• Άρθρα

    Ο τουρκικός εμφύλιος για τις business στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο μεγιστάνας Λεβέντ Σαδίκ

    • The Wiseman

    Λεβέντ Σαδίκ


    Έπειτα από σκληρή διαμάχη η οποία κρατάει αρκετό καιρό ο Λεβέντ Σαδίκ, ο γιος του πρώην μειονοτικού βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, που σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 1995 σε τροχαίο δυστύχημα, κατέλαβε τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβούλιου στην Τουρκία. Μάλιστα ο Λεβέντ Σαδίκ κατάφερε να υπερκεράσει τους εκπροσώπους ισχυρότατων ομίλων, όπως η οικογένεια Koç, που τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή.  Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως η επικράτηση του υιού Σαδίκ, ο οποίος για χρόνια μονοπωλούσε ως μεσάζοντας, την πώληση του ελληνικού βαμβακιού στην Τουρκία, συνοδεύτηκε από καταγγελίες που έκανε ο ίδιος για νοθεία στις προηγούμενες εκλογές.  Στις εκλογές του 2014 είχε εκλεγεί πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου) ο Tevfik Bilgen.

    Η πλευρά Σαδίκ υποστηρίζει πως «ο προηγούμενος Πρόεδρος που υπάρχουν αιτιάσεις ότι ενδεχομένως χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα από το 2014 για να εκλεχθεί Πρόεδρος».

    Οι υποστηρικτές του Λεβέντ Σαδίκ

    Ο Λεβέντ Σαδίκ είχε, πάντως, τη στήριξη του γνωστού Τούρκου επενδυτικού τραπεζίτη Erol User που κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου στο Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και υπό την προηγούμενο πρόεδρο, αλλά και του Zeybel Abidin Erden του ιδιοκτήτη του πανίσχυρου τεχνολογικού ομίλου GENPA.

    Το μεταπτυχιακό στα Αρχαία Ελληνικά που έχει πάρει από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia, ο Ömer M. Koç, εκ των επικεφαλής του μεγαλύτερου τουρκικού επιχειρηματικού ομίλου, δεν βοήθησε στις εκλογές…

    Εκτός παιχνιδιού βρέθηκαν και ο Mehmet Kutman, του επίσης πανίσχυρου ομίλου Global Holding που ελέγχει, μεταξύ άλλων και το λιμάνι του Κουσάντασι, και ο Ibrahim Polat, του κατασκευαστικού τουριστικού ομίλου Polat Holding, που υποστήριζαν τον προηγούμενο πρόεδρο.

    Οι στενότατες και πολυετείς σχέσεις του Σαδίκ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως φάνηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στη Θράκη στις αρχές Δεκεμβρίου μέτρησαν σημαντικά.

    Τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτη Κουρούδη απένειμε τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Λεβέντ Σαδίκ, εκπρόσωπος για την Ελλάδα του Διεθνούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας.

    Βαμβάκι, κεράσια και ακίνητα

    Για πολλά χρόνια, κυρίως μέσω της εταιρείας DCT Trading Ltd και τη συνεργασίας με τον ιαπωνικό κολοσσό Toyoshima, ο Λεβέντ Σαδίκ θεωρούνταν ο «βασιλιάς του βαμβακιού» στην Τουρκία. Η γειτονική χώρα αγόραζε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού βαμβακιού, αλλά πέρυσι υπήρξαν ανατροπές.

    Μία από αυτές ήταν και η διακοπή της συνεργασίας του Σαδίκ με τα Θρακικά Εκκοκιστήρια του Σταμάτη Κουρούδη, έναν από τους δύο ισχυρότερους ομίλους στην προώθηση του ελληνικού βαμβακιού στο εξωτερικό. Ο Λεβέντ Σαδίκ ελέγχει και μονάδα διαλογής και συσκευασίας κερασιού  στη Δύμη Ροδόπης μέσω της ΥΑΚΑ ΙΚΕ.

    Εξακολουθεί να θεωρεί πως ο θάνατος του πατέρα του δεν ήταν ατύχημα, αν και στις επίσημες δηλώσεις του επιμένει πως «δεν είναι πολιτικός». Στην πρόσφατη κρίση στην Τουρκία τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν.

    Προσευχήθηκε μαζί με τον Ερντογαν

    Ανάμεσα στους δεκάδες μουσουλμάνους που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου του 2017 στην Κομοτηνή για να δουν και να προσευχηθούν μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν, ήταν και ο Τούρκος κροίσος Λεβέντ Σαδίκ. Λέγεται πως μετά τον θάνατο του πατέρα του Λεβέντ, ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε προστάτης της οικογένειας Σαδίκ και του ιδίου.

    Ακούγεται μάλιστα πως έχουν τόσο στενή σχέση που η σύζυγος του Ερντογάν, Εμινέ, παρευρέθη στην τελετή περιτομής (σουνέτ) του γιου του Λεβέντ Σαδίκ, όταν είχε γίνει στο πατρικό του σπίτι στη Φιλύρα.

    Λεβέντ Σαδίκ



    ΣΧΟΛΙΑ