• Άρθρα

    Η ωραία Ελένη του Υπερταμείου και οι big business της Watt (Θ. Κατρής) με την Intrakat

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η «συστημική» Αττικής

    Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Τράπεζα Αττικής μαθαίνουμε πως συζητήθηκε – ελαφρώς – στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Λεπτομέρειες προσεχώς καθώς χθες επικρατούσε σιγή. Κάτι ακούστηκε, πάντως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, για την ανάγκη να γίνει και αυτή η τράπεζα «συστημική».

    Περιμένουμε τη μετάφραση και θα επανέλθουμε! Στην επισήμη ανακοίνωση αναφέρεται πως συζητήθηκε η συμμετοχή της χώρας μας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων που προωθεί η Κίνα για να στηρίξει το σχέδιο του νέου «Δρόμου του Μεταξιού».

    Κυρίως, όμως, συζητήθηκε η συμμετοχή στη “Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS”! Μαζί με τη Βενεζουέλα υποθέτουμε.

    Από την Τράπεζα Πειραιώς στο Υπερταμείο η Ωραία Ελένη

    Kαι μιας και μιλάμε για την μικρή Attica Bank μας ήρθε η πληροφορία ότι η Ωραία Ελένη της Τράπεζας Πειραιώς πήρε μεταγραφή στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Ποιά Ελένη; Η Ελένη Κομίνη δημοσιογράφος η οποία ήταν στο γραφείο τύπου της Τράπεζας Πειραιώς.

    Ποιος θα τους πάρει στα σοβαρά στην ΕΝΚΛΩ;

    Δύο σελίδες ανακοίνωση εξέδωσαν χθες οι «εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» για να μας πείσουν πως «ο επενδυτής υπάρχει». Αφορμή φανταζόμαστε ήταν και το χθεσινό σχόλιο της στήλης για το άγνωστο επενδυτικό σχήμα από το Λουξεμβούργο που θέλει να πάρει την ΕΝΚΛΩ μέσω Κύπρου!

    Καλά, δεν αντιλαμβάνονται οι δυστυχείς πως για όσο διάστημα δεν εμφανίζονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του Λουξεμβουργιανού σχήματος ουδείς θα τους παίρνει στα σοβαρά;

    Ποιος δεν θα ήθελε να αναστηθεί η πάλαι ποτέ κραταιά ΚΛΩΝΑΤΕΞ; Αρκεί όλοι να αντιμετωπίζουμε τέτοιες προσπάθειες με τη δέουσα σοβαρότητα και τη δέουσα διαφάνεια, χωρίς τα αστεία για “κέντρα παραπληροφόρησης”!

    Γιατί, ξέρετε, οι Έλληνες φορολογούμενοι είχαν κληθεί κάποια στιγμή να διασώσουν με κάτι δεκάδες εκατομμύρια ΚΑΙ την πρώην ΚΛΩΝΑΤΕΞ. Και όλοι θέλουν να πωληθεί καθώς η Κομισιόν παραμονεύει για την “παράνομη κρατική ενίσχυση”.

    Αγωνία για ΕΒΖ

    Προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται πως καταβάλλει ο Σέρβος “βασιλιάς της ζάχαρης” Miodrag Kostic και οι εν Ελλάδι σύμβουλοί του ώστε να μην κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για την πώληση των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία.

    Το MK Group του Kostic υπεβάλλε τη μοναδική προσφορά για την απόκτηση των δύο μονάδων της ΕΒΖ στη γειτονική χώρα, ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ.

    Κάποιοι στην κυβέρνηση (λέγεται πως πρωτοστατεί ο αγαπημένος της στήλης Αλέξης Χαρίτσης) και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ διέρρεαν από χθες πως ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος.

    Σήμερα αναμένονται επαφές του σερβικού ομίλου στην Αθήνα με στόχο να αποτραπεί η ακύρωση του διαγωνισμού. Ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζει και η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία η ΕΒΖ οφείλει περί τα 150 εκατ. ευρώ. Σήμερα, λοιπόν, τα νεότερα. Αν και κάποιοι δεν αποκλείουν να οδεύει και η ΕΒΖ προς την κατάσταση που βρίσκεται η πρώην ΚΛΩΝΑΤΕΞ!

    Να πούμε επίσης ότι ο Κostic είχε μπει στο παιχνίδι διεκδίκησης της ΕΒΖ με προξενητή τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου όταν ο τελευταίος ήταν στην Πειραιώς. Ρε, κάτι συμπτώσεις!

    Από τη ζάχαρη στις τράπεζες και τον τουρισμό

    Σημειώστε πως ο Kostic είχε συμφωνήσει προ μηνών την εξαγορά της θυγατρικής της Alpha Bank στη Σερβία και πλέον ελέγχει τον τέταρτο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο (AIK Group) στη χώρα.

    Έχει, επίσης, παρουσία και στην τραπεζική αγορά της Σλοβενίας. Η ναυαρχίδα του, στον τομέα της ζάχαρης, η MK Group, έχει σήμερα 35 θυγατρικές σε Σερβία, Ουκρανία και Ελβετία. Είναι ένας από τους ισχυρότερους παίκτες διεθνώς.

    Ο M. Kostic μας ενδιαφέρει γιατί εσχάτως επενδύει και στον τουρισμό: Πέρυσι εξαγόρασε το πολυτελές Kempinsi Palace Portoroz στη Σλοβενία καθώς και το 15,3% του μαυροβουνιακού ξενοδοχειακού ομίλου HG Budvanska Rivijera.

    Ο Κατρής, η WATT και τα σκουπίδια με την Intrakat του Κόκκαλη

    Το πρώτο μεγάλο έργο διαχείρισης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων ανέλαβε, σε κοινοπραξία με την Intrakat, η WATT του Θανάση Κατρή.

    Η κοινοπραξία υπέγραψε χθες σύμβαση 16,3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και διαχείρισης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για τους δήμους Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας.

    Η WATT, που αυτονομήθηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ (του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ) όταν αποχώρησε (επεισοδιακά!) από το τιμόνι της εταιρείας ο Θανάσης Κατρής, ήταν αρκετά δραστήρια τα τελευταία χρόνια και στη χωματερή της Φυλής, αλλά και σε κάποια έργα εξωτερικού. Τα έσοδα της εταιρείας ξεπερνούν πλέον τα 10 εκατ. ευρώ.

    Θανάσης Κατρής. Επικεφαλής Watt

    Συνέταιρος του Θανάση Κατρή στη Watt είναι ο γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της διαχείρισης / μεταφοράς / επεξεργασίας αποβλήτων Αν. Τζιλαλής, που ελέγχει τον όμιλο Hellenic Tzilalis.

    Θυμίζουμε πως το όνομα του Θ. Κατρή, εξαιτίας της θητείας του στην ΗΛΕΚΤΩΡ, είχε εμπλακεί στη γνωστή υπόθεση με τους ΧΥΤΑ της Κύπρου. Επίσης είχε συλληφθεί από τις Κυπριακές αρχές.  Δημοσιεύματα τοτε εκαναν λογο για τις χειροπέδες στον παίκτη των απορριμμάτων. 

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χειροπέδες στον «παίκτη» των απορριμμάτων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Κύπρος: Ελεύθερος ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Κατρής

     



    ΣΧΟΛΙΑ