Menu
-0.15%
Τζίρος: 369.77 εκατ.

Cordelia de Castellane: Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior Maison και Baby Dior δηλώνει Ελληνίδα

Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Comments

H υποχώρηση του πληθωρισμού κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα στην ευρωζώνη (στο 9,2% το Δεκέμβριο από 10,1% το Νοέμβριο) ήταν το αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης του ενεργειακού κόστους λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας.

Όμως, ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε την αύξησή του (στο 6,9% από 6,6%) μεταδίδοντας το μήνυμα ότι απαιτείται ακόμη πολλή προσπάθεια, τόσο από τις Κεντρικές Τράπεζες με την αυστηρή νομισματική πολιτική όσο και από τις κυβερνήσεις με ελέγχους και μέτρα αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών στο πεδίο της προσφοράς, για την περαιτέρω δραστική υποχώρησή του.

1

Ωστόσο, όλες οι αγορές υποδέχθηκαν τις εξελίξεις τονώνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές με τους δείκτες να αναρριχώνται καθώς, μεταξύ άλλων, θεώρησαν ότι τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ για το Δεκέμβριο (λιγότερες νέες θέσεις από το Νοέμβριο) μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Federal προς την κατεύθυνση της επιβράδυνσης των αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων.

Η αναμενόμενη επίδοση του πληθωρισμού των ΗΠΑ για το Δεκέμβριο θα συμβάλει στις αποφάσεις της Federal στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανική κρίση συνεχίζεται και ο βαθμός ορατότητας για την έκβασή της παραμένει χαμηλός καθώς δεν μοιάζει να επίκειται η λήξη του πολέμου.

Διαφαίνεται ωστόσο ότι η μεταστροφή της ψυχολογίας προς την κατεύθυνση της αυξημένης διάθεσης για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων που μπορεί να οδηγήσει βραχυχρόνια στη διαμόρφωση ανοδικών επιδόσεων στους δείκτες των μεγάλων διεθνών αγορών (January effect) παρά τις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για το νέο έτος.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ήδη συγχρονιστεί με τις προαναφερόμενες διεθνείς εξελίξεις.

Ο πληθωρισμός υποχωρεί (στο +7,6% το Δεκέμβριο κατά τη Eurostat), ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει καθώς πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή των εκλογών θα γίνει στις αρχές Απριλίου και το ύψος της αύξησης του βασικού μισθού κυριαρχεί στις συζητήσεις.

Ωστόσο, οι επιχειρηματικές ειδήσεις είναι πυκνές (επικείμενο deal της ΔΕΗ για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών στα Καμένα Βούρλα από τον όμιλο Μήτση, υλοποίηση τουριστικού project στους Πεταλιούς από τη Grivalia), ενώ η Societe General δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα με τις αποφάσεις της S & P στις 21 Απριλίου ενόψει των θετικών εξελίξεων στο δημόσιο χρέος (δραστική υποχώρησή του ως ποσοστό του ΑΕΠ).

Έτσι, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που αναμένεται να σημειώσει βελτιωμένες επιδόσεις στη λειτουργική κερδοφορία του το 2023, ενώ δεν αποκλείονται και μεταβιβάσεις ποσοστών του ΤΧΣ σε ιδιώτες, ο Γ.Δ. καταγράφει μόνο θετικές επιδόσεις στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.

Η υπέρβαση των 950 μονάδων οδηγεί στην αναμέτρηση με την περιοχή των 971-973 μονάδων όπου στις 11 Φεβρουαρίου 2022 είχε καταγραφεί η υψηλότερη περσινή επίδοση.

Αν και τα συναλλακτικά δεδομένα δεν ευνοούν την άμεση ευόδωση του εγχειρήματος καθώς ο τριψήφιος τζίρος συντελείται μόνο με τη βοήθεια πακέτων, η διατήρηση θετικής ψυχολογίας μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Προσδοκίες για μια ακόμη συναρπαστική χρονιά αν…

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tράπεζα Πειραιώς: Ανάπτυξη έως 2,3% το 2027 και αποκλιμάκωση του χρέους – Ανησυχία για πληθωρισμό και αρνητική αποταμίευση
Όταν όλοι οι κίνδυνοι φτιάχνουν καταιγίδα
Δημόσιο χρέος: Στα 358,6 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο – Μειώθηκε κατά 10 δισ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Buy, Hold or Sell: Άμεση Ανάλυση για Viohalco, ΔΑΑ, ΔΕΗ, Πειραιώς, Amazon, Boeing και Tesla
ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Η ανθρωπιά μας δεν μπορεί να γίνει παράπλευρη απώλεια ενός σκανδάλου
Η Ουάσιγκτον ψηφίζει, ο Ερντογάν υπολογίζει, η Αθήνα κινδυνεύει
Ωραία οπίσθια και δίκαιη πληρωμή
Γιάννης Τζιβέλης:  Τα «μαγικά» κέρδη της Mitica Properties και η διαδρομή ενός θρυλικού παίκτη του Χ.Α. 
Binance: Καθαρές εκροές 3,6 δισ. δολαρίων μετά την κυβερνοεπίθεση-ρεκόρ των 6,3 δισ. δολαρίων
Αναδυόμενες αγορές: Η κατάρρευση στη Βραζιλία χτυπά καμπανάκι για τις υπερβολικά δημοφιλείς επενδυτικές τοποθετήσεις
Προειδοποίηση Citi: Κίνδυνος ανόδου του φυσικού αερίου στα 154 ευρώ αν πληγούν υποδομές LNG
UBS: Η επόμενη ημέρα για ομόλογα και ευρώ μετά την παραίτηση Λαγκάρντ
JPMorgan: Πώς «χτίζεται» το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της επόμενης δεκαετίας