• Άρθρα

    Πέντε καλόγριες και η αντιπολίτευση

    Στην κρίση, ηγεσία σημαίνει φυγή προς τα εμπρόςσύγκρουση ΕΚΤ- Επιτροπής και ΕΜΣ;

    Αντώνης Κεφαλάς-Αρθρογράφος


    Νομικός δεν είμαι, οπότε ας με συγχωρήσουν οι επαΐοντες: δεν μπορώ να καταλάβω πως ένα πρωτοδικείο μπορεί για περιβαλλοντολογικούς λόγους να σταματήσει ένα τεράστιο έργο όταν ο επενδυτής έχει λάβει όλες τις νόμιμες άδειες και η περιβαλλοντολογική αδειοδότηση έχει τελεσίδικα εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ούτε μπρίκια να κολλούσαμε.

    Βέβαια,  κάτω από το αυλάκι έχουν δικό τους Θεό. Κάτι ξέρουν οι Καλαματιανοί που εξοβέλισαν στο πυρ το εξώτερο το καταραμένο 5G, που θα τους στερούσε τον ανδρισμό τους.

    Αν δεν είναι για γέλια είναι για κλάματα. Πέντε μοναχές δημιουργούν πολύμηνη καθυστέρηση σ’ ένα τεράστιο έργο από το οποίο εξαρτάται η ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου και, σε βάθος χρόνου, της Κρήτης.

    Σε οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη χώρα, το Πρωτοδικείο θα απέρριπτε το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα, βασιζόμενο όχι απλά στην ανωτερότητα της κρίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και στην κοινή λογική και στην αρχή ότι υπερτερεί το συμφέρον και η ωφέλεια του συνόλου.

    Στην Πελοπόννησο, ο πρωτοδίκης δεν αισθάνεται δεσμευμένος παρά μόνο από το κέφι του και την επιθυμία του να αποδείξει ότι είναι ανώτερος απ’ όλους τους πρωτευουσιάνους.

    Θα ήταν ελκυστικό να αποδοθεί αυτή η μορφή της ανεξαρτησίας στους αυτόχθονες που μόνιμα συγκρούονται με τους ετερόχθονες, από καταβολής του κράτους– από το 1921.Χρησιμοποιώντας μη πολιτικά αποδεκτή ορολογία, βασιλεύει ο επαρχιωτισμός.

    Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτόν ούτε στην… πρωτεύουσα. Αυτή η στενοκέφαλη νοοτροπία, το αγύριστο κεφάλι που τα ξέρει όλα, κυριαρχεί στην ζωή μας. Οπότε τα πάντα υπόκεινται σε κριτική και, στην συνέχεια, νομοτελειακά σε μία άρνηση.

    Σύσσωμη η αντιπολίτευση τα έχει βάλει με την κυβέρνηση κατηγορώντας την για κακή διαχείριση της πανδημίας. Όπως οι καλόγριες με το τυφλό και όποιον πάρει ο Χάρος σύνδρομο, έτσι και η αντιπολίτευση. Το σύνθημα είναι ένα –και χαρακτηρίζει την δύσοσμη εποχή της μεταπολίτευσης: όχι σε όλα.

    Ναι, έγιναν κυβερνητικά λάθη. Είναι λιγότερα ή περισσότερα από αυτά που γίνονται σε όλον τον κόσμο; Η απάντηση είναι σαφής: λιγότερα, κι ας παίζει  η ομάδα με handicap τον Κικίλια.

    Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα λάθη, ώστε να καταλάβει ο κόσμος –και ίσως να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να τα διορθώσει; Η απάντηση είναι όχι.

    Έχει κατατεθεί εναλλακτική πρόταση, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο και, στο κάτω-κάτω, να εκτεθεί η κυβέρνηση που δεν την σκέφτηκε, κι αν την σκέφτηκε δεν την εφάρμοσε; Η απάντηση είναι όχι.

    Μία καλή ιδέα θα ήταν να πήγαιναν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης να περάσουν μερικές ημέρες με τις πέντε καλόγριες. Ποιος ξέρει; Μπορεί να τους αρέσει και να μείνουν περισσότερο. Την ίδια γλώσσα μιλούν.

    Κατά τα άλλα θέλουμε να περνιόμαστε και για σοβαροί, σύγχρονοι και έχοντες ανοιχτά μυαλά.

    Με τις υγείες μας.



    ΣΧΟΛΙΑ