• Άρθρα

    Ποιος τραπεζίτης κατέθετε επί 26 ώρες;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ποιος τραπεζίτης κατέθετε επί 26 ώρες; Σήμερα ο ταπεινός σας αρθρογράφος θα ξεκινήσει με ένα δύσκολο κουίζ. Τραπεζίτης προ ημερών είχε κληθεί από κορυφαίο εισαγγελικό λειτουργό και κατέθετε επί 26 ώρες. Η υπόθεση είναι σοβαρή  και ο τραπεζίτης αυτός έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος σε τουλάχιστον 2 τράπεζες.

    Τιμούμε τις ΗΠΑ, αγαπάμε και τη Γερμανία

    Εδώ και μήνες διαμαρτύρεται, με κάθε ευκαιρία ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ για την πώληση του ΟΛΘ στο Γερμανογαλλικό σχήμα (με ολίγη από Ιβάν Σαββίδη) των DIEP και CMA CGM. Στην κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά και στην αντιπολίτευση διατηρούν χαμηλούς τόνους. Ετσι, το Σάββατο (αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις) η συμφωνία πώλησης του ΟΛΘ στο επενδυτικό σχήμα υπογράφεται μετά πολλών πανηγυρισμών στη Θεσσαλονίκη.

    Η στήλη πληροφορείται πως βρίσκεται σε εξέλιξη και μια μάχη προκειμένου να παραστεί στην υπογραφή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Η σεμνή τελετή είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, αλλά μόλις έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται το Σάββατο στη συμπρωτεύουσα υπήρξε αγώνας δρόμου ώστε να μετατεθούν κατά μία ημέρα οι υπογραφές.

    Κάποιοι βάζουν, μάλιστα, στοίχημα πως στο κάδρο με τις φωτογραφίες δεν θα βρίσκεται μόνο η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος είχε προχωρήσει το διαγωνισμό για τον ΟΛΘ.

    Φωτογραφικά στιγμιότυπα ενόψει ανασχηματισμού

    Ο κ. Πιτσιόρλας θέλει να υπενθυμίσει στους Θεσσαλονικείς τον αγώνα που έδωσε ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να ξεκολλήσει ο διαγωνισμός πώλησης του ΟΛΘ. Κυρίως γιατί στη Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με τον Πειραιά όπου για χρόνια δόθηκαν μάχες οπισθοφυλακών ακόμα και από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα κατά της πώλησης του ΟΛΠ, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει να πωληθεί ο ΟΛΘ για να πάρει ανάσα το λιμάνι!

    Επιπλέον, επειδή ξαναζεσταίνονται τα σενάρια περί ανασχηματισμού και ο Στ. Πιτσιόρλας με δυσκολίες αντέχει τον προϊστάμενό του υπουργό Δήμο Παπαδημητρίου.

    Σπανίως συναντιούνται και ακόμα σπανιότερα μιλούν, λένε οι κακές γλώσσες.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας ελπίζει πως με τις αλλαγές που ετοιμάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου θα «πάρει ανάσα» και ο βραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί πως το φιλοεπενδυτικό κλίμα δεν πρέπει να μένει στα λόγια!

    Στη Θεσσαλονίκη και ο Λεονίντ…

    Ο Στ. Πιτσιόρλας, που εξακολουθεί να συναντάει επενδυτές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έστειλε εξώδικο για πρόσφατο δημοσίευμα που καταπιανόταν για τις σχέσεις που είχε αναπτύξει στο παρελθόν με Ρώσους επιχειρηματίες. Επανέλαβε, σε υψηλούς τόνους, πως είχε αποχωρήσει από τις εταιρείες πριν αναλάβει κρατικές θέσεις.

    Από τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας, πάντως, δε μπορεί να αποφύγει τους Ρώσους!

    Οι τελευταίοι είναι από τους σημαντικότερους επενδυτές στον τουριστικό κλάδο, από τις βίλες του Ριμπολόβλεβ στον Σκορπιό μέχρι τις μαιζονέτες της Mirum στην Ελούντα.

    Στην Θεσσαλονίκη είχε εντοπιστεί, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, και ο γνωστός Ρώσος μεγιστάνας Λεονίντ Λεμπέντεβ ο οποίος προσπαθεί την τελευταία διετία να μπει δυνατά στην ελληνική αγορά ενέργειας.

    Δεν ξέρουμε αν συναντήθηκε με τον Στ. Πιτσιόρλα, αλλά σίγουρα ψάχνει άκρες στην κυβέρνηση καθώς συνεχώς «τρώει πόρτα»!

    Και ας έχει συνεργαστεί με ισχυρά δικηγορικά γραφεία με πολύ καλές άκρες και στους δύο πόλους της κυβέρνησης.

    Οι Ρώσοι μας έλειπαν!

    Ο Λεονίντ Λεμπέντεβ προσπαθεί να μπει στην ελληνική αγορά σε μια περίοδο έντονης αναταραχής, λόγω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, του ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου, κ.α. όπου προσπαθούν να τοποθετηθούν και αρκετοί εγχώριοι «παίκτες».

    Για παράδειγμα, φαίνεται, πως από την κυβέρνηση έχουν προσεγγίσει ελληνικούς ομίλους ώστε να αποκτήσουν το ποσοστό (49%) της Shell στην ΕΠΑ Αττικής (γράφαμε χθες σχετικά) και να αφήσουν την ΔΕΠΑ να κάνει κουμάντο με το 51%.

    Όμιλοι όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και άλλοι θα έβλεπαν με καλό μάτι την παρουσία στο φυσικό αέριο αφού «κουμπώνει» με την προσπάθεια να μετατραπούν σε ολοκληρωμένους παρόχους ενέργειας. 

    Να προσφέρουν, δηλαδή, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τόσο συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και φυσικού αερίου. Προς το παρόν κάνουν τους δύσκολους στις σειρήνες της κυβέρνησης (οι «σειρήνες» είναι και το αγαπημένο τμήμα της Οδύσσειας του πρωθυπουργού!) και περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στις Βρυξέλλες.



    ΣΧΟΛΙΑ