• First Top Stories

    Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Στο σφυρί η κατοικία-μουσείο στα Ανάβρυτα

    the wise man

    the wise man


    Τον Τσακαλώτο έδειξε ο Στεργιώτης ως υπεύθυνο για την φοροαποφυγή των εταιρειών του on-line τζόγου: 

    Αυτός φταίει για τις απώλειες εκατομμυρίων φόρων από τον on-line τζόγο (λειτουργούν βάσει μεταβατικού καθεστώτος) ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων Αντώνης Στεργιώτης ονοματίζοντας τον υπουργό Οικονομκικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ως υπεύθυνο. “Εγώ είπε” ο Στεργιώτης “έστειλα απόρρητη επιστολή στον Τσακαλώτο για το τι γίνεται στο ιντερνετικό στοίχημα και ενέργειες αντιμετώπισης”. Και το λέω αυτό επειδή εδώ είναι ο υπουργός, είπε ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΕΠ.

    Εχθές ήταν η δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τα τυχερά παίγνια με την ακρόαση των φορέων.

    Παρά τα πυρά που δέχτηκε ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων και ο ΟΠΑΠ από τον πρώην πρόεδρο της ΕΕΕΠ Αντώνη Στεργιώτη, ο Καραγρηγορίου (ο σημερινος πρόεδρος της ΕΕΕΠ) ανταπάντησε λέγοντας στον Στεργιώτη ότι επί των ημερών του η Επιτροπή έβγαλε για πρώτη φορά στη σέντρα, δηλαδή ενέταξε στη μαύρη λίστα ετιαιρείες του ιντερνετικού που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, κάτι που ο Στεργιώτης δεν είχε πράξει.

    Γενικώς έγινε μια μάχη για τους χειρισμούς των δύο προέδρων και για την μεγάλη γκάφα του Στεργιώτη να αλλάξει αιφνιδιαστικά τον κανονισμό  για τα VLT’s, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΟΠΑΠ και οδήγησε την υπόθεση στη διαιτησία.

    Το νομοσχέδιο που συζητείται θεραπεύει μεταξύ άλλων όλα αυτά που είχαν κάνει το business plan ανεφάρμοστο.

    Στο σφυρί η κατοικία – μουσείο του Πρ. Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα

    Με τιμή εκκίνησης τα 6,82 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank βγάζει στο σφυρί το πρώην κτήμα Βορρέ στα Ανάβρυτα το οποίο είχε αποκτήσει και μετατρέψει, εκτός από κατοικία, σε χώρο τέχνης και πολιτισμού ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.

    Ο επιχειρηματίας πληρώνει ακριβά την κατάρρευση της Μηχανικής, της κάποτε πανίσχυρης τεχνικής εταιρείας που δημιούργησε και μεσουρανούσε στα δημόσια έργα, αλλά και σε βιομηχανικούς κλάδους, μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

    Το ακίνητο των 54 στρεμμάτων δεν περιλαμβάνει μόνο την περίφημη “Βίλα με τα νούφαρα”, το πυργοειδές κτίσμα των 15 δωματίων και χώρων υποδοχής που είχε κατασκευαστεί επί Ιωάννη Βορρέ.

    Περιλαμβάνει σειρά κτιρίων, “πολυτελούς κατασκευής και άριστης συντήρησης”, όπως η πινακοθήκη, η γλυπτοθήκη, τα περισσότερα από τα οποία κατασκευάστηκαν την περίοδο 1992 – 1996. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τράπεζες.

    Επί χρόνια προσπαθούσε να αναστήσει τη Μηχανική και πρόσφατα κέρδισε, με ιταλικό όμιλο, μια εργολαβία του ΟΣΕ. Η κατάσταση είναι, όμως, μη αναστρέψιμη για τον όμιλο που δημιούργησε το 1974 ο 37χρονος, τότε, μηχανικός.

    Σήμερα το νέο επεισόδιο για την ELFE στην Ευελπίδων

    Με πούλμαν θα κατέβουν σήμερα στην Αθήνα 180 πρώην εργαζόμενοι της ELFE, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς συζητείται στο Μονομελές Πρωτοδικείο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η βιομηχανία κατά της ΔΕΠΑ. Η ELFE ζητεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή φυσικού αερίου παρά τα απίστευτα χρέη προς τη ΔΕΠΑ που φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

    Οι πρώην εργαζόμενοι δεν κατεβαίνουν για να στηρίξουν τον επιχειρηματία που υπεξαίρεσε εκατομμύρια από το τραπεζικό σύστημα. Το αντίθετο! Ζητούν να εφαρμόσει η ELFE δικαστικές αποφάσεις που θεωρούν πως τους δικαιώνουν.

    Απέναντί τους θα έχουν, αφού θα κατέβουν και αυτοί με πούλμαν στην Αθήνα (!), τους σημερινούς εργαζόμενους των τριών εταιρειών που μισθώνουν τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας. Μύλος!

    Αφήστε που κυκλοφορούν και επιστολές “εθνικού περιεχομένου” σύμφωνα με τις οποίες οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν την ELFE. Λες και τώρα οι εταιρείες της Κύπρου που ελέγχονται από εταιρείες του Παναμά είναι ελληνικές και ανήκουν σε σοβαρούς επιχειρηματίες!

    Το λιμάνι του Αστακού και το ομολογιακό των 200 εκατ. ευρώ

    Πενιχρά έσοδα, που δεν ξεπερνούσαν τα 3,5 εκατ. ευρώ είχε στη χρήση 2016 η Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ και οι συγγενείς εταιρείες που εμπλέκονται στη διαχείριση του λιμανιού του Αστακού για το οποίο έχει χυθεί τόσο μελάνι επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η αναβάθμιση του λιμανιού, που κάποια στιγμή είχε περάσει στην ΑΕΓΕΚ και σήμερα ελέγχεται από εταιρεία η οποία ανήκει στις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, έμεινε στα χαρτιά. Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών κάποια στιγμή θα ασχοληθούν με την τύχη του Αστακού καθώς η κοινή εταιρεία έχει “φορτωθεί” με ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ, οι ετήσιοι τόκοι του οποίου είναι διπλάσιοι από τα ετήσια έσοδα της Αστακός Τέρμιναλ!

    Οι άγνωστες θυγατρικές των τραπεζών

    Εκτός από τα λιμάνια, όπως του Αστακού, στον έλεγχο των τραπεζών βρίσκεται πλήθος εταιρειών με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες οι οποίες, επίσης, σταδιακά θα βγουν στην αγορά προς πώληση.

    Για παράδειγμα, στις εγκαταστάσεις της ELFE στη Νέα Καρβάλη, φιλοξενείται μια θυγατρική της Alpha Bank, η Ελληνική Βιομηχανία Σάκκων και Ειδών Πλαστικής Υλης ΑΕ (Ε.ΒΙ.ΣΑΚ).

    Η Ε.ΒΙ.ΣΑΚ κατασκευάζει πλαστικές σακούλες και πλαστικό φιλμ για πελάτες όπως τα λιπάσματα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και άλλες χημικές βιομηχανίες και πέρυσι είχε μικρά κέρδη. Την κληρονόμησε η Alpha Bank από την Εμπορική και ελέγχει το 85,71%, ενώ το υπόλοιπο 12,86% κατέχει η Grupama.



    ΣΧΟΛΙΑ