• Άρθρα

    Ποδήλατα και εξοχικά

    Στην κρίση, ηγεσία σημαίνει φυγή προς τα εμπρόςσύγκρουση ΕΚΤ- Επιτροπής και ΕΜΣ;

    Αντώνης Κεφαλάς-Αρθρογράφος


    Το ποδήλατο του Μητσοτάκη, το σπίτι του Τσίπρα στο Σούνιο.

    Ο πρωθυπουργός βασίστηκε στο δικαίωμα του για άσκηση. Η αγάπη του για την ποδηλασία είναι γνωστή. Δεν την ανακάλυψε τώρα. Αν θεωρούμε πως πρέπει να διαμελιστεί στα τέσσερα για την selfie χωρίς μάσκα, τότε είμαστε όλοι άξιοι της μαύρης τύχης μας της δεκαετίας.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε, ως είναι το δικαίωμα του να νοικιάσει σπίτι στο Σούνιο. Αν τώρα πρέπει να σταυρωθεί επειδή αυτό δεν συνάδει με την αριστερά, τότε ας καταργήσουμε τους θεσμούς κι ας κυριαρχήσει η φωνή του όχλου.

    Οι ένθεν και εκείθεν κομματικοί παράγοντες φαίνεται πως ζουν στην δική τους εικονική πραγματικότητα.

    Λυπάμαι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει ο λαϊκή θυμοσοφία «Εδώ ο κόσμος χάνεται και … χτενίζεται».

    Έλεος. Τίποτα δεν ξεχάσαμε. Και τίποτα δεν μάθαμε.

    Η παράδοση του ξεκατινιάσματος παραμένει ισχυρή στην ελληνική πολιτική ζωή. Και εδώ που τα λέμε για κάθε Πολλάκη της αριστεράς, κάπου υπάρχει και ένας αντίστοιχος της δεξιάς.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλουμε να τους δίνουμε το ελεύθερο να δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα.

    Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχνάμε τα κακά που συσσώρευσε ο τόπος κάθε φορά που η πολιτική συζήτηση κατέβηκε στον βούρκο, κάθε φορά που η πολιτική αντιπαράθεση έγινε προσωπική, κάθε περίπτωση όπου το ιδεολογικό μίσος κέρδισε την λογική.

    Αν ήταν να αποδοθούν ευθύνες θα υποστήριζα ότι τον κατηφορικό δρόμο πρώτος τον τράβηξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πολλάκης με τις χυδαίες αναρτήσεις του, η Αυγή με τα άρθρα που δεν σέβονται τίποτα, η αντιπολίτευση που προσπαθεί να βγει από τα αδιέξοδα της αναδεικνύοντας τον αριθμό των νεκρών της πανδημίας—με μία επιλεκτική απώλεια μνήμης ως προς αυτά που συμβαίνουν στην αλλοδαπή!

    Αλλά, και μερικά παλικάρια της κυβέρνησης δεν πηγαίνουν πίσω. Καλά κρατούν τις πελατειακές σχέσεις – λέγε με Βλάχο. Καλά τα κάνουν θάλασσα με τους σχεδιασμούς τους – ή την έλλειψη τους—λέγε με Κικίλια. Καλά δεν μπορούν να χαράξουν συνεπή πολιτική –λέγε με Μηταράκη. Με τον δικό τους τρόπο προκαλούν.

    Αλλά, να ασχολείται η πάσα Ελλάδα με το ποδήλατο του Μητσοτάκη και το εξοχικό του Τσίπρα, δείχνει ασέβεια προς τους νεκρούς, αδυναμία κατανόησης της σημασίας της κρίσης που περνάμε, έλλειψη συνειδητοποίησης των δεινών που έρχονται.

    Ο πρωθυπουργός είχε το θάρρος να εκτεθεί στην τηλεόραση, να παραδεχτεί ότι έγιναν λάθη, να δείξει την κατεύθυνση της απώλειας αλλά και την ελπίδα που φαίνεται.

    Σε στιγμές κρίσης, οι υπεύθυνες ηγεσίες επιλέγουν την φυγή προς τα εμπρός.

    Ο πρωθυπουργός το έπραξε, σήμερα, στην τηλεόραση. Δεν μάσησε τα λόγια του, δεν υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια. Μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας και της λογικής.

    Θα ήταν ευχής έργον για τον τόπο, να έδινε και ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο παράδειγμα.

    Και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο ευχής έργον να σωπάσουν οι κομματικοί που ξέρουν μόνο να μιλάνε για ποδήλατα και σπίτια.

    Διαβάστε επίσης:

    K. Μητσοτάκης: Χριστούγεννα με έως 9 άτομα, εμβολιασμός στις αρχές του νέου έτους – Τι είπε για την οικονομία και την περίπτωση διαγραφής χρεών

    Μητσοτάκης για κορονοϊό: Nα αποφύγουμε την αναζωπύρωση – Από Ιανουάριο ο εμβολιασμός



    ΣΧΟΛΙΑ