• Άρθρα

    Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

    Αργυρώ Μαυρούλη


    Η νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό είναι εδώ και λίγες ημέρες γεγονός. Και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την ελάχιστη δυνατή κοινωνική αντίδραση, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν επαρκέστατο χρόνο στη διάθεσή τους για διαβούλευση και συζήτηση. Παρ’ όλα αυτά το βασικό ζητούμενο για την κοινωνία και την οικονομία παραμένει, για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια, η πλήρης εφαρμογή της.

    Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ο νεοσύστατος e-Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν διαθέτει εν έτει 2020 ενιαία ηλεκτρονική δομή για την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ενώ δεν υπάρχει καταγεγραμμένος  ηλεκτρονικά ο ασφαλιστικός βίος των εργαζομένων. Σήμερα απαιτείται η απασχόληση τουλάχιστον τριών δημόσιων υπαλλήλων για την έκδοση της κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής. Αυτή τη στιγμή, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνούν τις 250.200 με την αναμονή να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα πέντε χρόνια. Σε τραγική θέση βρίσκονται δικαιούχοι συντάξεων χηρείας με μηδενικό εισόδημα από άλλες πηγές, οι οποίοι ζουν με προσωρινή σύνταξη ακόμη και ένα χρόνο μετά το θάνατο του οικείου προσώπου τους. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί καμία επικουρική σύνταξη, εάν δεν ολοκληρωθεί η έκδοση της κύριας σύνταξης. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, για παράδειγμα παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης οι αιτήσεις συνταξιοδότησης βρίσκονται σε εκκρεμότητα γιατί δεν εκδόθηκαν ποτέ οι υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση του Ν. 4387/16 με τον τρόπο υπολογισμού τους… Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η έλλειψη προσωπικού και τεχνολογικού υλικού που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Σε αυτό το «αλαλούμ» έρχεται να προστεθεί άλλος ένας νόμος… με σημαντικές παρεμβάσεις για 2,5 εκατ. εργαζομένους και συνταξιούχους, όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την κατάργηση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που εφαρμόστηκε το 2016. Ο ΕΦΚΑ και ο διοικητής του Χρήστος Χάλαρης θα πρέπει να αναρτήσουν έως τις 13 Μαρτίου τα ειδοποιητήρια για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των προηγούμενων ετών αναζητώντας ή επιστρέφοντας εισφορές…

    Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να αναζητηθεί το απαιτούμενο λογισμικό για τον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, η έκδοση των καινούργιών, αλλά και η αποπληρωμή τον Ιούνιο των αναδρομικών ποσών για κύριες και επικουρικές συντάξεις για όσους δικαιούνται αυξήσεις.

    Τα αναδρομικά ποσά 8 μηνών για τις κύριες συντάξεις κυμαίνονται από 96 ευρώ μέχρι 2.016 και θα πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση η μέση μηνιαία αύξηση φτάνει τα 110 ευρώ για όσους ασφαλισμένους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές έως 1.500 ευρώ μεικτά. H αύξηση ξεκινά από 12 ευρώ για 33 έτη ασφάλισης και μεικτό μισθό 700 ευρώ και φτάνει έως και 252 ευρώ τον μήνα για 40 έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.500 ευρώ. Οι αυξήσεις στις συντάξεις λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης αφορούν παλιούς και νέους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ειδικοί υπολογίζουν ότι περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι μετά τις 13 Μαΐου του 2016 θα λάβουν αύξηση φέτος στη σύνταξή τους κατά μέσο όρο 50 ευρώ.

    Σε 5 ετήσιες δόσεις από το 2019 έως και το 2023 θα λάβουν την αύξηση στις συντάξεις τους περίπου 100.000 παλιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά από 1ης/1/2019, λαμβάνουν δηλαδή ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο μια μικρή αύξηση. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι διπλά κερδισμένοι καθώς το 2019 βγήκαν κερδισμένοι από τον επανυπολογισμό, ενώ και τώρα θα συμβεί το ίδιο καθώς έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι αυξημένα.

    Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά, κάτω από 50 ευρώ, θα δουν αύξηση εφόσον ανήκουν στις κατηγορίες με αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από 30 χρόνια και πάνω. Λόγω της αύξησης της ανταποδοτικής τους σύνταξης, μπορεί να μηδενίσουν την θετική προσωπική διαφορά και να πάρουν αύξηση της τάξεως ως 30 ευρώ.  Την αύξηση που δικαιούνται θα την λάβουν αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019 σε 5 ετήσιες, ισόποσες δόσεις έως και το 2024 (πρώτη δόση εντός του 2020 και αναδρομικά από 1/10/2019). Τα αναδρομικά που θα λάβουν τον Ιούνιο θα είναι το άθροισμα του 1/5 της συνολικής αύξησης για 8 – 9 μήνες (περίοδος Οκτώβριος 2019 – Ιούνιος 2020).

    Μετά την συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ στον e-ΕΦΚΑ τον ερχόμενο Ιούνιο θα πρέπει οι διοίκηση του Φορέα να επαναφέρει το ύψος των επικουρικών συντάξεων 250.000 ασφαλισμένων στο ύψος που ήταν πριν τις περικοπές το καλοκαίρι του 2016 και να επιστραφούν τα αναδρομικά ποσά 8 μηνών από την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις κυμαίνονται από 5 έως 196 ευρώ το μήνα και τα αναδρομικά ποσά είναι κατά μέσο όρο 800 ευρώ. Την μεγαλύτερη αύξηση θα λάβουν οι  παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη υποβάλλει αίτηση για επικουρική ή λάμβαναν ήδη επικουρική στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και είχαν υποστεί τις μειώσεις το καλοκαίρι του 2016 για όσες συντάξεις ξεπερνούσαν σε άθροισμα κύρια και επικουρική τα 1.300 ευρώ το μήνα.

    Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα πρέπει να υλοποιήσει την δέσμευση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση  σχετικά με την έκδοση των νέων συντάξεων με ένα κλικ μέσω της καθιέρωσης της ψηφιακής σύνταξης την 1η Ιουνίου.  Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί σε λιγότερο από τρεις μήνες, χωρίς να υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι απαιτούμενες υποδομές…



    ΣΧΟΛΙΑ