• Πολιτική

    Υπερψηφίστηκε ο ποινικός κώδικας- «Ναι» από ΝΔ και Λοβέρδο

    • NewsRoom


    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

    Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ καθώς και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ και υποψήφιος πρόεδρός του, Ανδρέας Λοβέρδος. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛ που ψήφισε «παρών».

    Ωστόσο, αρκετά άρθρα του νομοσχέδιου που αυστηροποιούν τις ποινές για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα και οι ανθρωποκτονίες, υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το τέλος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δημιουργήθηκε σύγχυση ως προς την ψήφο του ΚΙΝ.ΑΛ, καθώς εμφανιζόταν να ψηφίζει «Ναι» επί της αρχής, ενώ είχε ξεκαθαριστεί στην Ολομέλεια ότι η επίσημη θέση του είναι «Παρών».

    Λίγο αργότερα διευκρινίστηκε ότι, «εκ παραδρομής», ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιώργος Μουλκιώτης, που αντικατέστησε σήμερα στην Ολομέλεια τον Αχμέτ Ιλχάν, είχε πατήσει λάθος κουμπί και αντί για «Παρών» ψήφισε «Ναι», επί της αρχής.

    Το θέμα έληξε μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν, στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη.

    Νωρίτερα, πάντως, είχε προκληθεί αίσθηση από τη διαφωνία των βουλευτών της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση για το νομοσχέδιοΛίγη ώρα αφότου ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε διαφοροποιηθεί από τη γραμμή για «παρών», λέγοντας ότι θα το ψηφίσει και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δεσμεύεται από κανέναν και πως «θα δώσω απολύτως το δικό μου στοιχείο της πολιτικής μου ταυτότητας ως ελεύθερος άνθρωπος και μέλος του κοινοβουλίου», τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος φάνηκε σαν να του απαντά.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχέδιο, αλλά μόνο διατάξεις που αυστηριοποιούν τις ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, όπως βιασμοί ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, γυναικοκτονίες. «Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, δεν κάνουμε αντιπολίτευση της πλάκας, ψηφίζουμε “παρών”», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης απαντώντας εμμέσως στον κ. Λοβέρδο, που νωρίτερα είχε στηρίξει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Μοντέλο για έναν νέο τρόπο ολιστικής ανάπτυξης το σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας

    Μητσοτάκης: Αυτονόητη επιλογή για την Ελλάδα η πράσινη μετάβαση

    Στα δύο το ΚΙΝΑΛ για τον Ποινικό Κώδικα – Σύγκρουση Λοβέρδου-Σκανδαλίδη στη Bουλή



    ΣΧΟΛΙΑ