• Πολιτική

    Δημοσκόπηση – κόλαφος για Κασσελάκη: Τεράστια η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ, ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης - Στέφανος Κασσελάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Στέφανος Κασσελάκης


    Κόλαφος είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Και αυτό διότι η αλλαγή ηγεσίας όχι μόνο δεν έχει βοηθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά έχει προκαλέσει και αποσυσπείρωση, εν μέσω θύελλας και σεναρίων διάσπασης.

    Σύμφωνα με την Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ είναι στο 38%, λίγο κάτω δηλαδή από το ποσοστό των εθνικών εκλογών (2,6%). Ο ΣΥΡΙΖΑ με υποχώρηση 2,6% είναι στο 15,2%, το ΠΑΣΟΚ με μια άνοδο 1,6% στο 13,4% και το ΚΚΕ με μια άνοδο 2,5% στο 10.2%. Η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα φτάνει τις 22,8 μονάδες ενώ το ΠΑΣΟΚ, που πάντως δεν έχει όση άνοδο θα ανέμενε, βρίσκεται 1,8% πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ως προς την αξιολόγηση του Στέφανου Κασσελάκη η δημοσκόπηση δείχνει ότι η κοινωνία έχει μάλλον αρνητική γνώμη.

    Μόνο το 16% των ερωτηθέντων έχει θετική για το πώς ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός, ενώ το 72% έχει αρνητική γνώμη.

    Η απήχηση του Κασσελάκη είναι μεγαλύτερη στις μικρότερες ηλικίες και είναι μικρότερη όσο ανεβαίνουμε την ηλικιακή ιεραρχία. Η Gen Z είναι το καλύτερο ακροατήριό του αφού εκεί οι θετικές γνώμες φτάνουν το 29%. Λίγο καλύτερα του μέσου όρου τα πηγαίνει στους Millenials (18%) και μετά σε όλες τις άλλες κατηγορίες τα πηγαίνει χειρότερα του μέσου όρου του.

    Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών, πιο δημοφιλής αναδεικνύεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Με 47% θετικές γνώμες και 45% αρνητικές είναι και ο μόνος που έχει θετικό ισοζύγιο.

    Ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% και 54% αρνητικές, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 40% θετικές και 53% αρνητικές, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 35% θετικές και 58 αρνητικές. Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μόλις 25% θετικές και 65% αρνητικές.

    Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα σαφές προβάδισμα αφού συγκεντρώνει το 40% των απαντήσεων, πολύ μπροστά από το 7% του Στέφανου Κασσελάκη και το 6% του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ο ισχυρότερος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή είναι ο «Κανένας», αφού αυτή είναι η αυθόρμητη απάντηση για το 29% των ερωτηθέντων.

    Η δημοσκόπηση δείχνει ότι μέσα στην κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας. Το 60%  των ερωτώμενων υποστηρίζει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 34% προς τη σωστή, ένα κλίμα ελαφρά θετικότερο από ό,τι τον Σεπτέμβριο, στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, όταν ήταν 62%-32% αντίστοιχα, αλλά παρ’ όλα αυτά αρνητικό.

    Τι ανησυχεί τους πολίτες; Η οικονομία. Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα το 39% απαντάει η οικονομία (36% τον Σεπτέμβριο) και 24% η ακρίβεια (23% το Σεπτέμβριο). Αντιθέτως, όλα τα άλλα προβλήματα έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η αγωνία για το κόστος ζωής ιδίως μπροστά στον χειμώνα που έρχεται. Πράγμα που σημαίνει ότι το εάν δεν αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και η αίσθηση οικονομικής ανασφάλειας, οι παράμετροι αυτοί θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό γενικότερα.

    Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης (που είναι ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης και της πρόβλεψης για την οικονομία), που παραμένει σταθερά αρνητικός στο -45.

     

    Ενδιαφέρον έχει το πώς βαθμολογούν οι πολίτες τις επιδόσεις της κυβέρνησης στους διαφορετικούς τομείς του έργου της. Οι τέσσερις τομείς με όπου η κυβέρνηση έχει τις υψηλότερες επιδόσεις είναι η προσέλκυση τουρισμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, η αμυντική θωράκιση και η εξωτερική πολιτική.

    Αντιθέτως, «κόκκινη κάρτα» βγάζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% αρνητικές γνώμες), στην αντιμετώπιση της διαφθοράς (72% αρνητικές γνώμες), την στην αντιεγκληματική πολιτική (72% αρνητικές γνώμες), την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (67%).

    Ενδιαφέρον έχει και το πώς αποτιμούν οι πολίτες τα μηνύματα που έστειλαν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Καταρχάς το μεγαλύτερο μέρος των ερωτώμενων (65%) πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα έχουν πολιτικά μηνύματα για τα κόμματα και όχι μόνο για τους τοπικούς πολιτευτές (κάτι που υποστηρίζει μόνο το 33%). Μάλιστα, όσο πιο αριστερά πάμε στον πολιτικό άξονα τόσο περισσότερο βλέπουμε να υπογραμμίζεται η κεντρική πολιτική σημασία των εξετάσεων.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Δημοσκόπηση GPO: Μόλις μια μονάδα η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Αγκάθι η ακρίβεια για την κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ