• Πολιτική

    Δ. Βίτσας: Διαφωνούμε με τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες

    Βίτσας

    Δ.Βίτσας, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής


    Την ανάγκη να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ «24/7».

    Ο κ. Βίτσας εξέφρασε τον προβληματισμό του με την πρόταση της Γαλλίας και άλλων χωρών για τα «κλειστά κέντρα». «Ποτέ κανέναν δεν θα ακούσετε να μιλήσει για στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπάρχουν όμως προτάσεις που μιλάνε για κλειστά κέντρα εξέτασης ασύλου, κλειστά κέντρα μέσα από μία διαδικασία επιστροφών υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αυτές οι προτάσεις έχουν ακουστεί σε μία λογική ότι το κύριο ζήτημα της Ευρώπης είναι να φυλάει τα εξωτερικά της σύνορα. Η άποψή μας είναι ένα τρίπτυχο: Πώς παρεμβαίνει η Ευρώπη στις χώρες όπου ξεκινάει το προσφυγικό και πώς βοηθάει (Εξωτερίκευση του ζητήματος), ποιες είναι οι διαδικασίες στα σύνορα -εμείς λέμε ότι πρέπει να ισχύει απόλυτα η συνθήκη της Γενεύης κι είναι πολύ σημαντικό αυτό. Και το τρίτο ζήτημα είναι η εσωτερίκευση, αυτό το βάρος για αυτή την ευθύνη πώς το κατανέμουμε σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς εξαιρέσεις», εξήγησε ο κ. Βίτσας.

    Μάλιστα, όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας για παράτυπους μετανάστες ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την πρόταση της ΝΔ για κλειστά κέντρα φιλοξενίας για παράτυπους μετανάστες, γιατί είναι έξω από το διεθνές δίκαιο».

    «Θεωρούμε βάση για συζήτηση την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας  (σ.σ. για δημιουργία ενός συστήματος αυτόματης κατανομής) για τις διαδικασίες ασύλου, δηλαδή το Δουβλίνο-4 και θεωρούμε συγχρόνως ότι πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα ανακατανομής του βάρους σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε», επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή ο υπουργός τόνισε: «Η Σύνοδος της Πέμπτης και της Παρασκευής είναι πολύ σοβαρή. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υιοθετηθεί πρόταση για κλειστά κέντρα κράτησης. Εκείνο που θα υιοθετηθεί, φαντάζομαι, στο τέλος θα είναι ένα πολιτικό κείμενο στο οποίο εμείς θέλουμε οπωσδήποτε να μπαίνει το ζήτημα της συνευθύνης». Επιπλέον προσέθεσε: «Πάντοτε η διαπραγματευτική θέση της χώρας είναι πιο ισχυρή όταν υπάρχει μία ενιαία αντίληψη σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης μόνο αλλά και της αντιπολίτευσης».

    «Θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια της κ. Μέρκελ να κρατηθεί υπό ενιαία κρατική ευθύνη το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Υπάρχει πιθανότητα για πολυμερείς διαδικασίες ώσπου να γίνει το Δουβλίνο-4 και να αρχίσει να εφαρμόζεται αλλά όχι πέραν αυτού», προσέθεσε, ενώ σχετικά με τη στάση των χωρών του Βίζενγκραντ, ο κ. Βίτσας τη χαρακτήρισε ως «μη αποδεκτή», καθώς «δημιουργεί προβλήματα στην κοινή δράση των χωρών της ΕΕ».

    Αναφορικά με την κατάσταση στη Μόρια ο υπουργός ανέφερε ότι έχει μιλήσει με τον πρόεδρο της Μόριας, αναγνώρισε ότι «η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη», ωστόσο σημείωσε ότι «η λογική να φύγει, να διαλυθεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης είναι μία λογική που δεν πρόκειται να προχωρήσει» και προσέθεσε: «Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα επιτάχυνσης και ξεκινάμε τα έργα στη Μόρια για τα λύματα, ήδη έχουμε αναρτήσει τις αποζημιώσεις, και θα προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα. Σήμερα ο Γ. Μπαλάφας βρέθηκε στη Μόρια, εγώ έκανα μια πολύ καλή συζήτηση μαζί του, υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αλλά βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της λύσης. Στα άλλα νησιά το κύριο πρόβλημα υπάρχει στη Σάμο- η πρόταση που έχω κάνει είναι το κέντρο να διαλυθεί να δημιουργηθεί ένα καινούριο που θα είναι ικανοποιητικό, αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει στην Κω και που θα έλυνε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή είμαστε εστιασμένοι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου, να υπάρξουν αποφάσεις ώστε οι αιτούντες άσυλο να ξέρουν τι πρόκειται να τους συμβεί, είτε να πάρουν άσυλο και να περάσουν στην ενδοχώρα είτε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι ή να επιστραφούν με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας», ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν θέματα όπως το προσφυγικό και το μακεδονικό μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα πάνω στο οποίο συγκροτούνται και διαμορφώνονται ισχυρές ακροδεξιές απόψεις ο κ. Βίτσας ανέφερε: «Αλίμονο για την Ελλάδα αν θέματα όπως το προσφυγικό και το μακεδονικό συγκροτούν τη διαχωριστική γραμμή. Πρέπει να αποφύγουμε το διχασμό. Όποιος επιλέξει μια τέτοια λογική θα είναι και υπεύθυνος για ό,τι ακολουθήσει»

    «Είναι στρατηγική της ακροδεξιάς να δημιουργεί πολώσεις και επεισόδια. Επειδή η ΝΔ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα και δέχεται ακροδεξιά στελέχη στις τάξεις της θα πρέπει να παρέμβουν τα κεντρικά της όργανα και να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Ένας άνθρωπος στους χίλιους μπορεί να κάνει φασαρία αλλά δεν θα καθορίσει αυτό την πολιτική ζωή. Όποιος φωνάζει πιο δυνατά συνήθως έχει το πιο σάπιο πράγμα να πουλήσει», υπογράμμισε καταλήγοντας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στους Ευρωπαίους στην άτυπη συνάντηση για το προσφυγικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι προτείνει η Ιταλία για το Μεταναστευτικό – «Ξεπερνάμε οριστικά τον Κανονισμό του Δουβλίνου», δηλώνει ο Κόντε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κεντρική «ευρωπαϊκή» διαχείριση και «κλειστά κέντρα μεταναστών» προτείνει το Παρίσι



    ΣΧΟΛΙΑ