• Άρθρα

    Δεν υπάρχει «τίμιο ξύλο»

    • Λώρη Κέζα


    Ο χρυσαυγίτης βουλευτής έφαγε ξύλο. Πώς το λένε αυτό; Τίμιο ξύλο, απαντούν ορισμένοι. Έξυπνο το λογοπαίγνιο αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορούμε ούτε να επικροτήσουμε ούτε να δείξουμε κατανόηση για φαινόμενα βίας και αυτοδικία.

    Τα περιστατικά είναι γνωστά. Ο βουλευτής που είναι ένας αγριάνθρωπος και φασίστας και ναζί, ο βουλευτής που έχει προπηλακίσει ένα κοριτσάκι και έχει φερθεί ως τραμπούκος στον δήμαρχο της Αθήνας, αυτός ο βουλευτής λοιπόν έπινε καφέ στο Μαρούσι. Ίσως να μην έχει το ανθρώπινο δικαίωμα του καφέ ούτε καν το ζωώδες δικαίωμα του καφέ. Ποιος το αποφασίζει αυτό; Σίγουρα όχι τριάντα φασιστάκια που δέρνουν ομαδικά όποιον επιλέξουν να δείρουν.

    Τα ακραία στοιχεία που έδειραν τον ακραίο βουλευτή υπέγραψαν προκήρυξη ως «Δια-πασών/ Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου…σε τροχιά σύγκρουσης». Γράφουν μέσα για αφεντικά και μετανάστες. Αναφέρουν: «τα αφεντικά διαλέγουν πόσοι χωράν και πόσοι περισσεύουν, οι φασίστες επιτελούν ρόλο κομπάρσου, σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, ως γνήσιο και διαχρονικό δεκανίκι του συστήματος». Αποσιωπούν: Ποια είναι τα άλλα δεκανίκια που αναφέρουν και τι προτίθενται να κάνουν μαζί τους.

    keza l.Από αυτήν την επίθεση στο Μαρούσι πρέπει να μας προβληματίσουν ορισμένες παράμετροι που προκύπτουν από τις αξιόποινες ή δυσάρεστες πράξεις του θύματος ξυλοδαρμού. Αυτές κρίνονται από τη Δικαιοσύνη, όταν η Δικαιοσύνη λειτουργεί. Να είμαστε όμως σαφείς. Κανένας πολίτης δεν έχει δικαίωμα να τιμωρεί άλλον πολίτη, κανένας πολίτης δεν έχει δικαίωμα να χτυπά και να στέλνει στο νοσοκομείο άλλον πολίτη για πράξεις, θέσεις, ιδέες. Αν αποδεχτούμε την αυτοδικία, θα περιμένουμε την εφαρμογή της σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής.

    Ας δούμε το παράδειγμα του θυμωμένου συζύγου που έχει όλα τα δίκια, υποτίθεται, για να είναι θυμωμένος. Η κυρία του έχει κοιμηθεί με τον κουμπάρο, με τον ξάδελφο, με τον γείτονα και με την ομάδα μπάσκετ της περιοχής, έχει τραβήξει βίντεο και τα δείχνει σε όλους. Ο σύζυγος την πλακώνει στο ξύλο. Όχι, δεν έχει το δικαίωμα. Δεν έχει δικαίωμα να σηκώσει χέρι. Το ξύλο δεν είναι τίμιο ξύλο σε καμία περίσταση. Το ξύλο απαγορεύεται και τιμωρείται σε κάθε μορφή του, στα μέλη της οικογένειας, στον εχθρό και στον φασίστα.

    Να μας προβληματίσει λοιπόν το εύρος εξουσίας που δίνει στον εαυτό της η ομάδα Δια-πασών. Αν δεχτούμε ότι έχει δικαίωμα να δέρνει τον ναζιστή, γιατί να μην δεχτούμε ότι έχει το δικαίωμα να δέρνει το εργοδότη που απολύει άδικα; Τι σημαίνει «άδικα»;Γιατί να μην δεχτούμε ότι μπορεί να δέρνει αυτόν που παραβιάζει το κόκκινο φανάρι; Μέχρι που μπορεί να επιβληθεί η κάθε ομάδα, η όποια ομάδα;

    Δεν θέλει πολλή σκέψη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποκαθιστά τις αρχές. Ούτε οι χρυσαυγίτες όταν δέρνουν τους αλλοδαπούς χωρίς άδεια παραμονής ούτε οι άλλοι ακραίοι που δέρνουν τους χρυσαυγίτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιώργος Γερμενής: Τον έδειραν στο Μαρούσι – Στο νοσοκομείο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγμάτευση: Μεγάλη ήττα της Αχτσιόγλου, τα βρίσκει με Βελκουλέσκου – Μισοί μισθοί με μισά ωράρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: “Φοροκαταιγίδα” και το 2017- Ποια προϊόντα και πόσο ακριβαίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ