• Άρθρα

    Κυβερνητικό παρασκήνιο: Ποιοι σχεδιάζουν τον αντί-ΣΕΒ;

    the wise man

    the wise man


    Σχεδιάζουν αντι-ΣΕΒ…

    Επανήλθε χθες η πληροφορία για προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν πιο φιλικό σύνδεσμό βιομηχάνων, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη για το 2ο Thessaloniki Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Είναι γνωστό πως αρκετοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι της περιφέρειας βλέπουν με φθόνο τον ΣΕΒ καθώς επηρεάζει περισσότερο ενώ στις εκδηλώσεις του συνωστίζονται οι ισχυροί της πολιτικής. Πως αυτό μπορεί να συνδυαστεί με κυβερνητικό σχέδιο για σύσταση ενός αντι-ΣΕΒ;

    Θεόδωρος Φέσσας
    Θεόδωρος Φέσσας. Πρόεδρος ΣΕΒ. Επικεφαλής Quest

    Οι πληροφοριοδότες μας επιμένουν πως η συγκεκριμένη προοπτική δεν έχει φύγει ποτέ από το μυαλό κάποιων κυβερνητικών στελεχών.

    Οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα το ρόλο που μπορεί να έχει ο φορέας “Ελληνική Παραγωγή” ο οποίος ιδρύθηκε προ μηνών με πρωτοβουλία του Μιχάλη Στασινόπουλου της Βιοχάλκο.

    Οι της “Ελληνικής Παραγωγής” είχαν υποστηρίξει πως δεν αντιμάχονται τον ΣΕΒ, αλλά θέλουν να ισχυροποιήσουν την ελληνική βιομηχανία εντός του συνδέσμου.

    Εξάλλου εδώ και χρόνια ο ΣΕΒ δεν είναι σύνδεσμος βιομηχανιών, αλλά επιχειρήσεων από πολλούς κλάδους της οικονομίας.

    …όταν οι βιομηχανίες ψάχνουν στην Αίγυπτο

    “Τελευταία, για τους γνωστούς λόγους, έχει προκύψει ενδιαφέρον από μερικές ελληνικές επιχειρήσεις για εγκατάσταση εδώ και δημιουργία παραγωγικών μονάδων” αναφέρει η ετήσια έκθεση του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο. Η έκθεση παραδόθηκε προ ημερών στο υπουργείο Εξωτερικών και πρέπει να ανησυχήσει την κυβέρνηση.

    Επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν πως το κύμα φυγής συνεχίζεται, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται μια τάση μεταφοράς δραστηριοτήτων από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία. Δυστυχώς οι επιχειρήσεις δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα, αλλά αναζητούν ακόμα πιο εξωτικούς προορισμούς όπως η Αίγυπτος.

    Διευρύνεται το σχήμα για το τερματικό της Αλεξανδρούπολης

    Την προσθήκη νέου ή νέων συνεταίρων στο σχήμα που προωθεί την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Στο σχήμα συμμετέχουν ήδη ο όμιλος Κοπελούζου και η GasLog του Πήτερ Λιβανού, ενώ φαίνεται πως θα προστεθεί και η ΔΕΠΑ.

    Οι συχνές αναφορές του αμερικανικού παράγοντα στο έργο, κυρίως ως “όπλο” αναχαίτισης του ρωσικού αερίου, δείχνουν πως υπάρχει ενδιαφέρον και από ΗΠΑ.

    Στο παρελθόν είχε ακουστεί το όνομα της Cheniere. Τώρα με την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Ουασινγκτον πιθανώς θα μάθουμε περισσότερα.

    Νέος γύρος εξόδου στις αγορές από εισηγμένες

    Οι πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας και της Folli Follie σηματοδοτούν ένα νέο γύρο ομολογιακών εκδόσεων από ισχυρούς ελληνικούς ομίλους. Στόχος της Εθνικής η ενίσχυση της ρευστότητας και της οικογένειας Κουτσολιούτσου που διοικεί την Folli Follie η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Είχαν προηγηθεί ο ΟΠΑΠ, η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Housemarket του ομίλου Φουρλή, η Sunlight του Πάνου Γερμανού, η MLS και η Intralot.

    Δεν είναι και άσχημη συγκομιδή αν σκεφτούμε πως από το 2011 μέχρι το 2016 είχαν γίνει μόλις 20 ομολογιακές εκδόσεις από μόλις 9 ελληνικές επιχειρήσεις.

    Δύο εκθέσεις, δύο “γραμμές” από το ΔΝΤ

    Οι μισοί πανηγύριζαν και οι μισοί έκλαιγαν με το χθεσινό World Economic Outlook του ΔΝΤ και τις προβλέψεις για την Ελλάδα.

    Τώρα όλοι περιμένουν το σημερινό Global Financial Stability Report για να μετατρέψουν το κλάμα σε λυγμούς ή τα πανηγύρια σε επικοινωνιακή φιέστα σαν αυτές που συνηθίζει εσχάτως η κυβέρνηση, ενίοτε χωρίς σοβαρό λόγο.

    Ο ταπεινός σχολιογράφος σας το διάβασε, αλλά βλέπετε υπάρχει το σκληρό εμπάργκο του ΔΝΤ. Λίγη υπομονή, αφού ούτως ή άλλως οι διεθνείς εκθέσεις λίγο αλλάζουν τη συμπεριφορά σε όσους εξακολουθούν να “τρώνε ξύλο” ή πανηγυρίζουν επειδή για κάποιο λόγο είναι προστατευμένοι από το κυβερνητικό μπουλούκι.

    Εξάλλου η βασική θέση του Ταμείου για ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν έχει μεταβληθεί. Ειδικά όταν, με την προσθήκη των δαπανών για συντάξεις κατά την επόμενη εικοσαετία, οι ανάγκες του δημοσίου εκτοξεύονται στο ένα τρισ. ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ