• newsletter

    FT: Ποιες αλλαγές επίκεινται σε διοικητικά συμβούλια και διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών

    • Contributor


    Αλλαγή σκυτάλης στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες στα πλαίσια των αλλαγών που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.
    Σύμφωνα με τους Financial Times, πάνω από το 1/3 των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών θα αντικατασταθεί καθώς τουλάχιστον τα 20 από τα 55 μέλη των Δ.Σ των τραπεζών δεν θα καταφέρουν να «περάσουν τις εξετάσεις» που εχει θέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Η αξιολόγηση είναι μέρος μιας προσπάθειας της κυβέρνησης, να τεθούν νέα κριτήρια επιλογής των προσώπων που θα απαρτίζουν τα Δ.Σ και τις Διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

    Στόχος είναι ουσιαστικά να χτυπηθεί η «διαπλοκή» και να σπάσουν οι δεσμοί μεταξύ διοικητών τραπεζών και υψηλόβαθμων τραπεζιτών με υπουργούς κι άλλα μέλη της κυβέρνησης.

    Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο καθορισμός νέων κανονισμών έχει αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επέμβει και να αλλάξει τα Δ.Σ των τραπεζών ανοίγοντας το δρόμο σε νέα πρόσωπα που ασπάζονται ή είναι πιο κοντά στη δική του πολιτική ώστε να εφαρμόσει και στο τραπεζικό σύστημα τις κυβερνητικές θέσεις του.
    Ανώτατο τραπεζικό στέλεχος δήλωσε στους Fianacial Times ότι «εάν η κυβέρνηση προωθήσει γι αυτές τις θέσεις δικούς της ανθρώπους θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για όλους τους άλλους υποψηφίους να «περάσουν τα περίφημα tests».

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πιο μεγάλο «θύμα» αυτής της αξιολόγησης θα είναι η Λούκα Κατσέλη πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας η οποία βρίσκεται στην θέση αυτή λιγότερο από ένα χρόνο κι αφού είχε διατελέσει υπουργός οικονομικών το 2009-2011 πριν ιδρύσει το δικό της πολιτικό κόμμα.

    Όμως στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν μπει και οι πρόεδροι των Eurobank Νίκος Καραμούζης, Alpha Bank Δημήτριος Μαντζούνης και της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλας.
    Ο Αριστείδης Ξενόφος , Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πόσα από τα μέλη των Δ.Σ των τραπεζών απέτυχαν στα test λέγοντας, ότι «τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Μάιο».
    Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η επιλογή θα γίνει με βάση τα προσόντα και τη δυναμικότητα των προσώπων.

    «Στόχος μας είναι τα Δ.Σ των τραπεζών που θα επιλεγούν να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Για παράδειγμα στο θέμα των «κόκκινων δανείων» και στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας» υποστήριξε ο Α. Ξενόφος. Ο Spencer Stuart, είναι ένας από τους συμβούλους που θα αποφασίσουν για την επιλογή των νέων διοικήσεων.

    Όπως υπογραμμίζει «βασικό στοιχείο για την επιλογή των προσώπων είναι η πολυετής (πάνω από 15 χρόνια) εμπειρία τους στον τραπεζικό τομέα εκτός Ελλάδας και να μην έχουν καμία σχέση με το ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα τα τελευταία 10 χρόνια».
    Η τελική επιλογή των προσώπων για τα Δ.Σ των τεσσάρων τραπεζών αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την ετήσια συνάντηση των μετόχων των τραπεζών τον Ιούνιο του 2016.

    Οικονομικοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν, ότι «τα σημερινά Δ.Σ των ελληνικών τραπεζών έχουν παραμείνει στις θέσεις αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρειάζεται ανανέωση τη στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των δανειστών της».
    Υπέρ αυτής της άποψης τάσσεται και ο Ανδρέας Κούτρας, οικονομικός σύμβουλος της Valere Capital ο οποίος υποστηρίζει ωστόσο ότι «αν δεν αποχωρήσει η παλαιά φρουρά των ελληνικών τραπεζών και δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές από την κυβέρνηση κανένας αξιόπιστος τραπεζίτης δεν θα δεχθεί να μετέχει σε Δ.Σ ελληνικής τράπεζας».

    Οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι παρότι οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν 7 δις ευρώ τον περασμένο χρόνο η ρευστότητά τους είναι σε χαμηλά επίπεδα.
    Από τις εκροές 40 δις ευρώ τον περασμένο χρόνο μόνο τα 5 δις ευρώ έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες.

    Ποιοί είναι οι Πρόεδροι των Δ.Σ και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ελληνικών Τραπεζών

    Λούκα Κατσέλη: Πρόεδρος του Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
    Η ετήσια αμοιβή της που ξεπερνά τα 300.000 ευρώ έχει δημιουργήσει σχόλια καθώς οι πολιτικές της γνωριμίες φέρεται να της εξασφάλισαν μια προνομιακή μεταχείριση ως πρόεδρος του Δ.Σ της Εθνικής τράπεζας, ενώ έχει επιτελέσει και σύμβουλος του υπουργείου οικονομικών την περίοδο 1993-1996.

    Δημήτριος Μαντζούνης: Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank
    Είναι μέλος της οικογένειας που ίδρυσε την τράπεζα και ένας από τα στελέχη της που έχουν μπει στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων για την έγκριση δανείου ύψους 57 εκ ευρώ προς τον πρόεδρο του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη.
    Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της Alpha έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

    Νίκος Καραμούζης: Πρόεδρος Δ.Σ της Eurobank
    Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank που επέστρεψε στην τράπεζα πέρυσι για να αναλάβει τη θέση του προέδρου.
    Βρίσκεται στο στόχαστρο των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς μετά τις κατηγορίες μικρομετόχων ότι παραβίασε τους εσωτερικούς κανόνες της τράπεζας, για να παρέχει δάνειο με ευνοϊκούς όρους σε επιχειρηματία, στις επιχειρήσεις του οποίου στέλεχος της Eurobank μετείχε στο διοικητικό του συμβούλιο.
    Ο κ. Καραμούζης δεν κατηγορείται για αδικοπραγία.

    Μιχάλης Σάλλας: Πρόεδρος του Δ.Σ της Τράπεζας Πειραιώς
    Βρίσκεται στην θέση του προέδρου της Τράπεζας από το 1991 διάστημα στο οποίο έχει υπογράψει σχεδόν 20 συγχωνεύεις τραπεζικών ιδρυμάτων κατατάσσοντας την Πειραιώς στις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.
    Το 2015 καθήκοντα Διευθύνοντα Συμβούλου ανέλαβε ο Άνθιμος Θωμόπουλος ο οποίος παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων καθώς θεωρήθηκε ότι πίσω από την απομάκρυνσή του βρισκόταν ο Μ. Σάλλας.
    Άρθρο από τους Financial Times



    ΣΧΟΛΙΑ