για 3 φορά σε 6 μήνες.

    Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών λόγω της φύλαξης των συνόρων αλλά και της συνεργασίας αστυνομίας λιμενικού των δύο χωρών

    Η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορηγήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοϊκή με την Τουρκία».

    Μητσοτάκης: Διαφωνούμε στο Κυπριακό – Επόμενο βήμα η προσέγγιση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

    Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς ως Ελλάδα δεν υπάρχει λύση πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2017.

    100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης συνάπτεται διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας καλής γειτονίας μια σχέση που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο βραβείο Ιπεκτσί. Διακήρυξη που υπογράψαμε σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας.

    Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

    Ερντογάν: Μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα

     Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τα εξής:

    «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την υποδοχή.

    Θέλουμε να προωθήσουμε τη θετική σχέση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση.

    Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ το διμερές εμπόριο. Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα.

    Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοιοι καταυλισμοί που υποθάλπουν τρομοκράτες.

    Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου, διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

    Από την αρχή είπαμε ότι δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα.

    Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια.

    Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί, είμαστε ικανοποιημένοι που έχει τέτοια αντίληψη ο κ. Μητσοτάκης».

    Μητσοτάκης: Παράδειγμα  συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων η Θράκη

    Μετά την τοποθέτηση του προέδρου Ερντογάν πήρε ξανά τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι «για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

    Ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης να το συντηρήσουμε και να το διασφαλίσουμε. Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να δουλεύει νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση».

    Οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στα σκαλιά του Μαξίμου έχοντας και έναν σύντομο διάλογο πριν να φτάσουν στην είσοδο του κτηρίου για τις τυπικές φωτογραφίες.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Προέδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Προέδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Προέδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Κυριάκος Μητσοτάκης
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Κυριάκος Μητσοτάκης

    Σακελλαροπούλου: «Πιο αναγκαίο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη και την ασφάλεια»

    Στις 11:30 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου τον υποδέχτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομιλεί με τον Προέδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχεται τον Προέδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο διάλογος που είχαν:

    Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε σας καλωσορίζω στην Αθήνα.

    Ερντογάν: Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα.

    Σακελλαροπούλου: Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν φέτος οι χώρες μας απέδειξαν ότι το αίσθημα αλληλεγγύης ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή των εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις.

    Εάν αναλογιστούμε το τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας.

    Έχοντας επίγνωση του γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουμε διαφορές είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας στην Ελλάδα μετά από 6 έτη πιστεύω ότι αντανακλά αυτό το θετικό πνεύμα.

    Ερντογάν: Η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα εποχή στις σχέσεις μας. Θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα και την πρόοδο που μπορούμε να έχουμε, οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς. Θα είναι καλύτερο και για τις δύο χώρες να μιλήσουμε για το μισογεμάτο μέρος του ποτηριού.

    Η άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Το αεροπλάνο που έφθασε λίγο μετά τις 10:00 στο Ελευθέριος Βενιζέλος μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο και τους υπουργούς που τον συνοδεύουν.

    Όταν άνοιξε η πόρτα του προεδρικού αεροσκάφους της Τουρκίας απο μέσα βγήκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν που θα μετέχουν στις διμερείς επαφές και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ενώ στις 10:29 αποβιβάστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Γιώργος Γεραπετρίτης
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Γιώργος Γεραπετρίτης (Πηγή: X @trpresidency)
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Γιώργος Γεραπετρίτης
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Γιώργος Γεραπετρίτης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Την τουρκική υπουργική αποστολή υποδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» όλα ήταν έτοιμα από νωρίς για την άφιξη των τριών αεροπλάνων που μεταφέρουν τον Τούρκο πρόεδρο και την συνοδεία του με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

    H άφιξη του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα:

    Μετά τον σύντομο διάλογο που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας κατευθύνθηκε προς τα οχήματα της αυτοκινητοπομπής του και στις 10:34 αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Η ανάρτηση στο Χ της Τουρκικής προεδρίας για την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα:

    Ανάρτηση για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερβντογάν στην Αθήνα εξέδωσε με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η τουρκική προεδρία.

    Η ανάρτηση συνοδεύεται από μια κοινή φωτογραφία του Τούρκου προέδρου με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη να περπατάνε στο κόκκινο χαλί.

    Το πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου

    Στις 11.30 το πρωί θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Στις 12.15 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

    Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Νωρίτερα , στις 11.30 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Επίσης, στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Πέμπτη, πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

    Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των κάτωθι οδικών αξόνων:

    • Λ. Κατεχάκη,
    • Λ. Μεσογείων,
    • Λ. Βασ. Σοφίας,
    • Λ. Κηφισίας,
    • Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,
    • Λ. Βασ. Αμαλίας,
    • Λ. Αλεξάνδρας,
    • Μιχαλακοπούλου,
    • Σταδίου,
    • Πανεπιστημίου και
    • Ακαδημίας.

    Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

    H Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

    Κλειστός ο σταθμός του Μετρό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» 11:00-18:00

    Κλειστός θα παραμείνει σήμερα Πέμπτη, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ο σταθμός «Σύνταγμα» του Μετρό, με εντολή της ΕΛΑΣ, ενώ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, κλείνουν και οι σταθμοί του Μετρό «Κατεχάκη», «Μέγαρο Μουσικής» και «Ευαγγελισμός».

    Απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων στην Αθήνα

    Την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ.

    Ειδικότερα με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00′ ώρα έως και την 18:00′ ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

    Η απαγόρευση ισχύει για τις ακόλουθες περιοχές:

    • στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.
    • στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη,
    • στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της την οδό Κοκκινοπούλου,
    • σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και
    • στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

    Διαβάστε επίσης:

    Έφη Αχτσιόγλου: Πολιτικός ο λόγος που δεν ανέλαβα επικεφαλής της Νέας Αριστεράς

    Μητσοτάκης – Ερντογάν: Μία συνάντηση υψηλού ρίσκου

    Ερντογάν πριν την επίσκεψη στην Αθήνα: Θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας



    ΣΧΟΛΙΑ