• Άρθρα

    Μια διαφορετική άποψη για την Κίνα: Γιατί οι κινδυνολόγοι θα πέσουν έξω


    Γράφαμε στο mononews.gr την περασμένη εβδομάδα για την τρομακτική «προφητεία» του γνωστού επενδυτή Kyle Bass, ο οποίος εκτιμά πως το πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα της Κίνας σήμερα είναι τόσο μεγάλο, που μπορεί να οδηγήσει και σε μία πολύ χειρότερη κρίση από αυτήν του 2008 στις ΗΠΑ – για την ακρίβεια, τέσσερις φορές χειρότερη.

    Όμως υπάρχουν και πιο αισιόδοξοι από τον Kyle Bass, που θεωρούν πως ο Τεξανός επενδυτής και όλοι όσοι τρέμουν την κατάρρευση του κινέζικου τραπεζικού συστήματος και της κινεζικής οικονομίας είναι κάπως υπερβολικοί. Ένας από αυτούς είναι ο οικονομολόγος της UBS Tao Wang που, χωρίς να κατονομάζει τον Bass, πρακτικά του απαντά πως ένα «κύμα» μη εξυπηρετούμενων δανείων θα σαρώσει το τραπεζικό σύστημα της Κίνας, μην αφήνοντας στην κυβέρνηση της χώρας άλλη επιλογή από το να ρευστοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της σε ξένο συνάλλαγμα, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικές τράπεζες.

    Ακολουθούν οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους ο Wang διαφωνεί με τις προβλέψεις του Bass, όπως τους καταγράφει το Business Insider:

    «Αν και αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία και το καθεστώς συναλλάγματος σήμερα, δεν πιστεύουμε ότι είναι τόσο άσχημο όσο κάποιοι πιστεύουν επειδή:

    1) To renminbi ανατιμήθηκε από μία υποτιμημένη θέση και πιστεύουμε ότι είναι μερικώς μόνο υπερτιμημένο, και η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να αποσταθεροποιήσει τις εγχώριες και διεθνείς αγορές χρησιμοποιώντας μία απότομη υποτίμηση για να προωθήσει τις εξαγωγές.

    2) Οι απώλειες του τραπεζικού τομέα θα πρέπει να προέρχονται από την κακή τραπεζική πίστη και όχι από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του συστήματος, και θα ήταν πολύ μικρότερες απ’ ό,τι περιμένουν σήμερα κάποιοι. Ακόμα σημαντικότερο: οι τράπεζες έχουν μεγάλα περιθώρια ρευστότητας και δεν χρειάζεται να αναγνωρίσουν ολόκληρο το μη εξυπηρετούμενο χρέος μονομιάς, και δεν θα απαιτήσουν μία άμεση, μεγάλη ένεση κεφαλαίων.

    3) Η Κίνα δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, ούτε να ακολουθήσει την αμερικανική προσέγγιση. Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί και θα συνεχίσει να παίζει μεγαλύτερο ρόλο για την υποστήριξη της ανάπτυξης, και πιστεύουμε πως το κράτος θα βοηθήσει στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όταν χρειαστεί, αντί να «κάνει την πάπια».

    4) Τα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια της Κίνας σε αποθέματα ξένου συναλλάγματος δεν περιλαμβάνουν τα περιουσιακά στοιχεία του  CIC (του ταμείου διαχείρισης κρατικού πλούτου της Κίνας), ούτε τους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο σχετικός δείκτης του ΔΝΤ δείχνει ότι η Κίνα χρειάζεται 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα ξένου συναλλάγματος χωρίς capital controls για να προστατευθεί από έκτακτους κινδύνους και επιθέσεις – αλλά η Κίνα έχει capital controls και μπορεί να τα εφαρμόσει πιο αυστηρά».

    Αν και ο Wang συμφωνεί με τον Bass στην πρόβλεψη για επιβράδυνση της ανάπτυξης και αποδυνάμωση των εταιρικών ισολογισμών, υποστηρίζει ότι «ο κίνδυνος μίας άμεσης συστηματικής χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι πολύ μικρός, λόγω της υψηλής εσωτερικής αποταμίευσης και της άφθονης τραπεζικής ρευστότητας, της εκτεταμένης κρατικής ιδιοκτησίας των τραπεζών και πολλών οφειλετών, και των capital controls».

    Αυτό, εκτιμά, «θα επιτρέψει την αργή αναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις τράπεζες να συνεχίζουν να δανείζουν στην οικονομία, ενώ θα αυξάνουν τα κεφάλαιά τους για να επιταχύνουν τη διαγραφή του χρέους σε βάθος χρόνου».

    «Παρά τις σοβαρές πιέσεις υποτίμησης, περιμένουμε ότι η ισοτιμία του renminbi θα υποτιμηθεί μετρίως, με τη βοήθεια του μόνιμου πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, των αυστηρότερων capital controls και κάποιας απώλειας αποθεμάτων», προβλέπει.



    ΣΧΟΛΙΑ