• Πολιτική

    Νίκος Δένδιας: Ποιος είναι ο «ιπτάμενος και τζέντλεμαν» που «έσπασε τα κοντέρ» στους σταυρούς προτίμησης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor


    Σε σχεδόν 100 χιλιάδες σταυρούς, τους περισσότερους από κάθε βουλευτή της ΝΔ πανελλαδικώς (πλην Μητσοτάκη) μεταφράστηκαν από τους πολίτες η αύξηση της ελληνικής επικράτειας δια της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τα πάνω από 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα που διήνυσε αεροπορικώς ο κ. Νίκος Δένδιας, επισκεπτόμενος 80 χώρες-18 εκ των οποίων είδαν για πρώτη φορά υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας- οι πάνω από 360 Συμφωνίες που υπέγραψε -3 εκ των οποίων στρατηγικού χαρακτήρα με ΗΠΑ, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- κυρίως όμως η στάση του απέναντι στην τουρκική απειλή, αλλά και η κοινοβουλευτική παρουσία του, στην οποία ανέδειξε την ανάγκη για εθνική ομοψυχία και ομόνοια των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων επί των βασικών αξόνων της στρατηγικής πορείας της χώρας.

    Ο 64χρονος νομικός, γεννημένος στην Κέρκυρα, με καταγωγή από τους Παξούς- όπου βρίσκεται ο «προσωπικός φορτιστής» του, το σπίτι του, εκεί όπου ανοίγεται στο πέλαγος με το ιστιοπλοϊκό του τα μικρά σε διάρκεια καλοκαίρια της πολιτικής του ενηλικίωσης- και το Βουνό της Χειμάρρας, ο πολιτικός που αγαπά το μπλε χρώμα και το … σοφρίτο, τη τζαζ και την Ella Fitzgerald, αλλά και τον  Φραντς Σούμπερτ, τον Robert De Niro, το «Blade Runner» του Ridley Scott, τον «Dead Man» Jim Jarmusch,αλλά και το «Όσα παίρνει ο άνεμος», δηλώνει fun της Λίβερπουλ-όλοι θυμούνται ότι πήγε να εμβολιαστεί κατά του covid19 με το μπλουζάκι της βρετανικής ομάδας.

    Φανατικός «βάζελος», με «παράσημο» την φυσική παρουσία στο Άμστερνταμ τον Απρίλιο του 1996, όταν ο Παναθηναϊκός κέρδισε εκτός έδρας τον Αγιαξ με 0-1, δήλωσε τα φιλοπαναθηναϊκά του συναισθήματα σε βαθμό παρεξηγήσεως, φορώντας μάσκα κατά της μετάδοσης του covid με…το τριφύλλι, ακόμα και σε επίσημες εκδηλώσεις. Αν και πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση, όσο κι αν ακουστεί παράξενο, μάλλον κρύβονταν συγκεκριμένη στόχευση υπέρ των συμφερόντων της χώρας, μιας και η…απεύθυνση γίνονταν προς την επίσης ποδοσφαιρόφιλη ισπανίδα ΥΠΕΞ.

    Μπορεί να δείχνει -και να είναι- αυστηρός, έχει παρ΄ όλα αυτά, εξαιρετικό χιούμορ και το χάρισμα του αυτοσαρκασμού. Απόδειξη; Όταν ρωτήθηκε «πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας με τρεις λέξεις;», απάντησε με το αμίμητο: «Χωρίς πολλά μαλλιά».

    Πολύ νωρίς, από το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Κέρκυρας, στα οκτώ του, από τα καντούνια και τη θέση του σέντερ μπακ στα ματς του επαρχιώτικου στενού προαυλίου, βρέθηκε με υποτροφία, στολή, κουστούμι και γραβάτα, ως εσωτερικός μαθητής στο μεγαλοαστικό Κολλέγιο Αθηνών. Με τη έντονα στενάχωρη σκέψη κάθε Σεπτεμβρίου των εφηβικών του χρόνων, όταν αναγκάζονταν να εγκαταλείψει τις παρέες και τις θάλασσες του νησιού του, να τον κατατρέχει για χρόνια αργότερα.

    Τα «απωθημένα» του είναι μια ειδίκευση στην περίοδο των Παλαιολόγων ως καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας. Αλλά και το να γίνει …Εύζωνας, στη Προεδρική Φρουρά, κάτι που δεν κατάφερε, παρά τα υψηλά (1,92) τυπικά προσόντα, επειδή δεν μπορούσε να αποχωριστεί…τα γυαλιά του.

    Πολύ ψηλός -και πολύ περήφανος- για να περάσει κάτω από τον οποιοδήποτε χαμηλό πήχυ που του θέτουν άλλοι, ο Κερκυραίος είναι δεινός διαπραγματευτής. Κάτι που έμαθε από τα πρώτα χρόνια της Νομικής, όταν έπρεπε να διαχειριστεί «εσωτερικές» ισορροπίες στην αστική ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ, τη συνύπαρξη με τους συμφοιτητές του άλλων … αποχρώσεων, αλλά και εργαζόμενος, παράλληλα, ως βοηθός λογιστή στην εταιρεία καλλυντικών «Σαράντης».

    Γνωρίζει να λειτουργεί χωρίς κρότο, χωρίς θόρυβο, όταν πρέπει, αλλά, δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω, όταν το εθνικό συμφέρον το επιβάλλει. Όπως τότε στην ιστορική συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, όταν χρειάστηκε να πει ένα τεράστιο «όχι» στις αναθεωρητικές απειλές του καθεστώτος Ερντογάν. Η στάση αυτή δεν τον απέτρεψε από το να υποδεχθεί τον Μ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα με ασπασμό, και να μεταβεί πρώτος Ευρωπαίος στην κατεστραμμένη από τον Εγκέλαδο Αντιόχεια, όταν, για τελείως διαφορετικούς λόγους, η στρατηγική της κυβέρνησης το επίτασσε

    Διαπραγματεύεται τα πάντα. Όπως του έμαθαν στο L.S.E του Λονδίνου, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία και στο University College της Βρετανικής πρωτεύουσας, όπου ειδικεύτηκε στο Ναυτικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο. Εκτός από το αδιαπραγμάτευτο «κουκούτσι» του πολιτικού του DNA: τις δημοκρατικές αξίες.

    Κάτι ένοιωσαν επ΄ αυτού οι «κασιδιάρηδες», εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Που χάρη στις εύστοχες-χειρουργικές κινήσεις του Νίκου Δένδια, βρέθηκαν στη φυλακή, κατηγορούμενοι και καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση.

    Διαβάστε επίσης

    Νίκος Δένδιας: Πρώτος σε σταυρούς σε όλη την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ