• Πολιτική

    Διπλωματικός μαραθώνιος και επιχειρησιακή ετοιμότητα απέναντι στην τουρκική απειλή- Όλο το παρασκήνιο

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Κλιμακώνει την διπλωματική και επιχειρησιακή αντεπίθεση της η Κυβέρνηση και ταυτόχρονα με την πλήρη στρατιωτική επαγρύπνηση σε όλο το μήκος του Αιγαίου, προχωρά στην ενημέρωση εταίρων και συμμάχων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ για την τουρκική απειλή, πρόσφατη έκφραση της οποίας αποτέλεσε ο γραφικός και συνάμα επικίνδυνος χάρτης των Γκρίζων Λύκων και η ταυτόχρονη… αφωνία Ερντογάν.

    Ο στόχος της Αθήνας περικλείεται στη ρήση «όλοι πλέον θα γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο και ουδείς θα μπορεί να αποποιηθεί των ευθυνών του απέναντι στην ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδος».

    Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Δένδιας και Παναγιωτόπουλος σπεύδουν σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου, με ντοκουμέντα και χάρτες, να εκθέσουν όλες τις εξελίξεις και τα δεδομένα αναφορικά με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο πρώτος, εκτός ημερήσιας διάταξης, στους 26 ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε και ο δεύτερος στον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

    Αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική πλευρά, το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται μια άκρως συμβολική-ουσιαστική κίνηση επί του ελληνικού εδάφους αυτή τη φορά, σε σημείο «κλειδί» για την παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας, που θα πιστοποιήσει με τον ισχυρότερο τρόπο το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τη σημασία της Ελλάδας στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον στην περιοχή και την έμπρακτη εφαρμογή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

    Με την διμερή συνεργασία να επιταχύνεται εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, που αποτέλεσε την αφορμή για την περαιτέρω ανάδειξη και αναβάθμιση του ναυστάθμου της Σούδας, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου για την αμερικανική στρατηγική στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η οποία προσλαμβάνει ακόμα καταλυτικότερο ρόλο με την υιοθέτηση του Νέου Δόγματος της Συμμαχίας στη Σύνοδο της Μαδρίτης.

    Ο ΑΓΓΕΘΑ και ο Ρ. Μενέντεζ

    Ενδεικτικά του κλίματος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι και τα πρώτα δημόσια αποτελέσματα της επίσκεψης του ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου στις ΗΠΑ, ο οποίος εκτός από την επίσκεψη στο εργοστάσιο της Lockheed Martin, όπου φιλοξενείται η γραμμή παραγωγής του μαχητικού F-35, που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας, ενημερώθηκε και για την πορεία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην έκδοση Viper, όπως και για τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B του Πολεμικού μας Ναυτικού.

    Είχε επίσης την ευκαιρία, εκτός από τον ομόλογο του, να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρ. Μενέντεζ. Ο οποίος, αμέσως μετά, εξέλιξη διόλου τυχαία καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΓΕΕΘΑ του παρουσίασε πλήρη φάκελο με ντοκουμέντα για τον νεοοθωμανισμό Ερντογάν, σφυροκόπησε την Τουρκία, περιγράφοντας ουσιαστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου να λάβει τα F-16. Διπλωματικές πηγές εστίαζαν και στο γεγονός ότι ο φιλέλληνας πολιτικός, εκτός από τους S-400, τις σχέσεις με τη Ρωσία και φυσικά τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, αναφέρθηκε και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δημοσιογράφους και δικηγόρους που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές.

    Το συντονισμένο της ελληνικής επιχείρησης αποδεικνύει και το γεγονός ότι με τον Ρ. Μενέντεζ συναντήθηκαν και μέλη του ελληνοαμερικανικού λόμπι στις ΗΠΑ.

    Το σόου Ερντογάν

    Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο του «πραξικοπήματος» του 2016, έχει δώσει εντολή για την πραγματοποίηση 9.000 εκδηλώσεων (τριπλάσιες από πέρυσι) φιέστες ουσιαστικά σε όλη τη χώρα, με ανοιχτές συγκεντρώσεις, μεγαλοοθόνες σε πλατείες και τελετές σε μνημεία, προκειμένου να καταδειχθεί η «αγάπη στην πατρίδα και το έθνος» αλλά και «η αποφασιστικότητα και η ισχυρή βούληση της Τουρκίας». Το καθεστώς ετοιμάζει σόου με φιλμ εναντίον του Γκιουλέν και τη «νίκη της δημοκρατίας»

    Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως τις μέρες κατά τις οποίες η Τουρκία είχε ανακοινώσει την έξοδο του νέου γεωτρύπανου στην Αν. Μεσόγειο, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, το Ισραήλ, με την έγκριση της Ελλάδος, θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις νοτίως της Κρήτης, πετώντας επί της ουσίας, στο καλάθι των αχρήστων τον… χάρτη του ακροδεξιού δεκανικιού του Ερντογάν.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία που βάζει φρένο στην απόκτηση F-16 από την Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ