• Άρθρα

    The Wise Man: Η νέα επέλαση Protergia & Elpedison και ποιοι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι υπάρχει χρήμα στο EIF;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Φωκίων Καραβίας.
    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

    Κέρδη για την Eurobank , ζημιές για την Alpha Bank: Στις 29 Μαρτίου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου 2016 η Eurobank και μια ημέρα μετά  η Alpha Bank. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι η Εurobank θα παρουσιάσει θετική απόδοση. Όμως τα νέα για την Αlpha εκτιμάται ότι δεν θα είναι καλα. Τα αποτελέσματα της θα παρουσιάζουν οριακές ζημίες.

    • Ηρωικός Τσακαλώτος 

    O ηρωικός Τσακαλώτος συνεχίζει να δίνει μάχες. Βέβαια, οι ήττες είναι περισσότερες από τις νίκες, αλλά αφού παραμένει υπουργός, οφείλουμε να το στηρίξουμε. Με το τελευταίο Εurogroup και τα δύο άλλα προηγούμενα χαμένα τρίτωσε κακό και η απόδοση του 10ετούς έπιασε κορυφή τον Μάρτιο στο 7,4-7,5%. Πάντως, ο υπουργός μπορεί να μην βγήκε για κοτκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον, όμως θα έχει γυναικεία παρέα στις Βρυξέλλες τη συνάδελφό του Αχτσιόγλου, δίχως βέβαια να υπονοούμε το παραμικρό.

    • Στήριξη Στουρνάρα σε Πανταλάκη 
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής ΤτΕ
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής ΤτΕ

    Ας περάσουμε στη υπόθεση Attica Bank-Πανταλάκη και στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας υπέρ του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank. Προηγουμένως να πούμε ότι την περασμένη Παρασκευή, Πανταλάκης και Στουρνάρας επικοινώνησαν και εκτόξευσαν πολύ βαριές εκφράσεις κατά του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τις επιθέσεις που δέχονται από συγκεκριμένα media.

    Όμως, η αλήθεια είναι το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να φταίει για άλλα και χειρότερα, όμως δε φταίει για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της ΑΤΕ, τα περίφημα DAF, τα οποία έγιναν μέσο για να πλουτίζουν τα στελέχη και οι συνδικαλιστές.

    Ούτε επίσης για τις αγαστές σχέσεις και τις καλύψεις που παρείχε ο Στουρνάρας σε Γαμβρίλη και Αντωνόπουλο πριν ξεσπάσει η μπόρα. Η Τράπεζα της Ελλάδος όφειλε να επέμβει από το 2015, όταν η ίδια διαπίστωσε την τεράστια τρύπα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όλα τα άλλα είναι πολιτικά παίγνια.

    Τώρα, ας πάμε στην εξυγίανση της Attica. Ποια είναι τα αποτελέσματα της διοίκησης Πανταλάκη εκτός από το αυτονόητο, δηλαδή να ζητήσει αποπληρωμή δανείων από Καλογρίτσα;

    Μήπως έχουν επιστρέψει οι καταθέσεις στην τράπεζα; Ή μήπως έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού και οι πελάτες κάνουν ουρές πίσω από τα γκισέ της τράπεζας; Σας πληροφορώ ότι ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο.

    Μήπως ολοκληρώθηκε αυτή η περίφημη αύξηση κεφαλαίου και η έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου; Ούτε αυτό έγινε σχεδόν οκτώ μήνες αφού ανέλαβε ο Πανταλάκης!

    Επί της ουσίας λένε στην αγορά δεν έχει ακόμα κάνει όσα υποστήριζε στη γενική συνέλευση. Α ξέχασα,  έκοψε και τους μισθούς των υπαλλήλων της μέχρι 30%. Δεν λέω, δύσκολη δουλειά.

    Και κάτι τελευταίο. Η διοίκηση της Αττικής έχει αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες. Έβαλε διαφήμιση στην ΕΡΤ. Αυτό μάλιστα!!!

    • Σημαντικά κέρδη για την Sunlight 

    -Χθες η Sunlight 

    O διευθύνων σύμβουλος της Συστήματα Sunlight Βασίλης Μπίλλης
    O διευθύνων σύμβουλος της Συστήματα Sunlight Βασίλης Μπίλλης

     (βασικός μέτοχος ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός)  ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016, έτος κατά το οποίο πέρασε σε κέρδη 2,856 εκατ. ευρώ από ζημιές 3,2 εκατ. ευρώ το 2015.

    Το εντυπωσιακό στοιχείο δεν είναι μόνο η αύξηση του τζίρου (+16% στα 154 εκατ. ευρώ), ούτε η εμφάνιση κερδών αλλά το ότι η εταιρεία δέχεται να πληρώνει τόκους 8,5 εκατ. ευρώ για δάνεια περίπου 82 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή, εάν δεν είχε τόσα δάνεια τα κέρδη θα ήταν πολύ μεγαλύτερα (σε επίπεδο EBITDA τα κέρδη ήταν 17,2 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 41%).

    Βέβαια τη σήμερον ημέρα είναι καλύτερα κάποιος να έχει έσοδα από τόκους παρά από μερίσματα. Οι τόκοι φορολογούνται με μόλις 15% ενώ τα μερίσματα έχουν ήδη φορολογηθεί με 29%  και φορολογούνται και στην πηγή με 15%.

    • Συνεχίζουν την επέλαση Protergia και Elpedison 
    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ετών 66. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.
    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ετών 66. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.

    Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στην ΔΕΗ καθώς χάνει συνέχεια πελάτες από τις ιδιωτικές εταιρίες. Όλα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ πέρασαν στο πελατολόγιο της ΗΡΩΝ που ανήκει στη ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Όλα τα σουπερμάρκετ της Μαρινόπουλος πέρασαν στην Protergia του Μυτιληναίου. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και όλες οι συνδεδεμένες με αυτήν δραστηριότητες έχουν περάσει στην Elpedison.

    • Και να κλείσουμε με 2 κουίζ: 

    Ποιοι αξιόλογοι fund managers και επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι υπάρχει μπόλικο χρήμα στις start up εταιρείες και θέλει να δημιουργήσει fund για να πάρει τα grants του EIF (European Investment Fund). EIF είπαμε; Και άλλοι μυρίστηκαν χρήμα. Μεταξύ αυτών και επιχειρηματίας  που ασχολείται με το internet και τον τζόγο. Και για τα δυο κουίζ θα επανέλθουμε…



    ΣΧΟΛΙΑ