• Άρθρα

    Βρείτε ένα «Ξ» για να Ξεχαστούμε και να Ξεφύγουμε

    • Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Management Consulting
    Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Management Consulting

    Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Management Consulting


    Πώς μπορώ να σας κάνω να Ξεφύγετε από όσα αρνητικά και δυστοπικά συμβαίνουν ή περιμένουμε να μας συμβούν;

    Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ τη λέξη δυστοπία γιατί δεν μου ταιριάζει ούτε σαν ήχος, αλλά ούτε και σαν έννοια, εντούτοις αυτή τη στιγμή περιγράφει την αίσθηση πως κάτι αρνητικό διαμορφώνεται για ολόκληρο τον κόσμο.

    Για να Ξεφύγουμε από το παρόν θα πάμε 13 δισεκατομμύρια πίσω στον χρόνο.

    Η μέγιστη έννοια του χρόνου είναι 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Τότε υπολογίζεται πως έλαβε χώρο το Big Bang, η αρχή των όλων και των πάντων.

    Δεν με συναρπάζουν τα συμπαντικά θέματα, η αστροφυσική, οι μαύρες τρύπες και τα μυστήρια τα άλυτα. Με θέλγουν οι σκέψεις και οι δράσεις των ανθρώπων.

    Και οι ιστορίες όσων αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτό το κυνήγι του αφηρημένου, του άπειρου, του αδιανόητου είναι απίστευτα συναρπαστικές.

    Η NASA μοιράστηκε μαζί μας τις πρώτες φωτογραφίες από το καινούργιο διαστημικό τηλεσκόπιο που εκτόξευσε πριν από 6 μήνες, το James Webb.

    Οι φωτογραφίες ήταν πολύχρωμες, ενδιαφέρουσες και για όσους ασχολούνται με τα επιστημονικά διαστημικά Ξεχωριστές.

    Είδαμε πού και πώς γεννιούνται τα αστέρια σαν να απελευθερώνονται φυσαλίδες εγκλωβισμένες σε βράχια ή όστρακα, είδαμε γαλαξίες να χορεύουν ο ένας κοντά στον άλλον πριν διαλέξουν Ξεχωριστές πορείες.

    Οι φωτογραφίες κέντρισαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ σίγουρα θα υπήρχαν και αρκετοί σκεπτικοί να σχολιάσουν το πως δαπανώνται τα χρήματα ενώ υπάρχουν παντού πιο άμεσες και καθημερινές ανάγκες.

    Υπήρξε και ο Έλον Μασκ, ο οποίος αντιπαλεύεται τη NASA και με ένα διασκεδαστικό tweet συνέκρινε τις φωτογραφίες από το τηλεσκόπιο με τον γρανιτένιο πάγκο της κουζίνας του!

    Η πραγματικότητα όμως είναι πως Ξεκίνησε ένα συναρπαστικό ταξίδι προς τα πίσω, ένα ταξίδι για την αναζήτηση της αρχής αλλά και της ζωής.

    Η ιστορία των τηλεσκοπίων του διαστήματος άρχισε με μια αποτυχία.

    Το 1990 η NASAεκτόξευσε το γνωστό μας τηλεσκόπιο Hubble από το οποίο είχαμε μέχρι τώρα τις περισσότερες γνωστές φωτογραφίες του διαστήματος.

    Όταν το Hubble το 1990 Ξεκίνησε να στέλνει τις πρώτες του εικόνες, αυτές ήταν θαμπές, θολές και χωρίς εστίαση.

    Οι τεχνικοί έψαξαν να βρουν τι είχε συμβεί και ανακάλυψαν πως στους καθρέπτες του τηλεσκοπίου που είχαν μέγεθος 2.5 μέτρα είχε γίνει ένα λάθος κατά την τοποθέτηση τους και ήταν λιγότερο κοίλοι κατά 2 μικρά.

    Για να καταλάβετε τι μέγεθος είναι τα μικρά, ένα κομμάτι χαρτί έχει πάχος 100 μικρά.

    Για αυτά τα 2 μικρά σε έναν καθρέπτη 2.5 μέτρων όλα ήταν θολά και το πρότζεκτ μαζί με τα δισεκατομμύρια που κόστισε κατεστραμμένο.

    Όμως οι επιστήμονες είναι ανεξάντλητοι, γι’ αυτό και τους θαυμάζουμε και εμπνεόμαστε από τα θαύματά τους.

    Έφτιαξαν κάτι σαν γυαλιά που διόρθωνε την όραση του Hubble, έστειλαν ένα διαστημικό λεωφορείο, βγήκαν αστροναύτες, του τα φόρεσαν και από εκείνη την στιγμή οι φωτογραφίες ερχόντουσαν καθαρές!!

    Η όρεξη των επιστημόνων δεν χόρτασε με την επιτυχία και άρχισαν να σχεδιάζουν το επόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο το James Webb.

    Αυτό θα ήταν μεγαλύτερο, θα ταξίδευε μακριά από τη γη μας για να βρει και να δει όσα δεν είχαμε Ξαναδεί παρά μόνο φανταστεί.

    Το James Webb θα ταξίδευε στο κρύο του διαστήματος, θα ήταν μεγάλο (οι φακοί του θα είχαν διαστάσεις 6.5 μέτρα) και το σημαντικότερο ήταν πως αφού θα το έστελναν μακριά από την γη εάν κάτι πήγαινε λάθος δεν θα υπήρχε τρόπος να επισκευαστεί.

    Μια μόνο ευκαιρία και μοναδική για τον τέλειο σχεδιασμό.

    Ξεκίνησαν να σχεδιάζουν αυτήν την τέλεια μηχανή με αρχικό προϋπολογισμό 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια και χρόνο πραγμάτωσης το 2007.

    Όμως υποτίμησαν τις τεχνικές δυσκολίες και κυρίως την απίστευτη ευθύνη πως είχαν μόνο μια ευκαιρία να τα κάνουν όλα σωστά.

    Το James Webb για να συλλάβει αυτό το φως που έρχεται από δισεκατομμύρια χρόνια πριν, έπρεπε να είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να ταξιδεύει σε όσο πιο κρύους τόπους γίνεται. (λειτουργεί σε θερμοκρασίες -228ο Κελσίου).

    Η ζέστη του ήλιου μέχρι να απομακρυνθεί από αυτόν θα το κατέστρεφε έτσι όπως ήταν κατασκευασμένο. Έτσι σκέφτηκαν να του φτιάξουν μια τέντα που είχε το μέγεθος ενός γηπέδου τένις για να προστατεύσει τους φακούς του που είχαν μέγεθος διώροφης κατοικίας.

    Και επειδή και τα δύο αυτά είναι τεράστια και δεν υπήρχε πύραυλος τόσο μεγάλος για να τα στείλει στο διάστημα όλα αυτά τα έκαναν αναδιπλούμενα, ώστε να χωρέσουν στην αρχή σε ένα πύραυλο και στη συνέχεια να τα Ξεδιπλώσουν σαν βεντάλια και να Ξεκινήσουν το ταξίδι τους …

    Τώρα που αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του φανταστικού εγχειρήματος είναι φυσιολογικές και οι αυξήσεις στον προϋπολογισμό του έργου και οι καθυστερήσεις.

    Το κογκρέσο ήταν έτοιμο να σταματήσει το έργο όταν ο προϋπολογισμός Ξεπέρασε τα 8 δισ. δολάρια και οι καθυστερήσεις από το 2007 τους είχαν πάει στο 2021.

    Τελικά, όμως, η εκτόξευση έγινε ανήμερα τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν (2021) από τη γαλλική βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Νέα Γουινέα που βρίσκεται στον Ισημερινό.

    Εκτοξεύουν από τον Ισημερινό γιατί εκμεταλλεύονται την περιστροφή της γης και αυξάνεται η ταχύτητα του πυραύλου.

    Η NASA είχε φτιάξει έναν κατάλογο από 344 σημεία αποτυχίας που θα μπορούσαν να συμβούν (single points of failures) και που θα οδηγούσαν στην καταστροφή.

    Τα πάντα όμως εξελίχθηκαν τέλεια. Το James Webb άνοιξε τους φακούς του, Ξεδίπλωσε την τέντα του για να προστατευθεί από την ζέστη του ήλιου και Ξεκίνησε το ταξίδι του.

    Έξι μήνες μετά άρχισε να μας τροφοδοτεί με όσα συνέβησαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και το ταξίδι του υπολογίζεται να κρατήσει αντί για 10 χρόνια, 20 χρόνια, και αυτό γιατί η εκτόξευση ήταν τόσο τέλεια που δεν χρειάστηκαν καθόλου καύσιμα για να διορθώσουν την πορεία του.

    Θα ψάξει να βρει εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη γη μας και από τον τρόπο που αυτοί οι εξωπλανήτες επηρεάζουν το φως που τους διατρέχει θα καταλάβει τη σύσταση τους, εάν υπάρχει νερό και οξυγόνο για να τους συνδέσει με δυνητική ζωή.

    Ξεφύγαμε λίγο με αυτά τα επιτεύγματα, με αυτά τα μεγαλεία που δημιουργούν μια έκρηξη μέσα στο μυαλό και σου δίνουν δύναμη να αντιμετωπίσεις τα καθημερινά single point of failures που αυξάνουν γεωμετρικά σε όλα τα μέτωπα.

    Θα βάλουμε λίγο Ξ όπου μπορούμε, θα Ξεχαστούμε με τους φίλους μας συζητώντας, διασκεδάζοντας, Ξημερώνοντας κάτω από την Ξαστεριά, θα Ξεπλυθούμε από τις έννοιες μέσα στα δροσερά νερά, θα Ξεγράψουμε τις μικροπρέπειες που μας τριβελίζουν, θα Ξανεμίζουμε κάτω από τα μελτέμια, θα Ξαπλάρουμε όσο χρειαζόμαστε, θα Ξασπρίσουμε τις έγνοιες, θα περπατήσουμε.

    Ξυπόλητοι, θα Ξαναγράψουμε τα θέλω μας και τις συγνώμες μας, θα Ξεφαντώσουμε και θα Ξανανιώσουμε

    Θα σας Ξαναδώ από τον Σεπτέμβριο (εκτός και εάν κάτι Ξαφνικά με Ξαφνιάσει….)

    Καλό καλοκαίρι…

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ιωάννα Παπαδοπούλου μας έμαθε την διαφορά μεταξύ ενός βιομήχανου και ενός επιχειρηματία

    Σκάνδαλο ή σκευωρία δεν έχει σημασία – Όλα ήταν μια τεράστια αποτυχία

    Εσύ έχεις μαζέψει σκουπίδια των άλλων;



    ΣΧΟΛΙΑ