array(0) {
}
        
    
Menu
1.69%
Τζίρος: 328.16 εκατ.

Από την μάντρα της Κοκκινιάς, ξεκινάει η ΕΛΑΣ – Το δίλημμα, οι νοικοκύρηδες και η πρώτη κάλπη

Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Comments

Η μη πιστοποιημένη Scope Ratings έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλέον στο δείκτη MSCI Standard Greece, συμβάλλοντας στην αυξημένη στάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Με την αναβάθμιση από τους πιστοποιημένους οίκους να είναι πλέον ορατή, εξέλιξη που θα δρομολογήσει τον επόμενο μεγάλο στόχο του, τη μετάταξη του Χ.Α στις ανεπτυγμένες αγορές το 2024. Με τους Έλληνες επενδυτές να επαναδραστηριοποιούνται όπως προκύπτει από την αύξηση των ενεργών μερίδων στους τελευταίους μήνες και με τις διοικήσεις των τραπεζών να βεβαιώνουν ότι η κερδοφορία του 2023 θα επιτρέψει διανομή μερίσματος το 2024.

1

Την ίδια ώρα, η τεχνική ανάλυση να συσχετίζει τη παρούσα διαγραμματική εικόνα του Γ.Δ. με εκείνη του 1997, τότε που η προοπτική της εισόδου της Ελλάδος στην ΟΝΕ οδηγούσε στην έκρηξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τους επενδυτές.

Αν και σήμερα, «όλα είναι διαφορετικά», το ελληνικό αφήγημα έχει ισχυρούς λόγους να συνεχίσει να οδηγεί σε ανοδική κίνηση το Γ.Δ. καθώς παραμένουν ελπιδοφόρα τα δεδομένα για πολλούς τίτλους τόση της υψηλής όσο και της μεσαίας & μικρής κεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα και το θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας που υποβοηθούμενη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια προσβλέπει σε μια παρατεταμένη επενδυτική άνοιξη.

Με ισχυρή ωστόσο αντίσταση στην περιοχή των 1.340 μονάδων έχοντας καταγράψει φέτος απόδοση πάνω από το 40% σε επίπεδο Γ.Δ. και 70% για τις τράπεζες, που προκαλεί την αυξημένη διάθεση για αποκόμιση κερδών από τους ξένους επενδυτές στην παρούσα φάση.

Ωστόσο, η υλοποίηση του ενάρετου κύκλου για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριό της έχει και απειλές: ο πληθωρισμός επανέρχεται τροφοδοτούμενος από την ενέργεια και τα τρόφιμα και είναι πιθανό να αναγκάσει τη Federal και την ΕΚΤ σε νέες αυξήσεις επιτοκίων για να τον τιθασεύσουν, πιθανότατα ωστόσο μετά το Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων της Κίνας δεν ικανοποιούν και ο πληθωρισμός του Ιουλίου είναι αρνητικός, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η επί δεκαετίας ισχυρή λοκομοτίβα της παγκόσμιας οικονομίας ασθμαίνει, με την αντιδικία της με τις ΗΠΑ για τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες να αυξάνεται !

Με τα δυσμενή μακροοικονομικά δεδομένα και την υφιστάμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, ευλόγως η επενδυτική ψυχολογία διαταράσσεται προκαλώντας κλυδωνισμούς στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Θα χρειαστεί επομένως αυξημένη υπομονή και ψυχραιμία για να δικαιωθεί ο επενδυτής από τις τοποθετήσεις του στο ελληνικό χρηματιστήριο!

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 110,5 δισ. ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο

Αυξημένη η επιβατική κίνηση κατά 4,37% τον Αύγουστο και κατά 6,58% από τον Ιούλιο

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: «Χρυσά» μερίσματα στη μητρική Heineken

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιερρακάκης: Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ως μία ενιαία αγορά – Η ψηφιακή μετάβαση απαιτεί κοινή δράση
Λαγκάρντ για συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Θετική εξέλιξη αν επιβεβαιωθεί και ανοίξει το Ορμούζ
Νάγκελ: Η ΕΚΤ έτοιμη να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Ιούλιο αν χρειαστεί

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κάλπη της κυβερνησιμότητας
Μαντήλα, σταυρός, λαϊκό κράτος
Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones, άλμα 3% για τον Nasdaq – Στο +19,6% έκλεισε ξανά η SpaceX
Πετρέλαιο: Βουτιά άνω του 4% μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν – Σε χαμηλά από τις 10 Μαρτίου Brent και WTI
Άλμα για τον χρυσό μετά τη βουτιά στο πετρέλαιο και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών ανησυχιών
Πάρτι στη Wall Street για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Στο +3% ο Nasdaq, ολοταχώς προς τις 52.000 μονάδες o Dow Jones
Ευρωαγορές: Άνοδος 1% για τον DAX μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν – Οι πετρελαϊκές πίεσαν τον FTSE 100
Χρηματιστήριο: Alpha, ΕΤΕ, Eurobank, ΠΕΙΡ, Aegean, CCHB και Τιτάν ανοίγουν το δρόμο για νέα υψηλά
Alpha: Με +6,3% πριν το κλείσιμο της αγοράς
Χρηματιστήριο: Μαζεύονται τα κέρδη σε ΔΕΗ, Μετλέν, φορτσάρουν Alpha, Eurobank, ΕΤΕ, Τιτάν