• Άρθρα

    Αποκλειστικό: Ισχυρά ονόματα-έκπληξη στην AVIS

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Μεγάλοι επιχειρηματίες της χώρας στην AVIS:  Θέμα ωρών  είναι η ανακοίνωση των νέων ιδιοκτητών της AVIS. Η εταιρία θα μεταβιβαστεί από τον όμιλο της Πειραιώς σε group ισχυρών Ελλήνων Επιχειρηματιών. Ο όμιλος του Πάνου Γερμανού (Olympia, Public, Play Πολωνίας κλπ) θα κατέχει το 51% και  η Virtus του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου το 49%. Στο σχήμα της Virtus θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η οικογένεια του  Οδυσσέα Κυριακόπουλου (S&B) και η οικογένεια του Βασίλη Κάτσου (Pharmaten). Επικεφαλής της εταιρίας θα είναι ο νυν CEO Ανδρέας Ταπραντζής.

    Η ΔΕΠΑ και τα αυξανόμενα χρέη του Λαυρέντη: 

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Θεοδ. Κιτσάκου στη ΔΕΠΑ, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, οι οφειλές της ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων – ΒΦΛ) του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έχουν αυξηθεί κατά 20 εκατ. ευρώ. Φτάνουν πλέον τα 110 εκατ. ευρώ (!) και ας δήλωνε από πέρυσι ο κ. Κιτσάκος πως κάτι πρέπει να γίνει καθώς απειλείται η βιωσιμότητα  της ΔΕΠΑ.

    Το ενδιαφέρον είναι πως στο παρελθόν ο κ. Κιτσάκος ήταν επικεφαλής της ELFE. Γι’ αυτό και δέχεται τώρα τα πυρά της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας εξαιτίας των πρακτικών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη απέναντι στο προσωπικό.

    Την Τρίτη εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας η αίτηση έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ELFE κατά της ΔΕΠΑ ώστε να απαγορευθεί στην τελευταία να της κόψει το φυσικό αέριο και ας διευρύνονται τα χρέη.

    Στην απόφαση της Τρίτης υπάρχει μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Δεν επιτρέπεται πλέον στη ΔΕΠΑ να δέχεται από την ELFE επιταγές που έχουν εκδοθεί είτε από την ίδια την εταιρία είτε από άλλες «συνδεδεμένες» με αυτήν επιχειρήσεις. Μπορεί να δέχεται μόνο επιταγές πελατών της ELFE.

    Γιατί; Γιατί ο Λαυρέντης «έκανε βόλτα» τις (μεταχρονολογημένες) επιταγές των εταιριών του για να προπληρώσει το φυσικό αέριο και να τηρήσει (δήθεν) τη συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, μόνον που αυτές οι επιταγές λίγο αργότερα αποδεικνύονταν… «πέτσινες»!

    Τώρα τρέχουν και ο κ. Κιτσάκος και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Αφήστε που έχει εμπλακεί και η Οικονομική Αστυνομία η οποία πρόσφατα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και κατόπιν Παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ζήτησε περαιτέρω στοιχεία για τις συναλλαγές ΔΕΠΑ – ELFE από τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας

    Η επαμφοτερίζουσα στάση της ΔΕΠΑ και του ΥΠΕΝ έχουν πάντως προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης από στελέχη που αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές τέτοιες πρακτικές απέναντι στο προσωπικό, όπως αυτές που εφαρμόζει η ELFE, όταν το υπουργείο Εργασίας καταθέτει σχέδια νόμου για την προστασία των εργαζομένων.

    Η αγωνία για το ΕΣΠΑ έχει μετατραπεί σε απόγνωση

    Οι τραγικές επιδόσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ έχουν, επίσης, αρχίσει να προβληματίζουν κυβερνητικά στελέχη.

    Όπως εξηγούν, εξαιτίας των μηδενικών απορροφήσεων προς την πραγματική οικονομία, ετοιμάζεται νέος γύρος “παρκαρίσματος” κονδυλίων σε διάφορα “ταμεία” (π.χ. για την καινοτομία, κλπ).

    Έτσι εξωραϊζονται οι απορροφήσεις αφού τα κοινοτικά κονδύλια εμφανίζεται να έχουν διατεθεί χωρίς να έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ στην οικονομία.

    Θυμίζουμε πως αυτό τον τρόπο είχαν “μαγειρευτεί” πέρυσι οι απορροφήσεις με τον κ. Χαρίτση να πανηγυρίζει όταν επί 18 μήνες παραμένουν σε καθεστώς αξιολόγησης χιλιάδες προτάσεις στήριξης νέων επιχειρηματιών.

    Το μαγικό κόλπο με το παρκάρισμα των κονδυλίων σε ταμεία εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και κατήγγειλε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Εκτός από τα γνωστά γραφειοκρατικά προβλήματα και την αδυναμίας της αρμόδιας γενικής γραμματέως, σοβαρότατα προβλήματα καταγράφονται στη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος.

    Ο κ. Χαρίτσης δέχθηκε να το αναλάβει η κρατική ΜΟΔ η οποία έφτιαξε ένα “τέρας” που σήμερα απαιτεί απίστευτες ανθρωποώρες για να λειτουργήσει. Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε.

    Ως επιβράβευση για τη βύθιση του ΕΣΠΑ, όταν η Ελλάδα χρειάζεται και το τελευταίο ευρώ, ο κ. Χαρίτσης προορίζεται, πάντως, για τη θέση του υπουργού Οικονομίας στον επικείμενο ανασχηματισμό.

    Οι πληροφορίες για την ανάληψη της θέσης από τον σημερινό υφυπουργό Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα δεν επιβεβαιώνονται από όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο. Όπως λένε ο κ. Πίτσιόρλας επιδιώκει να αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας.

    Η αμοιβή υπερδιπλασιάστηκε, αλλά οι ζημιές παρέμειναν στο ΤΑΙΠΕΔ

    Μπορεί η αμοιβή του ΤΑΙΠΕΔ να υπερδιπλασιάστηκε, από το 0,2% στο 0,5% των εσόδων του δημοσίου από κάθε ιδιωτικοποίηση που προωθεί, αλλά οι ζημιές συνεχίστηκαν και το 2016 και στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

    Συνολικά νούμερα για τα χρήματα που έχει πληρώσει το ταμείο για συμβούλους δεν υπάρχουν.

    Αν, όμως, πολλαπλασιάσουμε τις περυσινές δαπάνες των περίπου πέντε εκατ. ευρώ επί πέντε χρόνια, μας βγαίνει ένα νούμερο γύρω στα 25 εκατομμύρια.

    Για λόγους σύγκρισης, από την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το δημόσιο θα εισπράξει 45 εκατομμύρια…



    ΣΧΟΛΙΑ