• Άρθρα

    ΒΕΑΤ: Η πιο κρίσιμη ερώτηση μετά τις απολύσεις και το haircut 50% στους μισθούς. Έχει ταμείο;

    Νίκος Δρανδάκης.

    Νίκος Δρανδάκης.


    Σε καμία περίπτωση δεν θα υποδείξει το mononews.gr σε κάποιον επιχειρηματία τι να κάνει για την επιχείρηση του.

    Αυτός γνωρίζει τις δυνατότητες που έχει η εταιρεία, ποιο είναι το ταμείο του, ποιος είναι ο δανεισμός του και ποιες είναι οι δαπάνες του. Οι αποφάσεις όσο σκληρές και εάν είναι για μια επιχείρηση και τους εργαζομένους της,  δυστυχώς πρέπει να ληφθούν,  ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Αυτή είναι η αλήθεια. Άπαντες είναι υποχρεωμένοι να θωρακισθούν. Ακόμα και αν πρόκειται να κάνουν περικοπές μισθών.

    Όμως ένας επιχειρήματος οφείλει να είναι σοβαρός και να έχει αίσθηση του καθήκοντος του. Όμως φαίνεται, δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες το ίδιο.

    Ο επικεφαλής της BEAT Νίκος Δρανδάκης σε μια βαρύγδουπη συνέντευξη που έδωσε στις 4 Απρίλιου του 2020 μόνο που δεν είπε ότι η εταιρία του είναι μια… πολυεθνική με γερά θεμέλια.

    Ο ίδιος έκανε λόγο για απόλυτη προστασία των εργαζομένων και  ότι η εταιρία του έχει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να συνεχίσει για αρκετούς μήνες μέχρι να βγούμε από το τούνελ.

    Η αλήθεια σύμφωνα με έμπειρους δημοσιογράφους που ρώτησε το mononews.gr είναι μια: Η συνέντευξη, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, είναι πέρα για πέρα πλασματική.

    Πουθενά δεν έκανε λόγο για απολύσεις και για περικοπές 50% στις αποδοχές των μισθωτών. Η συνέντευξη αυτή έδωσε το μήνυμα ότι η BEAT έχει ισχυρά ταμειακά αποθέματα να στηρίξει το business που αυτή την στιγμή τρέχει.

    Αυτό καταλαβαίνει κάποιος όταν διαβάζει ότι “υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για να στηριχθεί η BEAT”.  Όμως 72 ώρες μετά την δημοσίευση της συνέντευξης τα πάντα κατέρρευσαν.

    Εάν στο mononews.gr είχε δημοσιευθεί τέτοια συνέντευξη θα «την αποσύραμε»  αμέσως. Και μάλιστα θα ζητούσαμε συγνώμη από το αναγνωστικό μας κοινό. Φυσικά ο δημοσιογράφος και το media που δημοσιεύθηκε η συνέντευξη δεν έχουν καμία ευθύνη.

    Όμως οι μέτοχοι του συγκεκριμένου media έχουν ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες. Η εντύπωση που μένει στον αναγνώστη είναι ότι η BEAT είναι μια πανίσχυρη εταιρία. Και μάλιστα προσέχει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων της. Προφανώς καταλαβαίνει κάποιος ότι έχει αναπτύξει  ισχυρή εταιρική κοινωνική ευθύνη.

    Η συνέντευξη αυτή θα παραμείνει στον αέρα του  διαδικτύου για πολλά χρονιά ακόμα θυμίζοντας στο μέλλον,  στο αναγνωστικό κοινό ότι η BEAT πέρασε την κρίση του 2020 χωρίς κανένα θέμα.

    Ίσως μάλιστα εάν έχουν ξεχαστεί όλα το 2021 να πάρει και κάποιο βραβείο.

    Προφανώς οι μέτοχοι της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το Fortune (μεταξύ αυτών o κ. Τάκης Σολωμός ο οποίος μάλιστα είναι επικεφαλής του fund Elikonos Capital) πρέπει να αναλογισθούν  τις μέγιστες ευθύνες που έχουν στο αναγνωστικό κοινό.

    Το mononews δεν έχει παίξει και δεν θα παίξει το παιχνίδι κανενός επιχειρηματία.

    Η Γκάφα και οι σκοπιμότητες

    Η «γκάφα» Δρανδάκη, σύμφωνα με έμπειρους δημοσιογράφους, είναι μέγιστης σημασίας. Δεν δίνεις συνεντεύξεις λέγοντας ότι η εταιρεία σου είναι θωρακισμένη και 3 ημέρες μετά απολύεις και κάνεις μειώσεις μισθών, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, οι οποίες όμως δεν έχουν διαψευστεί.

    Ο κάθε σώφρων επιχειρηματίας θωρακίζει υπό τις παρούσες συνθήκες την εταιρία του χωρίς να βγαίνει δεξιά αριστερά και να διατυμπανίζει ότι είναι ισχυρός.  Ακόμα και πολυεθνικές τραντάζονται αυτή την στιγμή. Πόσο μάλλον μια μικρομεσαία επιχείρηση που είναι η BEAT.

    Όμως μετά τις επιχειρηματικές δηλώσεις του επικεφαλής της BEAT Νίκου Δρανδάκη προκύπτουν, σύμφωνα με 2 τραπεζίτες που συνομίλησε το mononews.gr,  μείζονος σημασίας ερωτήματα. Και ειδικά μετά την συνέντευξη που παραχώρησε στις 4 Απριλίου του 2020 δηλώνοντας ότι η εταιρεία του είναι θωρακισμένη.

    Γιατί όπως έχει γνωστοποιηθεί και δεν έχει διαψευστεί, στις 7 Απριλίου προχώρησε σε απολύσεις και περικοπές μισθών έως  50%.

    Η απότομη αυτή κίνηση σύμφωνα με τους τραπεζίτες δίνει την αίσθηση και όχι φυσικά την βεβαιότητα  ότι η εταιρία έχει πρόβλημα μετρητών. Δηλαδή έχει θέμα ταμείου.

    Προσοχή. Για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε λανθασμένη εκτίμηση καθώς δεν ξέρουμε το ύψος των μετρητών και των υποχρεώσεων της εταιρείας κάνουμε λόγο για αίσθηση. Προφανώς ο αρμόδιος να διαψεύσει όλες αυτές τις φήμες είναι ο ίδιος ο CEO της εταιρείας.

    Τα 11 κρίσιμα ερωτήματα

    Το mononews.gr θα θέσει 11 συγκεκριμένα ερωτήματα:

    Οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών πότε αποφασίστηκαν;

    Την ημέρα που δημοσιεύτηκε η συνέντευξη δηλαδή στις 4 Απριλίου, ο CEO της εταιρείας δεν είχε ενημερωθεί ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες περικοπές δαπανών; Εκείνη την ημέρα δεν είχε ιδέα ότι η εταιρεία του πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές δαπανών;

    Ο CFO έχει ευθύνες για την όλη κατάσταση; Ενημέρωσε έγκαιρα τον CEΟ για τις επερχόμενες εξελίξεις;

    Πώς είναι δυνατόν μια εταιρεία του μεγέθους της BEAT με 400 εργαζόμενους να μην έχει δημιουργήσει WAR ROOM και μην να ξέρει από τις 10 Μαρτίου του 2020 ποιες περικοπές πρέπει να κάνει;   Όταν από τις αρχές Μαρτίου όλες οι σοβαρές εταιρίες είχαν ήδη καταρτίσει τα πλάνα τους πως θα κινηθούν για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο,  τον Μάιο και τον Ιούνιο.

    Ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και ποια είναι τα καθαρά, μετά την αφαίρεση των δανείων, διαθέσιμα της;

    Ποιο είναι ο ύψους των δάνειων της εταιρείας;

    Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να στηριχθεί οικονομικά η BEAT;

    Έχει χρήματα ο μέτοχος να στηρίξει την εταιρεία εάν χρειαστεί;

    Θα απολύσει επιπλέον προσωπικό τον μήνα Απρίλιο;

    Πόσοι  έχουν μπει σε εκ περιτροπής εργασία με haircut το 50% των μηναίων αποδοχών; Πόσους μήνες θα διαρκέσει η εκ περιτροπής εργασία;

    Σε πόσους έχουν γίνει περικοπές μισθών χωρίς να μπουν στο καθεστώς του part time;

    Το mononews.gr είναι στην διάθεση του επιχειρηματία για τις απαντήσεις του.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ