• Business

    Αθηναϊκή Ζυθοποιία: «Χρυσά» μερίσματα στη μητρική Heineken

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης - Αθηναϊκή Ζυθοποιία

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης


    Ισχυρή μεγέθυνση των οικονομικών της επιδόσεων λόγω αύξησης του όγκου πωλήσεων αλλά και της διανομής της Bacardi σημείωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

    Το 2022 ήταν άλλη μια καλή χρονιά για την εν Ελλάδι θυγατρική της Heineken αλλά και για τη μητρική που λαμβάνει υψηλά μερίσματα από την καλή πορεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

    Υπερδιπλάσια από την αγορά η αύξηση πωλήσεων

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα ενώ οι κατ’ όγκο πωλήσεις ζύθου στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν 10,7% σε σχέση με το 2021, οι καθαρές πωλήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αυξήθηκαν 24% στα 279,883 εκατ. ευρώ από 225,635 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.

    Σε μια πληθωριστική χρονιά η εταιρεία εμφάνισε σημαντικά αυξημένη κερδοφορία με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 43,3 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 27% σε σχέση με το 2021.

    Πάνω από 33 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

    Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 33,4 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση, μεταβολή η οποία από τη διοίκηση της εταιρείας με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Δανιηλίδη, αποδίδει στα εξής:

    -Στην αύξηση των καθαρών πωλήσεων περίπου 21,51 κατ΄ αξίας κυρίως λόγω της αύξησης του όγκου πωλήσεων και τη διανομή των προϊόντων Bacardi.

    -Το κόστος της κίνησης των αποθεμάτων αυξήθηκε κατά περίπου 36,32% κατ΄αξία,  λόγω της αύξησης των πωλήσεων συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας.

    -Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 24,3 εκατ. ευρώ λόγω της αυξημένης προβολής, των ενεργειακών δαπανών και των εξόδων μεταφορών λόγω αύξησης των τιμών και του όγκου πωλήσεων.

    Μέρισμα 26,57 εκατ. ευρώ για το 2022

    Ως αποτέλεσμα των επιδόσεων, η διοίκηση πρότεινε τη διανομή μερίσματος 26,57 εκατ. ευρώ στη μητρική εταιρεία -από 35,077 εκατ. ευρώ που είχε διανείμει πέρυσι σε μέρισμα και προμέρισμα-και το υπόλοιπο των καθαρών κερδών να μοιραστεί στα διοικητικά στελέχη.

    Παράλληλα πέρυσι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρείχε, σε συγγενή εταιρεία του Ολλανδικού ομίλου δάνειο 45 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις τα χρηματικά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας την 31η Δεκεμβρίου 2022 αυξήθηκαν στα 12,09 εκατ. ευρώ από 8,09 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας αυξήθηκαν στα 119,43 εκατ. ευρώ από 95,74 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν κυρίως λόγω της αποθεματοποίησης στην οποία προχώρησε πέρυσι η εταιρεία. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε στα 135,3 εκατ. ευρώ από 136,02 εκατ. ευρώ

    Στα αποτελέσματά της έχει καταχωρισθεί και η αναπόσβεστη αξία των περιουσιακών στοιχείων της ΙΟΛΗ μετά την αφαίρεση του τιμήματος για την πώληση των υποδομών και του σήματος του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ στις Premia Properties και τη Sterner Stenhus Greece που ολοκληρώθηκε φέτος.

    Η απορριπτική απόφαση για το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο ενημερωτικό σημείωμα στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται η απόρριψη που είχε κάνει στο ΣτΕ αναφορικά με το πρόστιμο των 31,45 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει η Επιτροπή το 2015 για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

    Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τότε πυροδότησε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ της μητρικής εταιρείας με τη Βεργίνα και τη Calsberg. Οι δύο ανταγωνίστριες εταιρείες της Αθηναϊκής στην ελληνική αγορά, η Carlsberg (Ολυμπιακή Ζυθοποιία) και η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (Βεργίνα) προσέφυγαν στην Ολλανδική δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση ύψους 478 εκατ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Υπόθεση, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Διαβάστε επίσης

    Τζίρος πάνω από 175 εκατ. ευρώ για την Όπτιμα της οικογένειας Παντελιάδη

    Καλογήρου: Επιστροφή στη «χρυσή εποχή» υπό τον Όμιλο Φάις

    Σούπερ μάρκετ: Οι μπίζνες του λιανεμπορίου τροφίμων στο real estate



    ΣΧΟΛΙΑ