array(0) {
}
        
    
Menu
0.3%
Τζίρος: 95.32 εκατ.

Γουόρεν Μπάφετ: Ο «σοφός της Ομάχα» περνά στη σφαίρα του θρύλου

Comments

Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί παραδοσιακά κυρίαρχη δύναμη της οικονομίας της χώρας μας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

“Η ναυτιλία είναι ένας κλάδος που έχουμε την τάση να ξεχνάμε πολλές φορές, ενώ συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά 12% ανάλογα με τη χρονιά”, επισήμανε ο Βασίλης Αντωνιάδης, Managing Director της Boston Consulting Group κατά την ομιλία του στο webinar που πραγματοποίησε πρόσφατα το Harvard Business School με θέμα «Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία Covid-19- Τα επόμενα βήματα για την ανάκαμψη».

Αναλύοντας την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος εν μέσω της πανδημίας αλλά και τις εκτιμήσεις της Boston Consulting Group για τις προοπτικές του, αναφέρθηκε στον τομέα των τάνκερ που ξεχωρίζει καθώς ευνοήθηκε από τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου. Τα άφθονα αποθέματα του εμπορεύματος σε συνδυασμό με την μεγάλη υποχώρηση της τιμής του δημιούργησαν την ανάγκη για αποθήκευση και καθώς τα περιθώρια στη στεριά περιορίστηκαν, εκδηλώθηκε ζήτηση για μεγάλα τάνκερ που χρησιμοποιούνται για εν πλω αποθήκευση.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η ζήτηση έχει κορυφωθεί, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Lloyd’s List Intelligence, περίπου 278,2 εκατομμύρια βαρέλια βρίσκονται σε 239 δεξαμενόπλοια αγκυροβολημένα, για 20 ή περισσότερες ημέρες. Επίσης, περίπου το 10% του παγκόσμιου στόλου των τάνκερ VLCC εκτιμάται ότι έχει δεσμευτεί για εν πλω αποθήκευση, καθώς επίσης και το 11% του συνόλου των suezmax τάνκερ και το 9,5% των aframax.

Αντίθετα, ο κλάδος ξηρού φορτίου και τα bulkers έχουν πληγεί από τον αντίκτυπο της βιομηχανικής επιβράδυνσης της Κίνας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, μεσοπρόθεσμα με την προϋπόθεση ότι η Κίνα θα ανακάμψει και η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί από τα μέτρα τόνωσης, θα αυξηθεί η κίνηση και στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου.

Υπενθυμίζεται ότι την εκτίμηση για ανάκαμψη της συγκεκριμένης αγοράς από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και μετά, εξέφρασε πρόσφατα και η ισχυρή πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής του ομίλου Navios.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η ζήτηση χύδην ξηρού φορτίου για τα τρία μεγάλα εμπορεύματα, σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα και σιτηρά προβλέπεται να ξεπεράσει το πρώτο εξάμηνο κατά περίπου 9%.

Όσον αφορά τον τομέα των containerships, αυτός έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της πανδημίας, όπως τόνισε ο κ. Αντωνιάδης, καθώς εξαρτάται απόλυτα από το διεθνές εμπόριο. Ωστόσο, εκτίμησε ότι και στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων θα υπάρξει σύντομα ανάκαμψη.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να πώς οι αποτιμήσεις των τραπεζών θα αυξηθούν κατά $7 τρισ. σε πέντε χρόνια
Christoph Schweizer (Boston Consulting Group): Στόχος μας το μηδενικό αποτύπωμα ως το 2030
BCG – Εκθεση βιωσιμότητας 2022: Δέσμευση για μεγαλύτερο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γουόρεν Μπάφετ: Ο «σοφός της Ομάχα» περνά στη σφαίρα του θρύλου
Πόλεμος στο Ελληνοαμερικανικό: Οι εκλογές, τα δημοσιεύματα και η απάντηση Σαρακάκη
Παράθυρο για μείωση των τεκμηρίων – Τα σενάρια για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους
Ελίζαμπεθ Πίπκο: Ποια είναι η ωραία ιεραπόστολος του Τραμπ που μόλις κατέφθασε στον ΑΝΤ1
Ψευδορομαντισμός σε αυτοκινούμενο
Τι συμβαίνει με την Κίμπερλι, η αγωνία του Καραμανλή, η Κεραμέως και οι καταλήψεις και τι έκανε ο Νικόλαος Ντε Γκρες στο Κολωνάκι
Αλέξανδρος Εξάρχου (ΑΚΤΩΡ): Σήμερα  παράγουμε αξία – Σταθερό μέρισμα από το 2026 στους μετόχους
Εύκολες λύσεις, εύκολες ερμηνείες, εύκολα αδιέξοδα
Σε πολεμικό κλίμα συνεχίζεται η συζήτηση για το ΝΟΚ – Για υψηλές αποζημιώσεις προειδοποιεί η αγορά
Cenergy: Ξεκινά τον Ιούνιο η κατασκευή του εργοστασίου στις ΗΠΑ