• newsletter

    Διαλέγουν και παίρνουν. Θα μιλήσουν Θωμάς και Σμπώκος ή θα μείνουν στην φυλακή για όλη τους την ζωή;


    H στήλη risky games αναφέρεται σήμερα σε ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση οι Θωμάς Λιακουνάκος και Γιάννης Σμπώκος στην περίπτωση που θα ήθελαν να ελαφρύνουν την θέση τους.

    Λιακουνάκος-Σμπώκος 1:

    Ο Θωμάς Λιακουνάκος ήταν ένας από τους πλέον  δραστήριους επιχειρηματίες των 3 τελευταίων δεκαετιών. Έβγαλε πολλά λεφτά κυρίως από τα εξοπλιστικά προγράμματα και λιγότερα από τις άλλες δουλειές ( real estate, Euromedica, Εκδόσεις κλπ). Ήδη ο δραστήριος επιχειρηματίας είναι προφυλακισμένος και από ότι φαίνεται θα περάσει τις άγιες ημέρες του Πάσχα στην Φυλακή. Στην φυλακή όμως βρίσκεται και ο Γιάννης Σμπώκος ο τέως γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο οποίος έχει ήδη καταδικασθεί σε πολυετή φυλάκιση .

    Θωμάς Λιακουνάκος. Ετών 62. Επιχειρηματίας
    Θωμάς Λιακουνάκος. Ετών 62. Επιχειρηματίας

    Λιακουνάκος-Σμπώκος 2:

    Με πυξίδα την αρχή «follow the money» και έπειτα από μεθοδικές και συστηματικές προσπάθειες μηνών οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές , κατόρθωσαν να τεκμηριώσουν ότι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο εταιρειών για να πληρώνει μίζες σε εταιρείες που διαπιστώθηκε ότι ελέγχονταν από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και τον επίσης κρατούμενο των φυλακών Κορυδαλλού Ιωάννη Σμπώκο, πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών στο Πεντάγωνο την εποχή Τσοχατζόπουλου. Με συγκεκριμένες κατηγορίες ήδη έχει προφυλακισθεί εδώ και περίπου λίγους μήνες. Επιπρόσθετα και ο κ. Γιάννης Σπώκος έχει καταδικασθεί ισόβια.

    Λιακουνάκος-Σμπώκος 3:

    Θα μπορούσαν όμως οι δυο άνδρες να ελαφρύνουν τις θέσεις τους  έστω και τώρα; H απάντηση είναι θετική,  στην περίπτωση που πουν ακόμα και τώρα την αλήθεια , όπως λένε έμπειροι δικηγόροι αλλά και δικαστικοί κύκλοι, κάνοντας χρήση των σχετικών ευνοϊκών διατάξεων του ποινικού κώδικα που ισχύουν στην Ελλάδα.  Δηλαδή να ομολογήσουν σε ποια πρόσωπα κατευθύνθηκαν όλες οι μίζες που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια (η τουλάχιστον για όσες περιπτώσεις κατηγορούνται).

    Λιακουνάκος-Σμπώκος 4:

    “Κανέναν δεν ενδιαφέρει ο κ. Λιακουνάκος να βρίσκεται φυλακή. Αυτό που ενδιαφέρει την δικαιοσύνη είναι να μάθει ποιοι λαδώθηκαν” λένε αξιόπιστες πηγές που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση. Γιατί όμως ειδικά ο κ. Λιακουνάκος εδώ και μήνες δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου; Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews κάτι παρόμοιο προσπάθησε να κάνει προ καιρού αλλά όπως φάνηκε στην συνέχεια κάτι συνέβη και το μετάνιωσε.

    Γιάννης Σμπώκος.Ετών 67. Τεως ΓΓ Εξοπλισμών Υπουργείου Εθνικής Αμυνας
    Γιάννης Σμπώκος.Ετών 67. Τεως ΓΓ Εξοπλισμών Υπουργείου Εθνικής Αμυνας

    Λιακουνάκος-Σμπώκος 5:

    Πως έγινε αυτό; Ο ίδιος ο κ. Λιακουνάκος γνωρίζοντας ότι “τρέχουν” εις βάρος του τουλάχιστον 4 διαφορετικές εισαγγελικές παραγγελίες  εξοπλιστικών προγραμμάτων  αποφάσισε να καλέσει ανακριτές και εισαγγελείς προκειμένου να μιλήσει για όλους και για όλα. Η τουλάχιστον αυτό ήθελε στην αρχή. Όπως όμως φάνηκε στην συνέχεια το μοναδικό πράγμα που τους είπε ήταν για τον στενό του συνεργάτη στην εταιρία Interaction Βρετανό δικηγόρο Peter Coleridge. Ότι δηλαδή αυτός (ο δικηγόρος) γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα χωρίς όμως να κάνει κουβέντα για πολιτικά πρόσωπα αλλά και ούτε να παραδεχτεί σε ποιους είχε δώσει τις περίφημες μίζες.

    Λιακουνάκος-Σμπώκος 6:

    Μάλιστα λέγεται ότι στην συνέχεια συμβούλευσε τον Βρετανό δικηγόρο να ρίξει τις ευθύνες σε στενό του συνεργάτη ο οποίος όμως εκείνη την εποχή ήταν σοβαρά άρρωστος σε σημείο που ούτε καν μπορούσε  να μιλήσει. “Το γεγονός ότι στην αρχή άλλα είπε ο επιχειρηματίας και στην συνέχεια άλλα έκανε θεωρήθηκε ως σημάδι αναξιοπιστίας από την πλευρά του”  λένε πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση. “Όμως αν και θεωρείται τελείως αναξιόπιστος εν τουτοις ακόμα και σήμερα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διατάξεις του νόμου και να ευνοηθεί από αυτές”  επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Τώρα τι θα κάνει εξαρτάται από τον ίδιο και την ευελιξία που έχουν οι δικηγόροι του (μεταξύ αυτών η κ. Σοφία Πολλάλη)

    Λιακουνάκος-Σμπώκος 7:

    Οι δυο άνδρες όπως λένε νομικές πηγές θα μπορούσαν εάν ήθελαν να ελαφρύνουν την θέση τους να κάνουν χρήση του  263Β του ΠΔ 283. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει μέτρα επιείκειας για όσους συμβάλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος έχει προφυλακισθεί η καταδικασθεί προβλέπονται σημαντικά   ευνοϊκότερες ποινές.



    ΣΧΟΛΙΑ