ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου στο κτίριο του Υπουργείου Ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας Ομάδας Εργασίας για τα ζητήματα του Κάθετου Διαδρόμου, με την πρώτη συνάντηση των συμμετεχουσών χωρών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία, Ουκρανία) να ορίζεται στις 10 Δεκεμβρίου.
Κατόπιν, ο κ. Παπασταύρου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Export-Import Bank of the United States (EXIM), κ. John Jovanovic, με τον τελευταίο να επισημαίνει τον κομβικό ρόλο του Κάθετου Άξονα στην ενεργειακή πολιτική εξαγωγών των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος της EXIM περιέγραψε τη στρατηγική προτεραιότητα των ΗΠΑ στην ανθεκτικότητα της αλυσίδας τροφοδοσίας αμερικανικού LNG σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, της οποίας βασική προϋπόθεση είναι η επέκταση των χώρων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, συζητήθηκε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αναπτύξει η Τράπεζα και αφορά την Ευρώπη, καθώς και χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Πρόεδρος της EXIM τόνισε τον σταθερό προσανατολισμό της Τράπεζας στις κρίσιμες πρώτες ύλες, με τον Υπουργό να επισημαίνει την ανάπτυξη του γάλλιου στην Ελλάδα ως κρίσιμης ορυκτής πρώτης ύλης.
Τέλος, ο κ. Jovanovic απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Παπασταύρου, προκειμένου να συμμετάσχει ως ομιλητής στο ετήσιο Συνέδριο της Τράπεζας που θα λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2026.
Διαβάστε επίσης
SAFE: Δράση για την Ασφάλεια και Άμυνα στην Ευρώπη – Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2025/1106
Google: Tι αναζητήσεις έκαναν οι Έλληνες το 2025 – Το πρόσωπο που ξεχώρισε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- DayOne: Χρηματοδότηση με αποτίμηση έως $10 δισ. ζητεί η εταιρεία data center
- ΕΨΑ: Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ το 2025 – Φιλόδοξο σχέδιο για το 2026
- ΔΥΠΑ: Από αύριο οι αιτήσεις για απασχόληση 150 πρώην εργαζομένων της εταιρείας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ»
- Λάουρα Κοβέσι: Αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Αναλαμβάνει ο Αντρές Ρίτερ