• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Dark money και outsourcing


    Είναι ίσως η μεγαλύτερη πολιτική «βόμβα που σκάει στα χέρια του Τσίπρα. Μην γνωρίζοντας ότι τον ηχογραφεί ο Νίκος Παππάς ομολόγησε την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι business και τα πολλά λεφτά. Αν πράγματι είναι έτσι τα λεφτά αυτά είναι DARK.

    Πλέον ο Τσιπρας είναι εγκλωβισμένος καθώς ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το ηχογραφημένο ντοκουμέντο που δόθηκε στην δημοσιότητα νωρίς το μεσημέρι.

    Το αποκαλυπτικό ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε χθες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής από τη συνομιλία του, το 2016, με τον Νίκο Παππά, σχετικά με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το σύστημα των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για να ελέγξουν πλήρως την εξουσία. 

    Οι συγκλονιστικοί διάλογοι εγείρουν μείζον θεσμικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποκαλύπτουν την τακτική που ακολούθησε για την διακυβέρνηση της χώρας και τις παρακρατικές μεθόδους με τις οποίες επιχείρησε να ελέγξει τους “ολόκληρη την εξουσία ” ήδη από τις πρώτες ημέρες που κατέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου.

    Η μαγνητοφωνημένη συνομιλία πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2016 και εμφανίζει τον Νίκο Παππά, πρώην υπουργό Επικρατείας και δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να παραδέχεται πως το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε τις παράλληλες δραστηριότητες -outsourcing- του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου -ενδεχομένως και άλλων υπουργών- από τις οποίες “κάποιοι έβγαζαν πολλά λεφτά”.

    Ομολογεί, δε, πως οι παραθεσμικές business γίνονταν με την ανοχή της τότε ηγεσίας, αρκεί να μην “κάμπτουν την ατζέντα του μαγαζιού μας”.

    Όπως μάλιστα καταγγέλλεται χρησιμοποιήθηκαν και άνθρωποι της φορολογικής εξουσίας οι οποίοι δρούσαν κατόπιν εντολής του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου παρακάμποντας την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή τους Τρύφωνα Αλεξιάδη που ήταν τότε υφυπουργός και τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον Γιώργο Πιτσιλή.

    Πιο αναλυτικά, ο κ. Παππάς αναφέρει:

    «Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά. Λεφτά… Πολλά λεφτά, δεν μιλάμε τώρα για… βγάζουνε λεφτά!… Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το “no go” είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού… εκεί δεν είναι… δεν υπάρχει δηλαδή έτερο… μεγάλε, εαν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing το δικό σου ας πούμε. Κατάλαβες; Ναι, αλλά το να έρθεις και να βάλεις στο μαγαζί μας ατζέντα που δεν έχουμε επιλέξει, η οποία μας δημιουργεί και δυσκολίες… ε, όχι ρε! Κάτσε ρε!».

    Πέραν αυτού, και όπως αναφέρει ο κ. Μιωνής, ο κ. Παππάς τον πίεσε, προκειμένου να μεσολαβήσει στον Σταύρο Παπασταύρου, ώστε ο τελευταίος να ψευδορκήσει κατά της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, συζύγου του σημερινού πρωθυπουργού.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς με ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η συνομιλία καταγράφηκε παράνομα από τον κ. Μιωνή και πως έχει υποστεί επεξεργασία, ενώ προαναγγέλλει προσφυγή στην Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, σχολιάζει τις αποκαλύψεις, μιλώντας για παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ και καλεί για απαντήσεις τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

    Την ίδια ώρα, όμως, η πλειοψηφία της Προανακριτικής αποφάσισε να στείλει όλο τον «καυτό» φάκελο στην Δικαιοσύνη, καθώς θεωρεί ότι ο κ. Παππάς έχει τελέσει το αδίκημα της ψευδορκίας, καθώς, καταθέτοντας πριν από περίπου δύο μήνες στην Επιτροπή, αρνήθηκε ότι είχε γίνει ο σχετικός διάλογος με τον κ. Μιωνή και πως γνώριζε για την παράνομη δραστηριότητα του κ. Παπαγγελόπουλου.

    7+1ερωτήματα

    Σε κάθε περίπτωση, από το περιεχόμενο των συγκλονιστικών διαλόγων εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Παππά:

    1. Ποιοι αποτελούσαν το σύστημα Παπαγγελόπουλου, εκτός από τους γνωστούς εισαγγελείς  και κάποιους δημοσιογράφους που ήταν απόλυτα ελεγχόμενοι;
    2. Ποιες ήταν οι σχέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον τότε αφεντικό του Κέντρου Μεγάλου Πλούτου Δημήτρη Μασίνα; Γιατί , όπως αναφέρει ο Μιωνή, ο Παπαγγελόπουλος έδινε απευθείας εντολές στον Μασίνα,  παρακάμποντας τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Aλεξιάδη;
    3. Για ποιο λόγο ο Μασινας αποπέμφηκε από το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ (ΚΕΦΟΜΕΠ) τον  Σεπτέμβριο του 2016 δηλαδή λίγους μήνες μετά την συνάντηση Μιωνή -Παππά;
    4. Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου ανέχθηκε τις παράλληλες δραστηριότητες -outsourcing- του κ. Παπαγγελόπουλου, από τις οποίες έβγαζε “πολλά λεφτά”; Με ποιο αντάλλαγμα;
    5. Σε ποιους άλλους -πέραν του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου- αναφέρεται ο κ. Παππάς, όταν ομολογεί ότι “κάποιοι βγάζουν λεφτά”;
    6. Τι περιελάμβανε η ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ο κ. Παππάς αποκαλεί ως “μαγαζί μας”;
    7. Τι εννοεί ο κ. Παππάς, όταν αναφέρει ότι η “κόκκινη γραμμή” που έθετε η κυβέρνηση (το “no go” -κάτι σαν no passaran- όπως καταγράφεται στο ηχητικό) στους υπουργούς της ήταν οι “δουλειές” τους να μην συγκρούονται με την “ατζέντα του μαγαζιού μας”; Είχε αναλάβει και το Μέγαρο Μαξίμου outsourcing;
    8. Αληθεύει ότι το 2016 έγιναν εκτεταμένοι φορολογικοί έλεγχοι και πραγματοποιήθηκαν έφοδοι στα σπίτια επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων με πρόσχημα ότι είχαν λογαριασμούς στα Panama Papers; Για παράδειγμα τότε είχαν κάνει έφοδο στο σπίτι του στελέχους του ομίλου Λάτση Βαγγέλη Χρόνη. Ποτέ όμως δεν μάθαμε την εξέλιξη των συγκεκριμένων ελέγχων…



    ΣΧΟΛΙΑ