• Top Stories

    Κεντρική «ευρωπαϊκή» διαχείριση και «κλειστά κέντρα μεταναστών» προτείνει το Παρίσι

    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Να «ευρωποιηθεί» η διαχείριση των μεταναστών όσον αφορά την υποδοχή, την εξέταση των φακέλων ή την επαναπροώθησή τους στη χώρα προέλευσης θα προτείνει την Κυριακή η Γαλλία, σε συμφωνία με τη Γερμανία, στις χώρες που θα συμμετέχουν στην μίνι σύνοδο για το Μεταναστευτικό, το οποίο αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την Ευρώπη.

    Στη διάρκεια μιας μίνι συνόδου κορυφής, που θα αποτελέσει μια προπαρασκευαστική συνάντηση πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προωθεί αυτή την προσέγγιση «συνεργασίας», σε αντιδιαστολή με εκείνη των χωρών της «ομάδας του Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία).

    Ο Μακρόν, που έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη της Άγκελα Μέρκελ, ελπίζει ότι θα έχει τη στήριξη του νέου ισπανού πρωθυπουργού, του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, τον οποίο υποδέχεται σήμερα. «Η νέα ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε φιλοευρωπαϊκές θέσεις, πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την Ισπανία στο ζήτημα των προσφύγων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

    Η Γαλλία και η Ισπανία προτείνουν τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος ήδη από την αποβίβαση» των μεταναστών, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προτείνοντας μια «διαφορετική και συμπληρωματική λύση» στην κρίση που διαιρεί την Ευρώπη.

    «Μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων με τις προδιαγραφές της Υπάτης Αμροστείας για τους Πρόσφυγες, με ευρωπαϊκά μέσα που επιτρέπουν (…) άμεση οικονομική αλληλεγγύη, ταχεία εξέταση των φακέλων, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε κάθε χώρα να παίρνει με οργανωμένο τρόπο τα πρόσωπα που δικαιούνται ασύλου», υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

    Στην ίδια συνέντευξη ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής οικονομικων κυρώσεων στις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες που έχουν προσφυγικό καθεστώς.

    Όμως οι τέσσερις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα μποϊκοτάρουν την αυριανή μίνι σύνοδο κορυφής, καθιστώντας λίγο πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει στο τέλος Ιουνίου μια ευρωπαϊκή συναίνεση.

    Η Άγγελα Μέρκελ έχει ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα συναφθεί συμφωνία στα τέλη Ιουνίου και το Παρίσι θεωρεί ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι «δύσκολη».

    Στην ουσία η γαλλική θέση είναι να μην χορηγείται άσυλο παρά μόνο στους μετανάστες που διώκονται και να απελαύνονται οι οικονομικοί μετανάστες.

    Όμως το Παρίσι θέλει αυτή η πολιτική να είναι ευρωπαϊκή, αρνούμενο τον μονομερή έλεγχο στα σύνορα που προωθούν οι χώρες του Βίσεγκραντ, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ισπανίας.

    Το Παρίσι επαναλαμβάνει τη θέση του: προστασία των ακτών από την υπηρεσία Frontex, ενισχυμένη στους 10.000 άνδρες από 1.500 που είναι σήμερα, ευρωπαϊκό γραφείο που θα συγκεντρώνει τα αιτήματα ασύλου, κατανομή στην Ευρώπη αυτών που λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα, ευρωπαϊκή διαχείριση των απελάσεων, με διαπραγμάτευση με τις χώρες αναχώρησης.

    Για τη γαλλική προεδρία, μια καλή λύση θα ήταν να εγκατασταθούν κέντρα εξέτασης των φακέλων στο αφρικανικό έδαφος, τα οποία θα επιλέγουν τους υποψηφίους που μπορούν να λάβουν άσυλο και θα αποτρέπουν τους άλλους.

    Όσο για τα «περιφερειακά κέντρα αποβίβασης» για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τα οποία ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να εγκατασταθούν στην Αφρική για να εξατάζουν τα αιτήματα ασύλου, το Παρίσι εκτιμά πως «δεν θα ήταν συμβατά με το διεθνές δίκαιο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκληραίνει τη στάση της η Ιταλία, λίγο πριν τη σύνοδο για το Μεταναστευτικό: «Στοπ» στα πλοία των ΜΚΟ



    ΣΧΟΛΙΑ