• Άρθρα

    Ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και τα βάσανα του Αλέξη Τσίπρα με την απλή αναλογική

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    Τι είναι επιστροφή στην κανονικότητα; Μεταξύ άλλων, να κάνει ο δήμαρχος Αθηναίων τη σωστή στιγμή την αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του νέου έτους – το πέτυχε το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς ο Κώστας Μπακογιάννης , ύστερα από αρκετά χρόνια.

    Ο Μπακογιάννης είναι ένας από τους εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης που έχει να λειτουργήσει έναν Δήμο υπό συνθήκες απλής αναλογικής, την οποία ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για κάθε κάλπη. Δεν προβληματίζεται – μιας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , όπου εκλεγόταν πριν από την Αθήνα, η αντιπολίτευση ήταν πιο συμπολίτευση από την παράταξή του.

    Όμως, πρόκειται για μία εξαίρεση , που επιβεβαιώνει τον κανόνα – η απλή αναλογική δημιουργεί προβλήματα. Κι αν κάποιοι Δήμοι καταφέρνουν να λειτουργήσουν με τέτοιους συσχετισμούς, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα στην εθνική κάλπη.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι μέσα στον πρώτο μήνα του 2020, πρόκειται να φέρει νέο εκλογικό νόμο – και λίγο πριν από την πρωτοχρονιά, προϊδέασε ότι θα βασιστεί στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής , ενδεχομένως με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.

    Όμως, για να ισχύσει αμέσως ο νέος εκλογικός νόμος , απαιτούνται 200 ψήφοι – και με δεδομένο ότι μετά από το τρίτο κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, υπάρχει «μπλοκ» των μικρότερων σχηματισμών υπέρ της απλής αναλογικής, τα πάντα εξαρτώνται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προϊδεάσει για την στάση του , με το αφήγημα της «μίας εκλογής» : αυτό προβλέπει ότι όποτε κι αν θελήσει να κάνει εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης , ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και θα κάνει κυβέρνηση με τις «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις», κατά τα πρότυπα των δημοτικών εκλογών του 1982.

    Όμως, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και αυτές οι «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» που θα δέχονταν να συμπράξουν , απλά δεν υπάρχουν. Το Κίνημα Αλλαγής θέλει να εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την δεύτερη θέση, ενώ το κόμμα Βαρουφάκη θέλει να δικαιώσει τον αρχηγό του για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

    Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει – όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές με απλή αναλογική – να βγει μακράν δεύτερος, να μην γίνει κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές με άλλο εκλογικό νόμο και με αποκλειστικό ερώτημα «ποιος θα κυβερνήσει;». Η απάντηση , αυτονόητη , σε μία τέτοια περίπτωση: παντοδυναμία Μητσοτάκη. Το απόλυτο Βατερλό για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει χάσει σε διπλές εκλογές – και μάλιστα, τη δεύτερη φορά με μεγαλύτερη διαφορά. Εν ολίγοις, καμία σχέση με το 2019…

    Έτσι, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να συζητούν και άλλες εκδοχές – υπάρχουν πλέον στελέχη που υπενθυμίζουν ότι ένας χώρος που πήρε τρεις  φορές πάνω από 30% είναι ένα κόμμα εξουσίας, το οποίο μάλιστα, έχει μείνει ανάδελφο μετά από την απόσυρση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Επομένως, μπορεί να προσδοκά ότι αν τα πράγματα πάνε άσχημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ένα 37% θα μπορούσε να επανέλθει στην εξουσία με αυτοδυναμία. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει…

    Άλλωστε, τον εκλογικό νόμο θα τον διαπραγματευτεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος – ο οποίος στην υπόθεση της ψήφου των αποδήμων, απέδειξε ότι βρίσκει τρόπους ώστε ένα αρχικό «όχι» να γίνεται στο τέλος πανηγυρικό  «ναι».



    ΣΧΟΛΙΑ