• Πολιτική

    Δένδιας από Βουλγαρία: Παράνομη και προκλητική η συμπεριφορά της Τουρκίας

    • NewsRoom


    Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και οι γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό και την Βουλγάρα ομόλογό του.

    Ο υπουργός Εξωτερικών στην επίσκεψή του στη Σόφια συναντήθηκε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας στη Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης μεταβίβασε και την στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Βουλγαρίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Ενημέρωσα την υπουργό σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τα ισχυρά και σαφή μηνύματα της ΕΕ, καθώς και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτές έχουν ρητά εκφραστεί, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητές της εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιδεικνύει, επίσης, μια ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά στην περιοχή του Αιγαίου» τόνισε ο κ. Δένδιας

    «Ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί», δήλωσε σχετικά με την είσοδο της Βουλγαρίας στην ΕΕ ο υπουργος.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», πρόσθεσε.

     



    ΣΧΟΛΙΑ