• Κοινωνία

    Αθώοι οι Λιακουνάκος, Σμπόκος και Coleridge για την υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ

    Θωμάς Λιακουνάκος


    Αθώος κρίθηκε για τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της δωροδοκίας ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση της προμήθειας ιπτάμενων ραντάρ τύπου Erieye της Ericsson στην Πολεμική Αεροπορία το 1999, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

    Ανάλογη αθωωτική απόφαση, για τις ίδιες κατηγορίες, λήφθηκε και για τον πρώην Γενικό Διευθυντή εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Σμπώκου, όπως και για τον Βρετανό δικηγόρο Peter Coleridge, συνεργάτη του Θωμά Λιακουνάκου στην εταιρεία Interaction Limited .

    Το Εφετείο έκρινε, αντίθετα, ένοχο τον Χρήστο Τούμπα, αντιπρόσωπο της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer η οποία ήταν υποκατασκευαστής στην σύμβαση με την Πολεμική Αεροπορία και η οποία κατασκεύαζε το αεροσκάφος στο οποίο τοποθετήθηκαν τα ραντάρ. Ο Τούμπας καταδικάστηκε με 3 χρόνια φυλάκιση, ενώ του αναγνωρίστηκαν 2 ελαφρυντικά.

    Ένοχος κρίθηκε και ο καταζητούμενος Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος είχε εξαφανιστεί το 2018, σπάζοντας το βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης.  Στον Γαλλοελβετό τραπεζίτη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών.



    ΣΧΟΛΙΑ