Menu
-0.08%
Τζίρος: 142.83 εκατ.

Υπό απόσυρση άλλο ένα ογκολογικό φάρμακο -Τι προηγήθηκε, όλο το παρασκήνιο

Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Comments

H υποχώρηση του πληθωρισμού κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα στην ευρωζώνη (στο 9,2% το Δεκέμβριο από 10,1% το Νοέμβριο) ήταν το αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης του ενεργειακού κόστους λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας.

Όμως, ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε την αύξησή του (στο 6,9% από 6,6%) μεταδίδοντας το μήνυμα ότι απαιτείται ακόμη πολλή προσπάθεια, τόσο από τις Κεντρικές Τράπεζες με την αυστηρή νομισματική πολιτική όσο και από τις κυβερνήσεις με ελέγχους και μέτρα αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών στο πεδίο της προσφοράς, για την περαιτέρω δραστική υποχώρησή του.

1

Ωστόσο, όλες οι αγορές υποδέχθηκαν τις εξελίξεις τονώνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές με τους δείκτες να αναρριχώνται καθώς, μεταξύ άλλων, θεώρησαν ότι τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ για το Δεκέμβριο (λιγότερες νέες θέσεις από το Νοέμβριο) μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Federal προς την κατεύθυνση της επιβράδυνσης των αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων.

Η αναμενόμενη επίδοση του πληθωρισμού των ΗΠΑ για το Δεκέμβριο θα συμβάλει στις αποφάσεις της Federal στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανική κρίση συνεχίζεται και ο βαθμός ορατότητας για την έκβασή της παραμένει χαμηλός καθώς δεν μοιάζει να επίκειται η λήξη του πολέμου.

Διαφαίνεται ωστόσο ότι η μεταστροφή της ψυχολογίας προς την κατεύθυνση της αυξημένης διάθεσης για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων που μπορεί να οδηγήσει βραχυχρόνια στη διαμόρφωση ανοδικών επιδόσεων στους δείκτες των μεγάλων διεθνών αγορών (January effect) παρά τις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για το νέο έτος.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ήδη συγχρονιστεί με τις προαναφερόμενες διεθνείς εξελίξεις.

Ο πληθωρισμός υποχωρεί (στο +7,6% το Δεκέμβριο κατά τη Eurostat), ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει καθώς πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή των εκλογών θα γίνει στις αρχές Απριλίου και το ύψος της αύξησης του βασικού μισθού κυριαρχεί στις συζητήσεις.

Ωστόσο, οι επιχειρηματικές ειδήσεις είναι πυκνές (επικείμενο deal της ΔΕΗ για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών στα Καμένα Βούρλα από τον όμιλο Μήτση, υλοποίηση τουριστικού project στους Πεταλιούς από τη Grivalia), ενώ η Societe General δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα με τις αποφάσεις της S & P στις 21 Απριλίου ενόψει των θετικών εξελίξεων στο δημόσιο χρέος (δραστική υποχώρησή του ως ποσοστό του ΑΕΠ).

Έτσι, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που αναμένεται να σημειώσει βελτιωμένες επιδόσεις στη λειτουργική κερδοφορία του το 2023, ενώ δεν αποκλείονται και μεταβιβάσεις ποσοστών του ΤΧΣ σε ιδιώτες, ο Γ.Δ. καταγράφει μόνο θετικές επιδόσεις στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.

Η υπέρβαση των 950 μονάδων οδηγεί στην αναμέτρηση με την περιοχή των 971-973 μονάδων όπου στις 11 Φεβρουαρίου 2022 είχε καταγραφεί η υψηλότερη περσινή επίδοση.

Αν και τα συναλλακτικά δεδομένα δεν ευνοούν την άμεση ευόδωση του εγχειρήματος καθώς ο τριψήφιος τζίρος συντελείται μόνο με τη βοήθεια πακέτων, η διατήρηση θετικής ψυχολογίας μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Προσδοκίες για μια ακόμη συναρπαστική χρονιά αν…

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Politico: Πως τα $40 τρισ. χρέους των ΗΠΑ απειλούν την Ευρώπη – Στη «ζώνη κινδύνου» η Γαλλία
Eurobank: Αύξηση 40,6% των πωλήσεων στο λιανεμπόριο μετά την πανδημία – Τι σημαίνει για την οικονομία
R&I για ελληνική οικονομία: Αναβαθμίζει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές (ΒΒΒ positive)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μαρκ Κάρνεϊ έχει τον λαό του
Τα έργα κόπηκαν – Η κυβέρνηση οφείλει ονόματα και ευθύνες
Wall Street: Οι νέες πιέσεις στους ημιαγωγούς έφεραν απώλειες για τον S&P 500 – Τα αποτελέσματα τις Nvidia αναμένει η αγορά
Πετρέλαιο: Υποχώρησε στα 92 δολάρια/βαρέλι το Brent μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις
Χρυσός: Σε υψηλό τριμήνου μετά την παρέμβαση Μπέσεντ στην αγορά ομολόγων
Bitcoin: Επιταχύνεται το ράλι καθώς η ζήτηση για ETF το ωθεί προς τα 80.000 δολάρια
Παπουτσάνης: Στις 2 Νοεμβρίου η καταβολή καθαρού προμερίσματος €0,0475
Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα ενόψει των ανακοινώσεων για τον οικονομικό πόλεμο του Τραμπ στο Ιράν
Xρηματιστήριο: Ήπιες απώλειες παρά το άλμα 3% της Credia – Στο +2% η ΕΥΔΑΠ, νέο ρεκόρ στα 31,9 ευρώ για την Κρι Κρι
Wall Street: Νευρικό ξεκίνημα περιμένοντας τις ανακοινώσεις Τραμπ για Ιράν – Τα αποτελέσματα της Nvidia στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα