• Άρθρα

    Το facebook, οι αλγόριθμοι κι ο Παπανδρέου στην Μεταελλάδα

    Γιώργος Παπανδρέου: Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος

    Γιώργος Παπανδρέου


    Πριν λίγες μέρες ο Γιάννης Βαρουφάκης διέταξε από το twitter, «κοντά τα χέρια κ. Ζάκερμπεργκ», επειδή ο 37χρονος ιδρυτής του Facebook είναι λογοκλόπος και του έκλεψε την ιδέα της ονομασίας Meta. Την Πέμπτη το μεσημέρι, ο Γιώργος Παπανδρέου, τουίταρε μετά από συνέντευξή του, την … εντυπωσιακή ιδέα,  που διατύπωσε σε αυτή, «να γίνουμε όλοι μέτοχοι του Facebook»…

    Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ,  μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha και στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος, πρότεινε ένα μοντέλο αυτοδιαχείρισης δεδομένων θέτοντας το ερώτημα: «Εφόσον εγώ δίνω τα δεδομένα μου, γιατί να μην έχω ένα κομμάτι κέρδους από την επεξεργασία τους; Γιατί να μην κάνει η Ευρώπη μία πλατφόρμα των πολιτών;».

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι «μπαίνουμε σε κρίσεις, π.χ. προσφυγική, κλιματική», προσθέτοντας όμως πως υπάρχουν και οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, για να σημειώσει ως παράδειγμα το γεγονός ότι «οι πλατφόρμες του Facebook έχουν μία τεράστια εξουσία μεγαλύτερη από τα κράτη, έχουν μία συγκεντρωτική εξουσία» και να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτή είναι μία υπονόμευση της δημοκρατίας».

    Συνέχισε όμως την ανάλυσή του αναφορικά με τη διαχείριση δεδομένων και αφού μίλησε για τις δύο σχολές που υπάρχουν –αυτή της Κίνας που υποστηρίζει πως τα data ανήκουν στο κράτος και αυτή των ΗΠΑ που υποστηρίζει πως ανήκουν στις πολυεθνικές– τόνισε ότι υπάρχει και η άποψη της «αυτοδιαχείρισης» των δεδομένων.

    «Εμείς θέλουμε το μοντέλο αυτοδιαχείρισης των δεδομένων», είπε, και άρα… «γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;».

    Ο κ. Παπανδρέου, έθεσε και το ζήτημα των εξουσιών, υποστηρίζοντας πως πρέπει πέραν των τριών, της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής, «να έχουμε και τη διαβουλευτική εξουσία με αλγόριθμούς που είναι διαφανείς» … ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

    Και καλά. Ο κ. Βαρουφάκης διατηρεί μιαν ενδιαφέρουσα ψυχολογική σχέση με την περί του εαυτού του, αίσθηση, μια σχέση που στην διάρκεια της περιόδου της «δημιουργικής ασάφειας», κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 100 δις, 100 χρόνια υποθηκευμένης δημόσιας περιουσίας κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων, διεθνή αναγνώριση και ως δώρο, ένα κόμμα στη Βουλή!

    Ο Γιώργος Παπανδρέου; Πώς σκέφτηκε ότι την ώρα που το ΚΙΝΑΛ βρισκόταν διχασμένο στη βουλή για το αν θα ψηφίσει το νέο ποινικό κώδικα, ή θα δηλώσει «παρών», τις ώρες που θερίζει η πανδημία και μία μέρα πριν από την διάσκεψη για τη Λιβύη, είναι ωραία ιδέα να μιλήσει για το … facebook;

    Σα να έχασε την αίσθηση και του χρόνου και το timing. Πίστεψε (ο ίδιος ή οι συνεργάτες του) ότι το όνομα θα ήταν αρκετό για να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το όνομα φτάνει για να τον φέρει στην πρώτη τριάδα. Η εποχή που μόνο το όνομα ήταν αρκετό, έχει παρέλθει. Σήμερα, χρειάζεται και κάτι ακόμα: προοπτική.

    Δυστυχώς, για τον Γιώργο Παπανδρέου, η παρουσία του παραπέμπει στο παρελθόν. Τον ακούς και θέλεις να συζητήσεις μαζί του για όσα έχουν συμβεί πριν και στη διάρκεια των μνημονίων. Και διαπιστώνεις ότι η κουβέντα γύρω από έναν υποψήφιο επικεντρώνεται σε κάτι που είπε πριν από δώδεκα χρόνια, ή στην σχέση που είχε με τον Γιάννη Βαρουφάκη (έστω κι αν ήταν σύντομη). Τι νόημα έχει; Ναι, βέβαια, είναι ο πρώτος που έβαλε στην πολιτική ατζέντα τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Όμως η Ιστορία τα έφερε αλλιώς…

    Διαβάστε επίσης

    Υπερψηφίστηκε ο ποινικός κώδικας- «Ναι» από ΝΔ και Λοβέρδο

    Στα δύο το ΚΙΝΑΛ για τον Ποινικό Κώδικα – Σύγκρουση Λοβέρδου-Σκανδαλίδη στη Bουλή

    Τρία βασικά ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της συζήτησης για εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ